2006-07-02 13:35

Historische overwinning Hollandse polsstokverspringers

Bart Helmholt springt nieuw Nederlands record

De Hollandse polsstokverspringers hebben afgelopen zaterdag bij de tweekamp Holland-Friesland voor een historische overwinnig gezorgd

De Hollandse polsstokverspringers hebben afgelopen zaterdag bij de tweekamp Holland-Friesland voor een historische overwinnig gezorgd. Het was sinds 1979 niet meer voorgekomen dat de zilveren bokaal in het Hollandse kamp bleef. Zij of liever gezegd Aart de With raakten echter wel het Nederlands record bij de senioren kwijt. Het was Bart Helmholt die in de allerlaatste sprong van de middag met een fenominale 19.48m, het uit 1991 daterende record van Aart (19.40m) uit de boeken sprong.

Met een record aantal meters, 372.18m tegen 360.92m, een verschil van 11.26m pakten de Hollandse springers, met winst in drie van de vier groepen, terecht de bokaal, en was de ontlading van de Hollandse springers na afloop van de wedstrijd ook uitermate groot.

“Een prachtige promotie voor onze sport“ sprak Gerard Hack, voorzitter van de polsstokbond Holland, die de bokaal in ontvangst mocht nemen na afloop van de de wedstrijd, die op de uitstekende geprepareerde schansen in Linschoten, onder ideale omstandigheden werd versprongen. “Wij de bokaal voor de beste ploeg, en zij ( Bart Helmholt) een nieuw Nederlands record“. “Deze middag kent alleen maar winnaars“.“De bokaal gaat deze middag echter terecht naar Holland omdat wij niet alleen toppers hebben, maar deze middag ook bewezen hebben dat wij in de breedte gegroeid zijn“.

Onder de vele toeschouwers was ook Aart de With zelf. “Tsja als het record dan toch gebroken word, is het leuk om er bij te zijn. Natuurlijk doet het even pijn, maar sinds de introductie van de carbonstok zie je gewoon aankomen dat de grenzen verlegt gaan worden. Ik denk zelfs dat we richting de 20m kunnen gaan“, aldus de oud springer uit Benschop.

Het enige verlies kwam deze middag uit de jongensgroep, maar die bedroeg slechts 7 cm, en dat was veel minder dan vooraf gedacht. De verste afstand in deze groep kwam op naam van Alwin Fonk (Burgum) met 15.55m. Corne Spruit,uit Snelrewaard, behaalde met een keurige 15.25m het zilver. De pas 13 jarige Dennis van Zelderen sprong met 14.49m een prachtig nieuw persoonlijk record, en ook dat was een unicum, want nog nooit werd er in het Hollandse kamp door een 13 jarige zo ver gesprongen.

De Hollandse dames sprongen in totaal 3.41m verder dan hun Friesse opponenten. De verste afstand was voor Wendy Helmes, uit IJsselstein, met 13.65m. Margriet Kamphof werd met 13.20m tweede.

De grootste overwinning behaalden de junioren. Jarenlang waren zij het zorgenkindje van de PBH, maar deze middag sprongen zij maar liefst 5.71m verder dan de Friezen. De verste afstand in deze groep kwam op naam van Jaco de Groot,uit Linschoten, met 17.95m. Dit was tevens een evenaring van de beste seizoensprestatie in het Hollandse kamp. Met een schitterend nieuw p.r. van 17.40m pakte Christaan Spruit, uit Snelrewaard, het zilver. Tevens waren er in deze groep persoonlijke records voor Tjeerd Kiers (16.02m), Niels Koetsier (15.40m) en Rick Boer (15.00m).

Ondanks de 19.48m van Bart Helmholt uit Hurdegarijp, sprongen de Hollandse senioren in totaal toch 2.21m verder dan hun Friesse tegenstanders. Gerwin van Vliet (Woerden) pakte met 17.75m het zilver, en Theo van Kooten sprong zich met 17.74m naar het brons.

Na afloop werd er nog lang nagepraat over deze historische wedstrijd, en zagen de springers al weer uit naar de volgende ontmoeting. (red: volgende ontmoeting met de Friezen is in It Heidenskip op zat. 29 juli)

A.s. zaterdag is er vanaf 14.00 uur polsstoverspringen in Polsbroekerdam. Er wordt dan gestreden om de Triangelcup.

Op de hier onder genoemde locaties staan een aantal hoge resolutie foto's. Bij eventuele publicatie wordt een referentie naar onze website (als in 'foto: www.pbholland.com') gewaardeerd.

Foto 1:
Bart Helmholt verbetert 15 jaar oude Nederlandse Record van Aart de With

Foto 2:
Jaco de Groot in fraaie stijl naar evenaring beste seizoensprestatie Holland

Foto 3:
Wendy Helmes wint de wedstrijd bij de Dames