2006-07-30 20:37

Ook NFM titel prooi voor polsstokverspringers Vlist

Wendy Helmes wint eerste grote titel bij dames, Jaco de Groot opnieuw verslagen in It Heidenskip, Corné Spruit derde bij jongens.

IT HEIDENSKIP: Na het opeisen van de eerste twee plaatsen op het afgelopen NK wisten Erik Bos en Theo van Kooten, beide lid van de polsstokclub Vlist (Zuid-Holland), opnieuw als de nummers één en twee op een groot kampioenschap te eindigen.

Dit maal was de volgorde echter omgekeerd. Theo van Kooten uit Driebruggen was met een fraai persoonlijk record en tevens kampioenschaprecord van 18.80 meter Erik Bos uit Waarder met 18.59 meter de baas. De kersverse Nederlands Recordhouder Bart Helmholt (Burgum) eindigde met 18.40 meter op de derde plaats.

Van Kooten maakte zijn recordsprong al meteen bij zijn eerste beurt en gooide daarmee de wedstrijd behoorlijk in het slot. Opvallend was het daarbij dat in de laatste twee ronden slechts 4 van de 24 sprongen opgemeten konden worden. De topspringers hadden na de reuzensprong van Theo van Kooten geen keus en moesten alle risico's nemen met een waar waterballet als gevolg.

Wendy Helmes uit IJsselstein won haar eerste grote titel bij de Dames. Het 14-jarige talent begon als favoriet aan de wedstrijd en wist deze favorietenrol relatief eenvoudig waar te maken. Haar winnende 14.16 meter werd ook nog eens gevolgd door een knappe 13.98 meter. In goede doen was ook Margriet Kamphof (Linschoten). Zij legde beslag op de tweede plaats met een knappe afstand van 13.97 meter slechts 19 centimeter achter Wendy Helmes. Dymphie van Rooijen (IJsselstein) deed in de finale van zich spreken door 2 maal verder dan haar oude persoonlijke record te springen en te eindigen op 13.38 meter. Net iets minder dan haar persoonlijke record van 13.40 meter in de voorronde, en goed voor een vijfde plaats.

Jaco de Groot uit Kamerik is in de juniorenklasse al bijna vier jaar ongenaakbaar. Er is niemand die hem kan verslaan, ténzij er gesprongen wordt in het Friese It Heidenskip. Alleen op deze locatie weet zijn grote tegenstrever uit het Friese kamp, Hannes Scherjon hem met enige regelmaat te verslaan. Zowel het NK 2004 als de laatste twee NFM titels waren (in It Heidenskip) voor Scherjon.

Tussen de twee springers, die de komende jaren de polsstoksport waarschijnlijk gaan domineren, ontspon zich een spannende strijd waarbij Hannes Scherjon dus aan het langste eind trok. Zijn 19.02 meter was magistraal en de verste sprong van de avond. De 18.56 meter van Jaco de Groot was goed voor een zeldzame tweede plaats.

In de jongenscategorie zou Corné Spruit de grote favoriet geweest zijn. Ware het niet dat Corné Spruit net terug is van lange vakantie en nog op zoek is naar de goede vorm. Zijn 16.70 meter was in dat licht gezien meer dan verdienstelijk. Het leverde Spruit een derde plaats op. Eerste werd de Friese klassementsleider Alwin Fonk met 16.86 meter. Tweede werd Sjoerd Hobma uit Oosthem met een persoonlijk record van 16.70 meter en derde Corné Spruit met dezelfde verste afstand, maar een mindere tweede afstand (dan Sjoerd Hobma).

Het NFM in het Friese It Heidenskip is een jaarlijks terugkerend evenement en een 'open wedstrijd' waaraan iedereen mag meedoen. Zo zijn er elk jaar deelnemers uit verschillende landen aanwezig. Na twee voorrondes (in de ochtend en middag) kwalificeren de beste springers zich voor de finale in de avond. In deze finale mogen alle deelnemers vier maal springen.

Op de hier onder genoemde locaties staan een aantal hoge resolutie foto's. Bij eventuele publicatie wordt een referentie naar onze website (als in 'foto: www.pbholland.com') gewaardeerd.

Foto 1:
Theo van Kooten wint met 18.80 meter

Foto 2:
Wendy Helmes wint bij de Dames