2006-05-23 22:45

Harde wind hindert polsstokverspringers

REGIO/WADDINXVEEN De polsstokclub De Vlist kan weer beschikken over een eigen accommodatie op de Oost- Vlisterdijk. Verwacht wordt, dat op de gloednieuwe schansen deze zomer records zullen worden gebroken.

Door Bert Hertog

Maar zaterdag tijdens de openingswedstrijd was dat door de harde wind niet mogelijk. Meer dan de helft van de sprongen eindigden in het water, zelfs kampioen Erik Bos had moeite de polsstok in bedwang te houden. Pas in zijn derde beurt ging de springer uit Waarder recht over en maakte een sprong van 15.42 meter. In de finale voegde Bos daar nog tien centimeter aan toe, maar hij kwam een centimeter tekort op winnaar Pieter Verweij, die na zijn blessure van vorig jaar voor het eerst weer meedeed. Na Erik Bos eindigde de Woerdenaar Gerwin van Vliet op de derde plaats met 14.80 meter.

Bij de junioren won Kenneth Broos uit Linschoten, die in de derde omloop profiteerde van de wegvallende wind en een afstand haalde van 15.11 meter. In de finale ging Broos echter tweemaal nat. Bij de dames maakte Margriet Kamphof in de finale een goede sprong van 12.77 meter, waarmee zij onbereikbaar werd voor haar concurrentes. Beste jongens-springer was Anthony Lekkerkerker uit IJsselstein met 12.39 meter.

De polsstokclub De Vlist werd opgericht in 1966 en is daarmee de oudste vereniging in de Polsstokbond Holland. Aanvankelijk werd gesprongen op een weiland van Janus de Jong aan de West-Vlisterdijk. In 1976 verhuisde de club naar een nieuwe accommodatie aan de Oost-Vlisterdijk waar tot 1992 werd gesprongen. Daarna staakte de club haar activiteiten vanwege de hoge landhuur. Jaarlijks werd op andere accommodaties om de Vlisterbokaal gesprongen. Twee jaar geleden werd de vereniging nieuw leven ingeblazen. Op hetzelfde land dat inmiddels in handen van de familie Van Eijk was overgegaan, werd een oefenschans gebouwd, waarop de jeugd kon oefenen.

Inmiddels beschikt De Vlist over een twintigtal jeugdleden. Voorzitter Maartje de Jong: „Ardy Slingerland neemt al aan de bondswedstrijden deel en volgend jaar hebben we vijf deelnemers’’.

Bij de opening vertelde Maartje de Jong, dat het niet eenvoudig is geweest een nieuwe accommodatie te realiseren, maar de club werd gesteund door een bijdrage uit het Europese Fonds voor Plattelandsontwikkeling. De vele uren, die in de accommodatie zijn gestoken, werden ook gememoreerd door wethouder Ton van Dorp. De vroegere voorzitter Klaas de Wit zei dat de nieuwe accommodatie op een uniek plekje in de Krimpenerwaard ligt.

Hij memoreerde, dat in de beginjaren werd gesprongen met houten stokken en dat de eerste wedstrijd was gewonnen door Leo de Ruiter met een sprong van 11.80 meter. De Ruiter en de vroegere penningmeester Jaap van Dam, alsmede vele oud-springers waren zaterdag in Vlist aanwezig. Als openingshandeling werd de vroegere clubvlag, geborduurd door ’Tante Mar’gehesen.

Door de harde wind bleven topsprongen achterwege. Ook de Waddinxveense junior Niels Koetsier had daar knap last van. De 18-jarige springer slaagde er niet in zijn polsstok recht te houden en ging driemaal te water. „De wind was een hinderlijke factor. Tijdens de training woensdagavond heb ik 14.50 meter gesprongen. Mijn doel is deze zomer om mee te doen aan de tweekamp en de NK. Ik moet daarvoor bij de acht beste junioren eindigen. Verder wil ik het record van mijn vader Bert, die ooit 15.83 meter sprong, verbeteren. Vorig jaar kwam ik tot 15.02 meter en met een dosis geluk moet ik dit jaar verder komen’’, sprak de jonge Koetsier, die op achtjarige leeftijd begon met springen.

Zaterdag wordt vanaf 14.00 uur gesprongen in Polsbroekerdam

Uitslagen overige rubrieken: Dames: 1. Margriet Kamphof 12.77 meter, 2. Liesbeth de With 11.49, 3. Gelieny van der Paauw 10,39. Junioren: 1. Kenneth Broos 15.11, 2. Cornelis de Bruijn 14.53, 3. Floris van Elzakker 14.27. Jongens: 1. Anthony Lekkerkerker 12.29, 2. Floris de With 11.93, 3. Gustian Roskam 11.77.