2007-08-12 16:57

Persbericht: Margriet Kamphof terug aan de top

Diverse ’kenners’ hadden haar al afgeschreven, maar tijdens het Hollands kampioenschap polsstokverspringen, zaterdag in Jaarsveld ...

snoerde Margriet Kamphof alle criticasters de mond door met een imposante 14.34 meter het Hollands Kampioenschap voor de achtste keer naar zich toe te trekken.

Na een moeizaam begin van het Polsstokseizoen 2007, veroorzaakt door een blessure, liet ook de vorm nog op zich wachten en leek het even dat de Linschotense ten onder zou gaan aan het jeugdige springgeweld dat bezig is de touwtjes in handen te nemen in de damescategorie.

Maar juist in ’oogstmaand’augustus waarin de belangrijkste wedstrijden van het seizoen versprongen worden lijkt de weg omhoog weer gevonden te zijn door Margriet Kamphof. Met deze sprong van 14.34 geeft zij alvast een visitekaartje af voor het NK over 2 weken in Vlist. Rest haar nog wel één belangrijke hindernis; plaatsing voor het NK. Op dit moment staat zij vijfde in het klassement, een plaats die niet voldoende is voor deelname aan het NK, de komende 2 wedstrijden op haar thuisaccommodatie in Linschoten zullen dus heel belangrijk voor plaatsing worden.

De dames categorie was de klasse met de meeste verrassingen tijdens dit kampioenschap, niet alleen de winst van Margriet Kamphof was een verrassing, de tweede plaats voor Carolien de groot mocht ook gezien worden als een verrassing, met een nieuw Persoonlijk record van 13.99 verdrong zij klassementsleidster Wendy Helmes terug naar de derde plek.

Bij de senioren was de grote vraag of Jaco de groot terug was uit een klein dipje waarin hij vorige week in Polsbroekerdam in beland leek te zijn door slechts een vijfde plek te scoren.
Terwijl de concurrentie verwacht werd van Theo van Kooten en Erik Bos, was het thuisspringer Bastiaan de Bruijn die de wedstrijd open gooide met een fantastisch nieuw persoonlijk record van 18.40 meter, een verbetering van 67 cm.

In de tweede voorronde was het Jaco de groot die liet zien dat het dipje nog niet helemaal overwonnen was maar dat de weg omhoog weer gevonden was met als doel topvorm op 25 augustus tijdens het NK in Vlist.
Jaco de Groot sprong een respectabele afstand van 18.57 meter en verdrong daarmee Bastiaan de bruijn naar de tweede plaats. Man in vorm Theo van Kooten werd derde met een afstand van 17.94 meter.

Bij de junioren leek het van te voren te gaan om een tweestrijd tussen de man die het seizoen begon met een vliegende start, Floris van Elzakker en de man die rustiger aan het seizoen begon, maar nu al een paar weken springvuurwerk laat zien, Cornelis de Bruijn.

Hoewel beide de finale haalden was er van een tweestrijd geen sprake, want er mengden zich nog twee springers in deze strijd om de overwinning, Jan-Willem de groot en Christiaan Spruit. Kameriker Jan-Willem de Groot sprong bij zijn eerste sprong een afstand van 17.24 meter, maar werd in diezelfde ronde al voorbij gesprongen door de latere winnaar Cornelis de Bruijn met een afstand van 17.44. Christiaan Spruit uit Snelrewaard sprong 16.82 meter en won hiermee de bronzen medaille voor klassementsleider Floris van Elzakker die ’slechts’ 16.33 meter sprong.

Bij de Jongens won klassementsleider Anthony Lekkerkerker uit IJsselstein soeverein het Hollands kampioenschap met een afstand van 16.26 meter voor de verrassende nummer 2, Linschotenaar Rick Barten met 15.18 meter en Gustian Roskam uit Oudewater werd derde met een afstand van 14.97 meter.

Aankomende zaterdag 18 augustus is er vanaf 18.30 uur in Linschoten de wedstrijd om de Veehandel spruit bokaal. Zaterdag 25 augustus is er vanaf 14.00 uur het NK polsstokverspringen in Vlist