Linschoten
2018-07-08 22:24

De Tweekamp is, in tegenstelling tot andere Polsstokverspring wedstrijden, een teamwedstrijd. Holland en Friesland leveren beide 24 springers. Van elke springer telt de beste sprong en per team worden de beste sprongen bij elkaar opgeteld. De Hollanders sprongen in nieuwe shirts, welke voor de wedstrijd werden uitgereikt en zijn gesponsord door De Samenwerking. Dat er samenwerking was, liet het team zeker zien. Holland was in bijna alle categorieën de beste.

Ondanks dat de Friese senioren verschillende seizoen records sprongen, kwamen ze zichtbaar te kort op de Hollanders. Bij de senioren, sprongen de Hollanders Jaco de Groot (Woerden) en Erwin Timmerarends (Montfoort) respectievelijk 21.37 meter en 21.08 meter en waren hiermee nummer 1 en 2. Rian Baas (Utrecht) werd 4de met 20.64 meter, achter Sytse Bokma (Hindeloopen).

Bij de Dames won de Hollandse ploeg het meeste (8.16 meter) op de Friese concurrentie (ruim 2 meter per springster meer dan de Friezinnen). Eerste werd Dymphie Baas - van Rooijen (Oudewater) met 17.08 meter voor nummer twee Wendy Helmes (15.52 - IJsselstein) en nummer drie Kimberly Engelhard (15.29 - Gouda). Ook Joriene Baas (14.08 meter - Oudewater) was alle Friezinnen te sterk af. Beste Friezin was Marije Reitsma (IJlst), met 13.96 meter.

Bij de junioren was de strijd het meest spannend. Uiteindelijk won Holland met 1.44 meter maar ging de winnende afstand naar Friesland. Freark Kramer (It Heidenskip) sprong in zijn laatste sprong 19.20 meter net iets verder dan Lucas van Eijk (Haastrecht), Daniel Cluistra (Haastrecht) en Richard van Bemmel (Utrecht). Van Eijk verbeterde twee keer zijn persoonlijk record zelfs van 17.74 meter naar 19.08 meter. Volgens kenners was Lucas hiermee ook de Springer van de dag.

Bij de Jongens is Reinier Overbeek de leider voor de Hollandse ploeg en maakte dit ook meer dan waar tijdens de Tweekamp. Met drie van zijn vier afstanden had hij gewonnen en uiteindelijk was zijn verste sprong 18.59 meter. Timon de Haay werd derde met een prachtig persoonlijk record van 17.47 meter. De Hollandse jongens sprongen samen 3.76 meter verder dan hun Friese concurrenten.

De meisjes Categorie werd gewonnen door de Friese meiden met 1.13 meter meer dan de Hollandse meiden. De beste afstand kwam wel op naam van de Hollandse Demi Groothedde (14.89 meter - Jaarsveld).

Aldus omroep Friesland werd de wedstrijd door ca 1000 mensen bezocht. Na afloop van de wedstrijd kreeg Team Holland de welverdiende beker overhandigd door schaatslegende en Friese Elfstedentocht-winnaar Henk Angenent. Daarna bleef het nog lang gezellig.