logo-jaarsveld.jpg
2017-08-22 10:55

Nederlands Kampioenschap polsstokverspringen

Op zaterdag 26 augustus a.s. staan de polsstokken van de beste springers uit Holland en Friesland in het Jaarsveldse water voor de grootste wedstrijd van het jaar: het Nederlands Kampioenschap. Voor de 15e keer in de historie van de vereniging vormt de polsstokaccommodatie in Jaarsveld het decor voor deze prachtige wedstrijd.

Exact 45 jaar geleden werd hier het eerste Nederlands Kampioenschap georganiseerd. ‘Het was één van de mooiste wedstrijden die ik me kan herinneren’, vertelt Bert Koetsier, voorzitter van de Jaarsveldse vereniging. Volgens Koetsier: ‘De dijk was volledig gevuld met publiek, maar liefst 5.000 man was toeschouwer van deze wedstrijd. Voor de winnende sprong zal tegenwoordig veel verder gesprongen moeten worden. 45 jaar geleden werd je kampioen bij de senioren met een afstand van 15.44 meter, tegenwoordig zal je zeker 4 tot 5, misschien zelfs 6 meter verder moeten springen om de wedstijd te winnen.

In alle categorieën belooft het een spannende wedstijd te worden. Er wordt dit seizoen ontzettend ver gesprongen, zowel in Holland als in Friesland. Maar liefst 10 springers wisten dit seizoen de 20-meter grens te passeren. Eind juli werd tijdens het NFM het Nederlands jongens record verbroken door Reinier Overbeek (19.81 meter).

Tijdens het Hollands Kampioenschap in Zegveld wist Jaco de Groot als eerste springer ooit de 22 meter grens te slechten. Met een nieuw Nederlands record van 22.21 meter op zijn naam is hij zeker een van de favorieten. Waar liggen de grenzen? Zullen er ook tijdens de meest prestigieuze wedstrijd van het polsstokseizoen, het Nederlands Kampioenschap, opnieuw springers in staat zijn om records te laten sneuvelen? Het belooft in ieder geval een spannende strijd te worden.

De wedstrijd zal op 26 augustus vanaf 14.00 uur van start gaan op het recreatieterrein Salmsteke in Jaarsveld. Er is voldoende parkeergelegenheid en de entree is gratis.