Stichtse Vecht
2019-09-15 22:35

Spetterende seizoensafsluiting voor polsstokspringers op nieuwe schansen Kockengen

Reinier Overbeek verslaat Senioren, Guus Hoogland naar beste seizoenprestatie Jongens.

De laatste polsstokwedstrijd van 2019 was ook de eerste echte wedstrijd op de accommodatie van Kockengen. Wat bedacht was als gezellig nazomeren, veranderde gaandeweg de middag onverwacht in een heuse recordregen.

De meest opvallende uitslag werd neergezet door, wie anders dan, Reinier Overbeek uit Benschop. Deze eerstejaars junior heeft dit jaar alle bakens in zijn leeftijdscategorie verzet. In Kockengen mocht hij, voor het eerst, aanschuiven bij de Senioren. Met een daverende 20.83 meter won hij meteen de wedstrijd. Drie weken geleden zou het nog goed genoeg geweest zijn voor een Nederlands record – nu was het zijn op één na beste wedstrijd ooit – en de 20.83 meter was de verste juniorensprong ooit op “Hollandse bodem”. De kersverse Nederlands Kampioen bij de Senioren Rian Baas (Utrecht) bleef hier net bij achter. Hij ging iets uit koers en sprong 20.78 meter. Rechtdoor gemeten was het een ruime 21 meter sprong geweest en met, aan het einde van de sprong, nog een klein stukje polsstok over is het ook duidelijk dat Baas de 22 meter in het vizier heeft. De enige wereldburger die ooit verder sprong dan 22 meter is echter nog steeds Jaco de Groot uit Kamerik. Hij eindigde de middag met een fraaie 20,55 meter op een derde plek. Hollands Kampioen Wilco van Amerongen (Benschop) zat een aantal malen bijzonder dreigend in de stok, maar kon het rechte spoor net niet vinden.

In de leeftijdsgroep t/m 16 jaar (Jongens) hebben we dit jaar de meest spannende wedstrijden gezien. In Kockengen was het zo mogelijk nog beter. Het bal werd geopend door Ties Meijer uit Kockengen. Hij verbeterde twee maal zijn persoonlijk record, bracht het naar 16.88 meter en liet daarmee zien dat er veel mogelijk was op de nieuwe schansen. Al snel volgden Nederlands Kampioen Roy Velis (Benschop), klassementswinnaar Guus Hoogland (Montfoort) en Mark van der Horst (Schoonhoven). Het werd stuivertje wisselen aan de top. In de eerste ronde van de finale leek Guus Hoogland de wedstrijd op slot te zetten met een prachtige afstand van 17.71 meter. Velis liet zich, zoals zo vaak, prompt van zijn beste kant zien en sprong 1 centimeter verder. Het bleek niet genoeg. Guus Hoogland verpulverde zijn persoonlijk record naar 18.67 meter en verbrak daarmee ook het Nederlands seizoensrecord in zijn categorie. Mark van der Horst kwam nog heel dichtbij – ging voor het eest van zijn leven voorbij de 18 meter en haalde daarmee, in de laatste wedstrijd van het seizoen, zijn ambitieuze jaardoel. Ruben van Eijk uit Haastrecht, voor het eerst in de Topklasse, bracht in twee stappen zijn persoonlijk record ruim een meter verder en bracht dit op 16.63 meter.

Bij de Dames was het Nederlands Kampioene Wendy Helmes (IJsselstein). Zij was in al haar sprongen (behalve een nogal spectaculaire natsprong) beter dan de concurrentie. Hollands Kampioene Julia van Eijk uit Haastrecht, leek in haar eerste sprong weliswaar onderweg naar haar eerste 16 meter, maar maakte op het dode punt een kleine fatale (stuur)fout. Daarna zocht ze vooral het verkoelende water op.

Bij de Meisjes was het Thalina van der Wind uit Snelrewaard die een persoonlijk record van 14.54 meter sprong en daarmee de wedstrijd afgetekend wist te winnen. Ook Moniek van Vliet (Nieuwkoop) sprong een persoonlijk record en ging voor het eerst verder dan 13 meter. Lieke Stolwijk uit Bodegraven werd derde en haalde net geen persoonlijk record. Floortje Hijman, lid van de vereniging uit Kockengen en bezig aan haar eerste seizoen, miste de finale maar nipt en werd heel verdienstelijk vierde.

Aan het einde van de wedstrijd werd de balans opgemaakt. De nieuwe schansen voldoen ruimschoots aan de verwachtingen en de accommodatie lijkt garant te staan voor verre sprongen. Illustratief daarvoor is dat de afstanden van de kampioenen bij elkaar opgeteld leidde tot de beste PBH wedstrijd van 2019. Met dat gegeven sluiten de polsstokspringers het seizoen 2019 af en beginnen ze met de voorbereidende trainingen voor 2020. De accommodatie in Kockengen wordt de komende winter verder geoptimaliseerd zodat zij in 2020 mee kan draaien met de reguliere competities.