Polsbroekerdam
2020-08-30 20:34


Records alom bij polsstokverspringen in Polsbroekerdam


Aankomende zaterdag springen de polsstokverspringers om het Hollands Kampioenschap en de generale repetitie vond afgelopen zaterdag plaats in Polsbroekerdam. Kanshebbers lieten zich zeker zien in deze wedstrijd, met een aantal persoonlijke records tot gevolg en zelfs een schansrecord. In de jongenscategorie kwam Mark van der Horst (Schoonhoven) tot 19.79 meter en dit was nog geen jongen eerder gelukt op de schansen in Polsbroekerdam.

Bij de senioren was Rian Baas (Utrecht) smaakmaker tijdens de wedstrijden deze week. Donderdag won hij de wedstrijd met een nieuw persoonlijk record van 21.41 meter en ook zaterdag ging hij voor het eerst over de 20-meter (20.02m). Erwin Timmerarends (Bodegraven) werd geprikkeld en ging daar nipt overheen. Zijn 20.07 meter bleek echter niet genoeg voor de eindoverwinning, want Thomas van Midden (Vlist) was ook erg goed in vorm. Van Midden had moeite het rechte spoor te vinden, maar zetten in zijn derde sprong een knappe 20.16 meter neer. Dit was genoeg voor de winst en het zorgde er ook voor dat hij een sprong maakt in het De Samenwerking-klassement. Dit klassement is bepalend voor kwalificatie voor het Hollands Kampioenschap en ook voor het Nederlands Kampioenschap, over twee weken in Burgum.

Fabienne Overbeek (Benschop) is de dame in vorm en won de wedstrijd op donderdag overtuigend met 15.19 meter. Op zaterdag sprong ze in haar eerste sprong 14.17 meter en de andere dames hadden moeite om hier voorbij te komen. Demi Groothedde (Jaarsveld) en Doriene de Vos-de Wit (Veenendaal) kwamen dichtbij, maar kwamen net tekort voor deze afstand. De IJsselsteinse Wendy Helmes liet echter zijn een klasse beter te zijn en kwam tot 14.93 meter, waarmee ze de leiding in het De Samenwerking klassement over heeft genomen van Kimberley Slootjes-Engelhard (Haastrecht).

Junior Reinier Overbeek (Benschop) liet zijn klasse zien bij de junioren. Met elk van zijn sprongen zou hij kampioen zijn geworden. Zijn beste afstand was 19.74 meter. Hoogtepunt voor hem was dat hij zijn 1000e sprong noteerde tijdens deze wedstrijd en daarvoor werd hij gehuldigd. Nog nooit kreeg iemand dit eerder voor elkaar dan Reinier Overbeek. Chris Anker (Vlist) kwam met 18.63 meter dichtbij en Timon de Haaij (Lopik ⁃ 18.49m) ook, maar dit was niet voldoende om de winst te pakken.

In de jongenscategorie deelde Hidde van Dam (Montfoort) de eerste tik uit. Hij sprong een persoonlijk record van 18.18 meter, maar Mark van der Horst deed het met 19.79 meter een stuk beter. Dit betekende een nieuw schansrecord in Polsbroekerdam en een nieuw persoonlijk record. Alleen Reinier Overbeek en de Fries Wisse Broekstra kwamen als jongen ooit verder.

Bij de meisjes zette klassementleidster Suzanne Mulder (Vlist) de toon. Met een nieuw persoonlijk record van 14.95 meter bleef zij de concurrentie voor. Ook Laura Maaijen (Haastrecht) sprong een persoonlijk record, maar haar 14.69 meter was slechts genoeg voor een tweede plaats. Derde werd de Nieuwkoopse Moniek van Vliet (13.05 meter).

Aankomende zaterdag springen de springers in Jaarsveld om het Hollands Kampioenschap (start 14.00 uur). Deze wedstrijd zal live te volgen zijn, zie voor meer info pbholland.com.