2007-06-10 10:30

Wie wordt de kampioen van de lopikerwaard?

Aanstaande zaterdag 16 juni om 18:30 uur word er op de polsstokschansen in Polsbroekerdam gestreden om het kampioenschap van de lopikerwaard.

In 1964 werd dit kampioenschap voor het eerst versprongen in Jaarsveld, 5 jaar later verhuisde de wedstrijd naar Polsstokvereniging Polsbroekerdam. Inmiddels wordt al weer voor de 37ste keer gestreden om de titel “Kampioen van de Lopikerwaard“

Het seizoen is nog jong. Na vijf wedstrijden wordt langzamerhand duidelijk welke springers in een goede vorm steken. Verschillende favorieten hebben al aangegeven op deze klassieker in polsstokland te willen excelleren.

Om te beginnen bij de dames. De vereniging Polsbroekerdam profiteert van de uitstekende jeugdopleiding. In het klassement en tijdens de eerste wedstrijden zijn het de Dames van deze vereniging die de toon zetten. Te beginnen met de Nederlands Kampioene Wendy Helmes. Zij sprong dit seizoen al 14.95 meter en zal op de schansen van Polsbroekerdam zeker haar titel willen verdedigen. Daarbij hoort dan ook een aanval op het Hollandse Record van 15.22 meter van Margriet Kamphof. Liesbeth de With, de klassementsleider, springt altijd zeer goed op haar thuisschans. Ook zij zal in de strijd om de titel proberen het Hollandse record aan te vallen. Dymphie van Rooijen en Jessica Snoek volgen op het vinkentouw en zullen een ultieme poging doen om Wendy en Liesbeth van de hoofdprijs af te houden.

De Senioren kennen in, nationaal recordhouder, Jaco de Groot natuurlijk de grote favoriet voor de titel. Hij zal zeker een poging doen om het kampioenschaprecord van Aart de With uit 1987 te verbeteren (18.27 meter). De kampioen van de laatste twee jaren, Erik Bos, zal zijn titel echter zeker met hand en tand willen verdedigen. De verwachting is dat er een mooie strijd om de titel zal gaan plaatsvinden.

Bij de junioren is Floris van Elzakker (Linschoten) dit seizoen het meest opvallend. Hij zal een gooi doen naar het kampioenschaprecord van 18.13 meter van Jaco de Groot (2005). Cornelis de Bruijn uit Lopik weet echter ook dat de eer van Lopik op zijn schouders drukt. De nummer drie van het laatste NK is iemand die kan pieken op de juiste momenten. Deze klassieker is natuurlijk zo’n moment bij uitstek. Sebastiaan van Oort was bij de laatste wedstrijd derde en zal ook hier proberen om een finaleplaats te bemachtigen.

In de jongenscategorie domineren de springers van Polsbroekerdam en Jaarsveld evenals bij de Dames. De Topklasse wordt op één springer na volledig bevolkt door deze twee verenigingen. Het lijkt dan ook haast geen twijfel of bij de Jongens gaat een ’eigen springer’ met de hoofdprijs naar huis. Topfavorieten zijn: Anthony Lekkerkerker, Dennis van Zelderen en Gustian Roskam. Let echter ook op Freek Strien die wel eens voor een grote verassing zou kunnen gaan zorgen.

Aanstaande donderdag avond wordt er alvast, ter voorbereiding op zaterdag, een wedstrijd versprongen op de schansen in Polsbroekerdam. Aanvang 19.00uur.