2005-07-31 16:26

Geen “Hollandse“ titels bij spektakelstuk in It-Heidenskip

Ondanks dat er afgelopen zaterdag, bij de Nationale Fierljep Manifestatie (NFM) uitstekend werd gepresteerd, ging er geen één springer uit het “Hollandse“ kamp er met de zo felbegeerde gouden hanger vandoor

De NFM is een hele aparte wedstrijd, die een hele dag duurt. Niet alleen springt de gevestigde orde, ook zijn er springers uit Engeland, Duitsland en Belgie te bewonderen. De springers moeten zich in elke ronde weten te kwalificeren door een bepaalde limiet te springen. De allerbesten plaatsen zich dan uiteindelijk voor de finale die altijd om 19.00 uur begint, en waarin elke springer weer op nul begint.

En in die finale, die door zo’n tweeduizend mensen werd bezocht, maakten de springers er afgelopen zaterdag een geweldig spektakelstuk van. In drie van de vier categoriën was er spanning tot aan het eind van de wedstrijd. Het was dan ook één van de beste wedstrijden van de afgelopen jaren.

Bij de dames was het al gauw een gelopen koers. De “thuisspringende“ Sjoukje Tjalma sprong al in haar eerste beurt, naar later bleek, haar winnende afstand van 14.45m. Er was er geen één die daar ook maar bij in de buurt kon komen getuige ook de tweede plek, die met 13.76m ging naar Jildou Postma uit Sneek. De pas 14-jarige Wendy Helmes uit IJsselstein was met 13.07m, een vijfde plek, de beste “Hollandse“.
Margriet Kamphof,uit Linschoten, die zich met 13.33m heel gemakkelijk in de finale had weten te springen, kwam in die finale heel teleurstellend niet verder dan 12.79m, een zesde plek.

Het nivo in de jongensgroep lag deze avond bijzonder hoog. Jan-Willem de Groot, uit Kamerik, had zich als enige van de PBH weten te plaatsen voor de finale. Hij vocht voor wat hij waard was, en sprong een prachtig nieuw persoonlijk record van 15.91m. Dat was exact dezelfde afstand als de winnaar, Jacob Scherjon uit Burgum, maar omdat die zijn tweede verste afstand beter was als die van Jan Willem (15.90m tegen 15.81m) moest Jan Willem genoegen nemen met het zilver. Met 15.76m pakte Chaim La Roi, uit Gerkensklooster het brons.

Namens de PBH waren Erik Bos, uit Waarder, en Theo van Kooten (Driebruggen) vertegenwoordigd in de finale bij de senioren. Zij moesten het opnemen tegen tien “Friese“ springers. En slechts 15 cm!! scheelde het tussen de nummers één en vier.
Met een prachtige 18.06m ging de titel uiteindelijk naar Henk Schievink, uit Burgum. Klaas Haanstra (titelverdediger) werd met 17.98m tweede, ook alweer dezelfde afstand als de verrassende Thewis Hobma, die een heel mooi nieuw persoonlijk record sprong van dus 17.98m. Erik sprong zich met een hele mooie 17.91m naar een vierde plek. “Natuurlijk een hele mooie afstand, maar als ik m’n derde poging recht was gegaan had ik zeker in de buurt gekomen van de winnende afstand“. Met 16.84m werd Theo uiteindelijk zevende.

Een titanenstrijd maakten Jaco de Groot (Kamerik) en Hannes Scherjon (Noardburgum) er bij de junioren van. Beide springers gaven elkaar geen duimbreed toe, getuige ook hun beide series: Jaco 17.58m, 17.98m, 16.82m, 18.07m, waarmee hij uiteindelijk tweede werd. “Ik dacht echt dat ik in m’n laatste sprong de verste afstand van Hannes (18.25m) kon pakken , maar het leek wel of de stok bij mijn uitsprong onder me vandaan gleed“. Hannes sprong echter (haast onvoorstelbaar) een nog betere serie met 17.73m, 18.25m ( nieuw p.r.) 17.67m 17.83m, en prolongeerde daarmee zijn titel. Ook Gerwin van Vliet, vijfde met 16.84m, Floris van Elzakker, zesde met 16.37m, en Bastiaan de Bruijn, zevende met 15.88m, wisten zich in de finale te springen.

De toppers ontmoeten elkaar weer op zaterdag 27 augustus, tijdens het Nederlands kampioenschap in Polsbrokerdam. Tot die tijd moeten zij uit zien te maken wie er dan mee mag doen, te beginnen a.s. zaterdag om 18.30 uur in Linschoten.