2018-08-12 21:02

Uitzondering was de junioren-categorie, waar de titel naar Bas van Leeuwen ging. Onder grote belangstelling werd er gestreden om de finaleplek in de voorronde. De wind zorgde voor een extra risico bij het springen. Vele springers ging niet recht over en kwamen hierdoor minder ver.

Favoriet Jaco de Groot wist het kampioenschap te behalen in de senioren-categorie met een sprong van 20,07 meter. Een zeer stabiele wedstrijd zorgde ervoor dat hij de wind het best de baas bleef. Vlistenaar Thomas van Midden sprong met 19,87 meter bijna zijn beste seizoensprestatie en piekte daarmee precies op het jusite moment. Ricardo Faaij (Haastrecht) werd derde met een afstand van 19,47 meter. Op het NFM wist hij ook al de derde plek te pakken en hij laat daarmee zien dit jaar goed in vorm te zijn.

Bij de dames brak Carina den Hartogh (Woerden) de wedstrijd open. Na een lange afwezigheid kwalificeerde zij zich voor het Hollands Kampioenschap en sprong direct in haar eerste sprong 13,85 meter. Dymphie Baas (Oudewater) en Wendy Helmes (IJsselstein) voerden een spannende strijd, die met twee centimeter verschil werd gewonnen door Dymphie Baas. Met een afstand van 15,55 meter bleef zij Wendy Helmes (15,53 meter) nipt voor. Kimberly Engelhard (Gouda) completeerde het podium en sprong 14,71 meter.

De Junioren maakte er een zeer spannende strijd van. De winnaar van het De Samenwerking-klassement Richard van Bemmel (Utrecht) deed wegens een blessure niet mee. Daarmee was de weg vrij voor andere junioren. Lucas van Eijk (Haastrecht) stond tot een van de laatste sprongen in de finale aan de leiding met 17,65 meter. Toen was het echter tijd voor Bas van Leeuwen (Woerden). Met een zeer acrobatische sprong ⁃ een rondje om de stok ⁃ sprong hij een nieuw persoonlijk record van 18,25 meter. Derde werd Matthieu van Vuuren (Benschop) met 16,41m.

Reinier Overbeek presteerde uitstekend en verbeterde het schans- en kampioenschapsrecord bij de jongens met een afstand van 19,23m. Hiermee onderstreepte hij zijn overheersing in de jongenscategorie. Als tweede eindigde hier Lopiker Timon de Haay (15,97 meter). De verassing was Hidde van Dam (Montfoort) die zijn persoonlijk record verbeterde naar 15,72 meter wat hem een bronzen plak opleverde.

De meisjesstrijd was lang spannend tussen de zusjes Mulder, Laura Maaijen en Demi Groothedde. Nadat zij Iris Mulder (Vlist - 13,24m) en Laura Maaijen (Haastrecht - 12,84m) net voorbleef, kon Demi uiteindelijk laten zien dat zij echt het beste meisje is. Een mooie serie leidde haar in haar laatste sprong naar een prachtig schansrecord van 15,65 meter en gaf haar zege hiermee extra glans. Ondanks de wind wisten de meisjes en jongens dus alsnog mooie afstanden neer te zetten

Na een vlekkeloos kampioenschap, mede door de inzet van vele vrijwilligers, klonk het Wilhelmus voor de prijswinnaars. In de komende week zullen de springers in actie komen tijdens de Nationale Competitie. Deze wedstrijden zullen bepalen welke springers er uiteindelijk naar het Nederlands Kampioenschap zullen gaan. Woensdag avond wordt er gesprongen in Linschoten en zaterdag reizen de springers af naar It Heidenskip.