2004-08-16 17:04

Familie Kamphof toont zich inhalig

LINSCHOTEN – ’n Hoogtijdag voor de familie Kamphof bij de kampioenschappen van de polsstokbond Holland in Linschoten

Uit de Goudsche Courant van 16 augustus 2004
Margriet Kamphof (25) veroverde haar vijfde titel bij de dames, bij de senioren kwam haar broer Werner Kamphof (27) zeer verrassend voor het eerst in het bezit van de bronzen springer.

Bij de junioren prolongeerde de Kameriker Jaco de Groot zijn titel en bij de jongens werd Christiaan Spruit uit Snelrewaard de opvolger van Jarno Knijff. Van de vier kampioenen, die na afloop op het podium stonden en door voorzitter Gerard Hack werden gehuldigd, hebben er drie ook de leiding in het puntenklassement. Alleen Werner Kamphof springt niet in het tricolore leidersshirt. De voorbereiding van de Linschotenaar, die dinsdag van vakantie was terug gekomen, was door de regen in het water gevallen. „Ik heb niet veel vooraf kunnen trainen, maar op deze schans weet ik hoe ik de polsstok kan zetten. Het lukte aardig hoewel mijn insprong niet perfect was. Daar ga ik nog goed op trainen“.

Werner Kamphof werd kampioen met een afstand van 17.50 meter, die hij al in de voorronde sprong. In de finale sprong Kamphof beduidend minder. Hij werd nog het meest bedreigd door Erik Bos. De springer uit Waarder kwam een centimetertje tekort om gelijk met Werner Kamphof te komen. Op de derde plaats eindigde Tino Leliveld uit Bodegraven met een sprong van 17.46 meter. Opvallend was dat Pieter Verweij, leider in het puntenklassement, die ’s morgens van vakantie was terug gekomen, de finale niet haalde. Ook Theo van Kooten ontbrak daarin.

Hoe groot zijn nu de kansen van Werner Kamphof over twee weken bij de NK in het Friese It Heidenskip? „Ik weet dat ik met een sprong van ruim zeventien meter de finale niet haal. Daarom ga ik mijn insprong verbeteren. Ik wilde toch proberen bij de eerste vijf, die naar de finale gaan, te eindigen. Om goed mee te draaien moet ik dan meer dan achttien meter springen“, sprak de Oudewaternaar, die een persoonlijk record van 18.04 meter heeft staan.

Margriet Kamphof had grote plannen. Meer nog dan een volgende titel behalen wil de Linschotense ruim vijftien meter springen. „Ik heb pas 14.68 meter gesprongen en ik had besloten om voor het Hollands kampioenschap een top van anderhalve meter op de polsstok te plaatsen. Een dergelijke top was niet beschikbaar, wel een van twee meter. Maar dat leverde geen voordeel op. De polsstok begon te zwieberen, was daardoor minder stabiel en moeilijk te corrigeren“.

De Linschotense heeft haar blik nu gericht op de NK in It Heidenskip. De winnende sprong van 13.92 meter maakte Margriet Kamphof al in de voorronde. In de finale belandde zij eenmaal buiten de sector in het zandbed, de tweede keer ging zij nat“. De Benschopse Liesbeth de With werd met 13.45 meter tweede en Gelieny van der Paauw (Montfoort) met 12.96 meter derde.

Bij de junioren kwam winnaar Jaco de Groot uit Kamerik in de finale ook niet verder dan de afstand van 17.26 meter uit de voorronde. De Woerdenaar Gerwin van Vliet werd met 16.68 meter tweede en Floris van Elzakker (Linschoten) met 16.03 meter derde. Jarno Knijff ontbrak.

Ook Christiaan Spruit uit Snelrewaard maakte zijn winnende sprong van 15.68 meter in de voorronde. Kenneth Broos (Linschoten) onderstreepte zijn goede vorm, maar kwam in de finale een centimetertje tekort. Derde werd Corne Spruit, die in de finale tweemaal zijn persoonlijk record op vijf centimeter benaderde: 15 meter precies.

Zaterdagmiddag wordt tijdens de Polderdag gesprongen in Polsbroekerdam.