Media algemeen dagblad
2019-09-21 17:22

Polsstokverspringster Dymphie Baas zwaait af

Voor de 29-jarige Dymphie Baas was de nationale titelstrijd fierljeppen in Zegveld haar laatste optreden. De Oudewaterse springster, die brons veroverde, vindt het na achttien jaar wedstrijdsport hoog tijd om te stoppen.

De vijfvoudig Nederlandse kampioene had nog graag een nationale titel aan haar imposante palmares toegevoegd. Van de 400 wedstrijden,waaraan zij deelnam, won ze er 209. Naast de vijf NK-titels werd Dymphie Baas acht keer Hollands kampioen; schreef ze in Friesland twee keer de Nationale Fierljepmanifastatie op haar naam en drie keer riepen de kenners haar uit tot Springster van het Jaar.

,,Het is mooi geweest", vertelt de apotheker opgelucht. ,,Ik heb een druk leven en heb het maximale uit mezelf gehaald. Naast het polsstokverspringen turnde ik en schopte het tot het een-na-hoogste niveau in Nederland. In juni turnde ik mijn laatste wedstrijd in het Belgische Verviers. Ik won op vloer en sprong. Uiteindelijk eindigde als derde in deze sterk bezette meerkamp. Net als bij het polsstokverspringen was ik in deze tak van sport een laatbloeier. Elk jaar komt er een nieuwe groep zestienjarigen bij en dat is 29 jaar opeens oud. Ik blijf trainen voor het turnen, maar alleen voor mijn plezier."

Voor de polsstokverspringsport is Dymphie Baas niet helemaal verloren. Wellicht gaat ze de jeugd van de polsstokclub in Polsbroekerdam trainen. Haar echtgenoot Arno Baas, die bij de mannen in de A-klasse springt, heeft haar al gevraagd hem te coachen tijdens de wedstrijden. ,,Dat moet ik allemaal nog even bekijken", vervolgt de topspringster, die vijf keer het Nederlandse record verbeterde. ,,Vroeger was er geen meisjescategorie, dus het duurde even voordat ik mij kon meten met de beste vrouwen. In 2008 veroverde ik pas mijn eerste Hollandse titel. Een jaar eerder pakte ik in Vlist NK-zilver. Vanaf dat moment verbeterde ik per jaar. Het Nederlandse record verbeterde ik in stappen van 16.34 meter naar 17.50 meter in 2016. Een week later sprong de Friezin Marrit van der Wal echter acht centimeter verder. Het is jammer, dat ik in de laatste drie seizoenen, waarin ik twijfelde of ik wel door moest gaan, dit record niet kon terugpakken. Inmiddels springt de Friezin 18.19 meter. Als zij blessurevrij blijft en plezier blijft houden in het springen, is zij de komende jaren moeilijke te kloppen."

Dymphie Baas kan met een goed gevoel terugkijken op haar carriere. Een keuze om zich volledig te focussen op een van de sporten, maakte zij bewust niet. ,,Polsstokspringen is een zomersport en het turnseizoen speelt zich in de andere maanden van het jaar af", aldus Baas. ,,Door het turnen leerde ik mijn lichaam kennen. De kracht en behendigheid, die ik opdeed, kwamen me goed van pas bij het polsstokverspringen. In Arja Helmes, de moeder van Wendy Helmes, die dit jaar de nationale titel won, had ik een uitstekende coach. Ook mag ik mijn ouders en schoonouders wel bedanken voor alle wassen, die zij gedraaid hebben. Arno en ik sprongen in de laatste weken van het seizoen om de dag een wedstrijd. De natsprongen leverden dagelijks een volle wasmachine met sportkleding op."

Wim Kroone