2005-05-06 14:30

Verwachtingen hoog bij seizoensopening polsstokverspringen

LINSCHOTEN: Op zaterdag 14 mei om 14:00 uur beginnen in Linschoten de polsstokverspringers van de Polsstokbond Holland aan het nieuwe springseizoen. De afgelopen jaren is er al heel goed gepresteerd bij de wedstrijden, vandaar dat de springers met spanning uitkijken naar het nieuwe seizoen.

Op de eerste wedstrijd van het seizoen zijn de nummers n, twee en drie van het Nederlands Kampioenschap, Pieter Verweij, Tino Leliveld en Werner Kamphof weer van de partij. Erik Bos (Nederlands Kampioen 2001, pr 18.63) heeft deze winter tijdens het indoorseizoen verschillende malen het indoorrecord verbeterd en daarbij inmiddels flink afstand genomen van de Fries Recordhouder outdoor Henk Schievink. Theo van Kooten (pr 18,42) lijkt volledig hersteld van een buikblessure en kan weer voluit springen. Op het moment van schrijven is het nog niet helemaal zeker of topspringer Remco van der Berg (pr 18,19) na een seizoen van afwezigheid (blessure) weer te zien is op de schansen.

Bij de Junioren zijn alle ogen gericht op springer van het jaar 2004, Jaco de Groot. Hij sprong vorig jaar verder dan alle Senioren (landelijk) en verbeterde al in mei het Nederlandse Junioren Record (18.74). Er staat echter veel meer te gebeuren in deze leeftijdsgroep. Zo zal Jarno Knijff Nederlands Recordhouder bij de Jongens (17,80) zich weer actief met de strijd gaan bemoeien. Ook Gerwin van Vliet (pr 17,80) is een belangrijke kandidaat voor de kampioenschappen. Belangrijke outsider is Floris van Elzakker (pr 17,14). Hij won vorig jaar als eerstejaars junior meteen de eerste wedstrijd van het seizoen en zal er op gebrand zijn om deze prestatie te herhalen. Vanuit de Jongensgroep komt onder andere Christiaan Spruit over. Hij won vorig jaar in Holland het merendeel van de wedstrijden, en zal proberen snel aansluiting te vinden bij de Junioren kopgroep

In de jongenscategorie zal, talent van het jaar 2004, Kenneth Broos dit seizoen een aanval doen op het huidige Nederlandse Jongens Record van Jarno Knijff. Zijn 16.57 meter was vorig seizoen de beste afstand ooit door een 14 jarige gesprongen. Vanuit de grote talentvolle groep zullen ongetwijfeld weer veel nieuwe namen naar voren komen.

Ook de Dames gaan een spannend seizoen tegemoet. De afgelopen jaren was Margriet Kamphof (Hollands Recordhouder 15.22) dominant, maar het is zeer de vraag of zij komend seizoen nog zo eenzaam aan de top zal staan. Aanstormende talenten zoals Gelieny van de Paauw (pr 14,06), Liesbeth de With (pr 13.45), Lianne van der Wijk (pr 13.36) en Carla Bos (pr 13,86) staan te popelen om haar positie over te nemen. Daarnaast komt vanuit Friesland Johanna Tinga over naar de Hollandse Bond. Haar persoonlijke record van 14.63 meter doet vermoeden dat ook bij de Dames de wedstrijden dit seizoen ongekend spannend zullen zijn.

De seizoensopening is de eerste in een serie van zes speciale wedstrijden die dit jaar bij de Polsstokbond Holland zullen plaatsvinden. Bij deze wedstrijden wordt extra veel publiek en media verwacht. Voor de start van de eerste wedstrijd vindt er een speciale bijeenkomst voor de pers plaats. Na de wedstrijd is er voor de pers de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding zelf te ervaren hoe het voelt om als Vliegende Hollander de kanalen te bedwingen.