media Leeuwarder Courant.jpg
2005-08-16 20:30

Ysbrand Galama laat concurrentie ver achter

WINSUM - Menigmaal waren de junioren dit seizoen de smaak- makers bij de fierijepwedstrijden in de eerste klasse.

Juist op het Fries kampioenschap konden de toekomstige toppers van het Friese Ijeppen die status in het geheel niet waarmaken. Al voor aanvang van de finale was de kampioen feitelijk bekend, al deed dat niets af aan de uitstekende prestaties van de nummers twee en drie, Cor Brouwer en Thomas Helmholt.

Ysbrand Galama zette in de tweede ronde van de voorronde, nadat hij het bal al met een prima 17,14 was begonnen, de voor de twee andere finalisten onmogelijke afstand van 17,75 neer. Want met alle respect, maar zowel Cor Brouwer als Thomas Helmholt hadden zaterdag niet de absolute top- vorm die deze twee nodig hebben om verder dan 17,75 te springen.

Dat wist ook Ysbrand Galama. „Doe't ik der wis fan wie dat Hannes (Scherjon, red.) en myn broer Anne de finale net hellen, hie ik der gjin twifel mear oer dat ik mei dizze ôfstân Frysk kampioen wurde soe." Toen de titel definitief in zijn zak zat, moest de Heidenskipper echter toch een traantje wegpinken. Vooral toen hij de ook al emotionele seniorenwinnaar Klaas Haanstra in de armen vloog.

„Ik hie noch noait wat wûn. En dan no fuort in Fryske titel. As it dan ynienen trochdringt datst in grutte titel pakst, ja dan krijst it dochs efkes swier. Want der binne mar twa titels dy't telle; de Fryske en de NFM. En as ik sa trochgean, dan kin ik miskien it nije seizoen by de senioaren ek al meidwaan om dy prizen. Want ik leau net dat ik my soargjen meitsje hoech oft ik it senioarenivo oankin", aldus de juniorenkampioen, die op basis van zijn klassement al direct verzekerd is van een plaatsje in de topklasse.

Ook Cor Brouwer moet de overstap naar de senioren maken, maar was daar nog niet mee bezig. De springer uit Eastermar genoot maar weer eens van zijn zoveelste verrassende optreden op een 'grote' wedstrijd. „lk wit ek net wêrom ik altyd it bêste prestear op grutte wedstriden. Ik tink dat ik hiel goed op ûntspannen wize nei sokke wedstriden talibje kin. Fan 'e moarn hie ik fuort wer it gefoel dat ik yn goeie foarm wêze soe. Dat hie bliken dien. Ik kin dan ek net oars as tefreden wêze mei sulver, want Ysbrand wie foar my dochs net te beljeppen."