2006-08-25 19:15

Laatste wedstrijden bij polsstokverspringen, Wie wordt Nederlands kampioen?

Verschenen in Onze IJsselstreek van 25 augustus

Het seizoen van het polsstokverspringen is bijna voorbij. Op het programma staat nog het Nederlands kampioenschap, dat op 26 augustus in IJlst gehouden wordt

Wie gaat er dit jaar met de eer strijken en wordt de Nederlands kampioen polsstokverspringen?

Ieder jaar aan het einde van het seizoen wordt het Nederlands kampioenschap gehouden, dit jaar in IJlst (Friesland). De Hollanders Erik Bos en Jaco de Groot werden vorig jaar in Polsbroekerdam Nederlands kampioen, net als de Friezen Sjoukje Tjalma en Jacob Scherjon. In het seizoen waar de carbonstok zijn intrede heeft gedaan en waar het Nederlands record al vijf keer is verbeterd, belooft de wedstrijd spannend en spectaculair te worden.

Dames
Met de afwezigheid van Sjoukje Tjalma, de Nederlands kampioen van de afgelopen drie jaar, is de strijd op voorhand nog niet beslist. Margriet Kamphof is al zeven keer Hollands Kampioen geweest, maar Nederlands kampioen is zij nog niet geworden. Zij zal deze titel graag willen toevoegen aan haar erelijst, maar kan zij de druk aan? Wendy Helmes, de 15 jarige winnaar van het Friese NFM en de leider in het klassement, lijkt geen druk te kennen. Zij springt gemakkelijk over de 13 meter en ook over de 14 meter heeft zij al acht keer gesprongen dit seizoen. Wendy is wel iemand die het van het weer moet hebben. Omdat ze klein en licht is springt zij niet graag met wind, een open locatie als in IJlst kan dan lastig voor haar worden. Aan de Friese kant lijkt de concurentie van Jildou Postma en Janneke Noordmans te komen. Janneke wint ook al regelmatig een wedstrijd met een 14 meter sprong en in de eigen regio zal zij ongetwijfeld veel steun van het publiek krijgen. De outsider is Liesbeth de With, de nummer drie van vorig jaar. Zij heeft de beste seizoensprestatie van alle dames neer gezet. Liesbeth is naar eigen zeggen vaak zenuwachtig in Friesland, maar weet ze haar zenuwen in bedwang te houden dan maakt zij een goede kans.

JongensBR> De kans dat een Fries bij de jongens wint is groot. Alwin Fonk won dit jaar de Friese kampioenschappen met 17.66 meter en heeft daarmee het Fries record in handen. Naast deze titel is hij ook de winnaar van het NFM. Concurentie krijgt hij onder meer van Nard Brandsma. De Hollandse Corné Spruit is de outsider. Hij sprong dit seizoen in Linschoten 17.17 meter en liet daarmee zien ook de 17 meter sprongen aan te kunnen. Als hij op de hoogste trede stond van het podium dan was dit ook met een verre sprong.

Senioren
Wat kan de Fries Bart Helmholt, vraagt iedereen zich af. Hij was de eerste springer die het record van Aart de With verbeterde en hij heeft nog altijd het Nederlands record voor de senioren in handen. Tijdens het NFM kon hij moeilijk wennen aan het publiek en werd hij derde. Hij zal ervan geleerd hebben en daarmee is hij de topfavoriet. De druk om in de eigen regio te presteren zal echter ook groot zijn. Alles zal ook afhangen van het moment waarop de topsprongen te zien zijn. Bij het NFM sprong de Hollander Theo van Kooten in de eerste sprong de winnende afstand, een tactiek die op het NK zeker ook kan werken. De nummer twee van het NK vorig jaar is in vorm en zal gebrand zijn op deze wedstrijd. De kampioen van vorig jaar, Erik Bos, is altijd favoriet en is iemand die vaak constant is en weinig nat springt. Hij zal echter risico moeten nemen wil hij ook dit jaar bovenaan staan. De outsider in deze categorie is Remco van de Berg uit Lopikerkapel. In Vlist liet hij dit jaar zien dat ook hij een 19 meter sprong aan kan. Hij zal de rust moeten vinden op de wedstrijd en zich in alle rust kunnen voorbereiden, dan maakt hij een kans.

Junioren
De confrontatie tussen de Fries Hannes Scherjon en de Hollander Jaco de Groot. Deze twee springers laten beiden fenomenale sprongen zien, waarbij de concurentie verbleekt. 19.72 meter is het persoonlijk record van de Fries en Jaco is de Nederlands recordhouder met een afstand van 20.41 meter. De vraag is of de springers nog vuurwerk in huis hebben en niet te veel last krijgen van de weersomstandigheden. Als de eerste sprong van beiden hoog in de 18 meter terecht komt, dan kan het een hele mooie wedstrijd worden.

Het Nederlands kampioenschap is altijd een mooie wedstrijd waar veel publiek en pers op afkomt. Iedereen verwacht mooie en verre sprongen, maar het is de vraag of deze wel te zien zijn. Tijdens de confrontatie tussen Holland en Friesland op het NFM kwam het er niet uit. Je moet als springer met de spanning kunnen omgaan en van het publiek niets aantrekken. De weersomstandigheden kunnen ook roet in het eten gooien. De schans in IJlst is open en kan veel wind pakken, waardoor de springers een aantal sprongen nodig kunnen hebben om het goede gevoel te krijgen. Het Nederlands kampioenschap wordt gehouden op zaterdag 26 augustus in IJlst om 14.00 uur. Radio 9 sport doet live verslag van het kampioenschap.

KADER:
Wie wordt Nederlands kampioen dit jaar? We vroegen het ook aan drie actieve vrijwilligers uit de polsstokbond Holland:
Aart de With (oud Nederlands recordhouder en huidig Hollands senioren recordhouder)
Senioren: Theo van Kooten
Junioren: Jaco de Groot
Jongens: Alwin Fonk
Dames: Wendy Helmes

Eelco Tigchelaar (perscontacten en organisator demo’s)
Senioren: Bart Helmholt
Junioren: Hannes Scherjon
Jongens: Alwin Fonk
Dames: Wendy Helmes

Herman Stigter (secretaris afdeling Jaarsveld en verslaggever Radio 9)
Senioren: Bart Helmholt
Junioren: Hannes Scherjon
Jongens: Alwin Fonk
Dames: Margriet Kamphof