2006-06-21 17:15

Carbon-polsstokken zwieberen nog

WADDINXVEEN/GOUDA – Tijdens het kampioenschap polsstokverspringen van Jaarsveld is voor het eerst gesprongen met de nieuwe carbon-polsstokken ...

Door Bert Hertog

... deze gaan de oude aluminium polsstokken vervangen, omdat die niet meer worden gemaakt. De elf meter lange stokken, waarvan de Polsstokbond Holland er acht heeft besteld, zijn zeven kilo lichter dan de aluminium versie. Dit betekent vooral een nadeel voor de zwaardere springers. De komende tijd zal er met beide soorten polsstokken worden gesprongen, omdat voor de jeugd korte stokken moeten worden gemaakt.

Bij de senioren toonde kampioen Erik Bos aan best met de nieuwe polsstok overweg te kunnen. De springer uit Waarder, die al drie van de vijf wedstrijden won, was ook nu de sterkste met een afstand van 17.76. De Lopiker Bastiaan de Bruin werd tweede met 16.58 en Werner Kamphof uit Oudewater derde met 15.90. Theo van Kooten, die vorig jaar in Jaarsveld won, bleef nu met een sprong van 15.31 buiten de finale. Topjunior Jaco de Groot verblijft in Zweden en voegt zich later bij de groep.

In Friesland, waar al langer met de carbon-polsstokken kan worden geoefend, zijn al grotere afstanden genoteerd. Met als echte uitschieter het nieuwe Friese record van 19.22, dat de talentvolle Bart Helmholt uit Hardegarijp twee weken geleden in Winsum sprong. Afgelopen zaterdag in Grijpskerk kwam winnaar IJsbrand Galama met 18.28 eveneens tot een persoonlijke recordverbetering.

Een groot deel van de springers in het Hollandse kamp laat de lange carbon-polsstokken nog aan de kant liggen. „De polsstok is te lang voor mij en zwiebert als een gek“, zegt junior-springer Niels Koetsier uit Waddinxveen, die in Jaarsveld tot 13.80 kwam. Opvallend is, dat bij de junioren en dames in Jaarsveld verder werd gesprongen dan zaterdag in Grijpskerk.

Voor de finale begon werd Teus Eikelenboom door voorzitter Bert Koetsier van Jaarsveld gehuldigd. Eikelenboom is veertig jaar betrokken bij het polsstokverspringen in Jaarsveld. Eerst als springer – hij werd destijds nipt verslagen door de fameuze Fries Roel Bokke Span -, daarna als organisator van wedstrijden en verzorger van de demo’s. Eikelenboom werd tot erelid van Jaarsveld benoemd en kreeg een polsstokspringer in glas en lood aangeboden.

Overige uitslagen: junioren: 1. Jan Willem de Groot 16.64, 2. Christiaan Spruit 15.04, 3. Sebastiaan van Oort 14.97. Dames: 1. Wendy Helmes 13.46, 2. Carla Bos 12.86, 3. Dymphie van Rooijen 12.78. Jongens: 1. Corne Spruit 15.86, 2. Floris de With 13.88, 3. Dennis van Zelderen 13.51.

De wedstrijd van dinsdag in Vlist is uitgesteld naar 11 juli. Zaterdagavond om 18.30 uur wordt er gesprongen in Vlist.