2005-06-28 22:26

Laatbloeier Van Kooten maakt beste seizoensprong

JAARSVELD – Theo van Kooten is onder de polsstokverspringers een laatbloeier. Pas drie jaar geleden begon de 36-jarige Driebruggenaar aan deze typische poldersport.

In zijn eerste seizoen verraste hij door meteen al een persoonlijk record van 18.42 meter te springen. Dat was nog niet eerder vertoond. Vorig seizoen viel Van Kooten door een blessure terug, maar afgelopen zaterdag won hij het kampioenschap van Jaarsveld met een voortreffelijke sprong van 18.40 meter. Zo ver is er door de senioren van de polsstokbond Holland dit seizoen nog niet gesprongen.

Heeft Theo van Kooten geen spijt dat hij niet eerder met polsstokverspringen is begonnen? „Spijt niet want dan zou ik weer andere dingen hebben gemist. Ik heb jarenlang bij de marine gezeten en had toen geen tijd om te springen. Nu heb ik ander werk en wel tijd om aan de wedstrijden deel te nemen“, sprak Van Kooten, die niet kon aangeven waarom hij juist nu met een hinderlijke wind langs de boorden van de Lek zo ver sprong. „Afgelopen week ging het in de avondwedstrijd helemaal niet. Ik wilde toen stoppen. Nu zat ik er vanaf de eerste sprong lekker in. Dit geeft een goed gevoel voor de komende tweekamp tegen de Friezen“. Dat goede gevoel ontbreekt nog bij het grootste deel van de Hollandse springers. Want buiten de sprongen van de winnaars in de diverse categorien vielen de prestaties eigenlijk tegen. Voor sprongen van veertien, vijftien meter brachten de toeschouwers op het talud van de Lekdijk de handen niet op elkaar. Voor de tweekamp zaterdag in Buitenpost is er dinsdagavond nog een inhaalwedstrijd in Linschoten.

De Bodegraver Tino Leliveld, die eerder in de week de avondwedstrijd in Jaarsveld had gewonnen, liep iets in op klassementsleider Erik Bos. Met 16.02 meter werd Leliveld tweede en Bos met 15.64 meter derde. Bij de junioren zegevierde de kersverse nationale recordhouder Jaco de Groot dit keer met een afstand van precies zeventien meter voor Bastiaan de Bruijn (Lopik) met 16.14 meter en Jochem Faasen (Woerden) met 15.67 meter.

Bij de dames eindigde Margriet Kamphof als eerste met 13.32 meter gevolgd door Liesbeth de With (Benschop) met 13,25 meter en Jessica Snoek (Benschop) met 12.66 meter. Carola van Bemmelen raakte bij het neerkomen geblesseerd en moest naar het ziekenhuis worden vervoerd. Eerder gebeurde het zelfde met Kenneth Broos, de leider bij de jongens loopt in het gips en mist daardoor de tweekamp.

Bij de jongens won Jan-Willem de Groot, jongere broer van Jaco, met een persoonlijk record van 15.76 meter, tevens nieuw kampioensrecord. Corne Spruit werd met 15.21 meter tweede en Corne Lekkerkerker met 13.24 meter derde.