media Friesch dagblad
2008-05-15 12:04

FD: Schievink verrast zichzelf en zijn critici net zege in openingswedstrijd

Uit het Friesch Dagblad van 13 mei 2008

GERARD BOS Burgum - Of hij geprikkeld was, luidde de vraag zaterdag in Burgum, na het winnen van de eerste fierljepwedstrijd van het seizoen.

Regerend Fries kampioen Henk Schievink wreef eens over zijn kale bol, toverde een glimlach tevoorschijn en schudde zijn hoofd. Nee, dat anderen uit de sport hem vrijdag in de Fierljepbijlage van deze krant op de korrel hadden genomen, had hem niet extra gemotiveerd. Maar waardoor hij dan wel had gewonnen? Schievink had er zelf nauwelijks een verklaring voor. „De openingswedstrijd winnen, dat is voor mij ook een verrassing.“

Het waren topklassenconcurrent Thewis Hobma en voorzitter Hans Helmholt van Schievinks club Burgum die in deze krant (lichte) vraagtekens hadden gezet bij Schievinks topsportmentaliteit en trainingsregime. Niet dat zij de Fries kampioen met de grond gelijk maakten, maar toch: het hd Schievink kunnen prikkelen, maar dat was naar eigen zeggen niet zo. De regerend Fries kampioen deed er luchtig over. „Ieder z’n mening, het maakt me verder niet zo veel uit“, haalde hij de schouders op.

Schievink was gevoelsmatig nog niet helemaal klaar voor de seizoenstart. „Het seizoen begint op 10 mei. Dat is vroeger dan normaal en in mijn optiek t vroeg. Alleen daarom al had ik niet echt op de overwinning gerekend.“ In plaats van veel op techniek te trainen, koos Schievink er deze winter voor om op het fysieke vlak aan de gang te gaan. „Ik heb veel in de sportschool gezeten. Aan gewichten hangen, aan cardiofitness doen. Wat nog vetmassa was, is nu omgezet in spieren. Hoe dat in een wedstrijd zou voelen, was voor mij nog niet helemaal duidelijk. Maar ik merkte vandaag dat ik er fysiek beter op sta. De aanloop en het klimmen gaan nu nog beter.“

Schievinks winnende 18.59 meter sprong hij al vroeg in de wedstrijd. De rest van de topklassers beet zich daarop stuk, zoals het zo mooi heet in de fierljepsport. Hobma kwam in de wedstrijd nog dichtbij met 18.06, maar Rein van der Wal (derde, 17.80), Ysbrand Galama (vierde, 17.67) en Bart Helmholt (vijfde, 17.60) kwamen er niet aan te pas. In de finale lukte het Galama en Helmholt nog wel om een 18 meternotering neer te zetten, maar het was niet goed genoeg om Schievinks zege te voorkomen.

Opvallende afwezige onder de topklassers in Burgum was Hannes Scherjon. Hij mist ook de tweede wedstrijd van het seizoen, komende zaterdag in Grijpskerk. De fierljepper uit Noardburgum heeft verplichtingen in Frankrijk. Hij zal daardoor in het restant van de wedstrijden van de eerste promotie-degradatiecyclus wel even aan de bak moeten om niet in degradatiegevaar te komen. Scherjon werd vorig seizoen nog tweede in de openingswedstrijd in Burgum.

Destijds won Helmholt met 18.75. In vergelijking met de seizoensouverture van toen was het niveau gelijkwaardig, met ook nu een handvol 18 meternoteringen. Groot verschil: zaterdag werden de afstanden digitaal gemeten, in plaats van met de aloude meetlat. Het elektronische hoogstandje werkte in Burgum vlekkeloos.

Het nieuwe systeem meette bij de junioren een 17.42 van Jacob Scherjon. Hij werd op zijn thuisschans de eerste winnaar in die categorie. De debuterende Alwin Fonk - vorig jaar oppermachtig bij de jongens - eindigde achter Sjoerd Hobma (Oosthem) verdienstelijke als derde. Bij de vrouwen was Alant Vlieger met 14.01 de beste in de wedstrijd, maar de dagtitel ging aan haar neus voorbij. Die was voor favoriete Anna-Jet Leyenaar uit Sneek, dankzij 14.29 in de finale.

In de jongensklasse is Fonk verdwenen en dus mogen andere talenten opstaan. Talenten zoals de onbekende Hans Ulco de Boer, van de afdeling IJlst. Hij werd in de wedstrijd tweede, maar verbeterde zaterdag tot vier keer toe zijn persoonlijk record en won met 15.28 in de finale zelfs de dagtitel. De jonge ljepper uit Jutrijp hoopt dit seizoen mee te kunnen doen om de prijzen. Zaterdag lukte hem dat. „Het was mijn eerste wedstrijd in de eerste klasse. Dat ik het zo goed zou doen had ik niet verwacht.“

De Boer zal echter net als Leyenaar komende zaterdag niet in het leidersshirt springen. Dat is voorbehouden aan degenen die de wedstrijd voor het klassement wonnen. Naast Vlieger (dames), zijn dat Albert-Jan Venema bij de jongens, Scherjon bij de junioren en Schievink (senioren). Een vreemde gewaarwording voor die laatste. „Want het leidersshirt dragen, dt is voor mij volgens mij wel twee jaar geleden“, glimlachte hij.