2005-07-24 13:14

Liesbeth de With nadert 14 meter

POLSBROEKERDAM: Tijdens de zaterdagavondwedstrijd om de Wisselbokaal 2005 heeft Liesbeth de With uit Benschop haar persoonlijke record met ruim een halve meter aangescherpt tot 13.97 meter.

De With won daarmee met overmacht de wedstrijd bij de Dames en nadert met rasse schreden de 14 meter grens. Haar afstand is bovendien de beste afstand gesprongen door een Hollandse 17-jarige (Johanna Tinga heeft op diezelfde leeftijd 14.40 meter gesprongen, maar sprong toen nog bij de Friese zusterbond). Dat Liesbeth de With met een uitstekend seizoen bezig is blijkt ook uit haar klassement. Haar 93.25 meter brengt de With in de top10 aller tijden. Met nog zeven klassementswedstrijden te gaan kan deze positie zelfs nog verbeterd worden.

Opvallend was ook het optreden van Carolien de Groot uit Enschede. Vanuit de Dames B groep sprong zij zich met 12.50 meter in de finale. Zij bleef met deze afstand de Koningin van het seizoen 2005, Margriet Kamphof nipt voor.

Het was weer een dag waarop de familie de Groot zich op alle linies nadrukkelijk manifesteerde. Broer Jan-Willem de Groot uit Kamerik wist alweer zijn 6de wedstrijd bij de Jongens te winnen. De 15,52 meter was een prima afstand. Het wachten is nu op de eerste 16 meter sprong dit seizoen bij de Jongens. Jan-Willem de Groot heeft daarbij een prima richtpunt in de 16,31 meter die broer Jaco in zijn Jongens tijd sprong.

Bij de Junioren maakte diezelfde Jaco de Groot er weer een mooie show van. Zijn serie van 17.74, 17.77 en 17.97 meter was bijzonder. Vooral de laatste sprong van de wedstrijd maakte veel indruk. De Groot sprong met een verlengstuk van 2 meter op de polsstok van 11 meter. Ondanks dat de polsstok niet perfect overging wist hij deze compleet uit te klimmen. Voor zover bij de insiders bekend was het voor het eerst in de geschiedenis dat een polsstokspringer een 13 meter pols uitklom.
Dit betekent dat de Groot als n van de weinige (waarschijnlijk de enige) in staat is een polsstok van deze lengte onder controle te houden. Daarmee komt niet alleen de 19 meter binnen handbereik, maar ook het Nederlands Record van Aart de With (19,40 meter).

In de marge van het geweld van Jaco de Groot sprong Theo van Kooten ook een prima wedstrijd. Zijn eerste sprong van 17.52 bleek voldoende voor de dagwinst. Hij wist daarna nog twee maal 17 meter te springen. Remco van de Berg sprong voor het eerst na zijn terugkeer van een blessure weer 17 meter. Helaas moest hij deze sprong bekopen met een nieuwe blessure, dit maal aan de andere enkel. Van de Berg was wel de tiende 17 meter springer dit seizoen bij de Polsstokbond Holland. Nooit eerder passeerden in n seizoen zoveel springers de 17 meter.

Aanstaande woensdagavond wordt in Polsbroekerdam de op 7 juli verregende wedstrijd ingehaald.
Volgende week zaterdag begint de finale maand waarin de belangrijke prijzen van het seizoen 2005 worden verdeeld. Te beginnen met de Nederlandse Fierljepmanifestatie in het Friese It Heidenskip. Op zaterdag 13 augustus zien we dan de Hollandse Kampioenschappen in Jaarsveld. Op 20 augustus het Kampioenschap van Linschoten in Linschoten om daarna op 27 augustus af te sluiten met de Nederlandse Kampioenschappen in Polsbroekerdam.