2006-06-04 11:25

Polsstokverspringster Wendy Helmes passeert 14 meter

Linschoten: Bij het polsstokverspringen is Wendy Helmes uit IJsselstein als eerste Dame dit seizoen de 14 meter grens gepasseerd. De 14.11 meter was goed voor een ruime verbetering van haar persoonlijke record.

De dames maakten van het kampioenschap om de “van Vliet Caravans Cup“ een bijzonder spannende wedstrijd. Wendy Helmes ging als eerste de finale in met een sprong van 12.80 meter. Carla Bos uit Bodegraven werd tweede met 12.78 meter en Margriet Kamphof uit Linschoten derde met 12.77 meter. De “terug van weggeweeste“ Gelieny van der Paauw miste de finale nipt met een uitstekende sprong van 12.74 meter.
Door in de laatste finale sprong uit te halen naar 14.11 meter maakte Wendy Helmes de wedstrijd helemaal af.

Bij de Senioren werd de wedstrijd opengebroken door Bastiaan de Bruijn (Lopik) met de eerste 17 meter van het prille seizoen. Hij benaderde zijn persoonlijke record (17.44) tot op 35 centimeter. In de finale gaf Gerwin van Vliet (Woerden) echter zijn visitekaartje voor dit seizoen af met twee mooie 17 meter sprongen waaronder de kampioensprong met 17.45 meter. Beide heren springen dit seizoen voor het eerst mee in de Seniorencategorie en laten meteen zien dat er terdege rekening met hun gehouden dient te worden.

In de Juniorencategorie wist Christiaan Spruit (Snelrewaard) zijn eerste dagtitel bij de junioren te pakken. Met 15.66 meter bleef hij Floris van Elzakker (Linschoten) ruim 30 centimeter voor. Kenneth Broos (Linschoten), de revelatie van het seizoen 2006, wist zich na twee dagtitels opnieuw in de finale te springen.

Opvallend was het optreden van Corné Spruit in de jongenscategorie. Zijn sprong van 15.73 meter was uitstekend en zou zelfs in de juniorencategorie voldoende geweest zijn om zijn grote broer Christiaan voor te blijven. Tweede werd daar Dennis van Zelderen (Lopik) met een mooi persoonlijk record van 13.74 meter. De pas 13-jarige Dennis van Zelderen gaat dit jaar zeker op jacht naar de recordafstand voor 13-jarigen de 14.25 meter van Jarno Knijff

Records
De 14-jarige Wendy Helmes is nu recordhouder voor haar leeftijd en lost daarmee Gelieny van der Paauw af (14.06 meter). Wendy is de 6de springster in de lange geschiedenis van de Polsstokbond Holland die de 14 meter weet te passeren.

Hoogspanning in de klassementen
Het seizoen is nog jong, maar nu al is duidelijk dat er dit seizoen een ongemeen spannende strijd om de eerste plaats in de klassementen gaat plaatsvinden.
Bij de Senioren gaat eerste jaars junior Bastiaan de Bruijn (Lopik) verrassend aan kop. Op de voet gevolgd door de Nederlands Kampioen Erik Bos (Waarder). Gerwin van Vliet (Woerden) staat derde en de Nederlands Kampioen van 2004 Pieter Verweij (Linschoten) vierde.
Bij de Junioren is het ongemeen spannend. Christiaan Spruit heeft de leiding genomen met één centimeter voorsprong op Kenneth Broos en een luttele vijf centimeter op Floris van Elzakker.
Ook de Dames maken er een spannende strijd van. De grote kampioen van de laatste jaren, Margriet Kamhof heeft moeite om de concurrentie af te schudden. Wendy Helmes volgt op slechts drie centimeter. Gelieny van der Paauw heeft slechts 33 centimeter achterstand terwijl Carla Bos ook nog meedoet voor de eerste plaats met een achterstand van 38 centimeter.
Alleen in de jongenscategorie lijkt Corné Spruit ongenaakbaar af te stevenen op de hoofdprijs. Achter hem vecht een groep van vijf jongens om de tweede plaats.

Promotie/degradatie
Na de eerste drie wedstrijden vindt er een behoorlijke herindeling plaats binnen de klassen.
Bij de senioren promoveren Pieter Verweij en Hans van Eijk naar de Topklasse. Theo van Kooten degradeert naar de A klasse. Bij de Dames promoveren Dymphie van Rooijen en Johanne de Bruijn naar de Topklasse. Jessica Snoek en Carolien de Groot maken daarvoor plaats en degraderen naar de A klasse. Bij de Junioren promoveren Kenneth Broos en Niels Koetsier naar de Topklasse. Tjeerd Kiers, Jaco de Groot en Dennis Snoek degraderen uit die klasse en gaan naar de A klasse. Bij de Jongens gaat Wilco de Boer van de B- naar de Topklasse. Arno Baas van de A- naar de Topklasse. Gideon Spek, Matthijs Oosterom en Freek Strien promoveren van de B- naar de A klasse. Geert Pieter de Bruijn degradeert van de Top- naar de A klasse. Laurens Lekkerkerker en Sander van Vliet degraderen van de A- naar de B klasse.

Op de hier onder genoemde locaties staan een aantal hoge resolutie foto's. Bij eventuele publicatie wordt een referentie naar onze website (als in 'foto: www.pbholland.com') gewaardeerd

Foto 1
Wendy Helmes

Foto 2
Gerwin van Vliet sprint naar 17.45 meter