2008-06-08 11:35

Polsstokverspringers springen ver, heel ver!

Afgelopen zaterdag was de vijfde wedstrijd van de interne competitie van de Polsstokbond Holland.

Ditmaal op de schansen van sportpark Rapijnen (organisator Polsstokclub Linschoten), er werd gestreden om de 8ste editie van de Van Vliet Caravans Cup.

Nadat voorafgaande de wedstrijd de foto van Polsstokclub Linschoten en haar trainingspakken sponsor Provak de jaarlijkste teamfoto gemaakt hadden, kon de strijd langzaam beginnen, zo dacht men. Niks bleek minder waar, vanaf het eerste moment bleek deze avond een wedstrijd van hoog nivo te worden!

In de eerste ronde opende zowel Erik Bos als Theo van Kooten scherp, met respectievelijk 17.01m en 17.37m toonden zij dat er deze avond makkelijk ver gesprongen zou kunnen worden. In de tweede ronde werd dit vermoeden alleen maar bevestigd en wel door Bastiaan de Bruijn (17.56m) en Jaco de Groot die met een prachtig staaltje acrobatiek 18.48m op de borden zette. Dat Theo van Kooten 17.27m sprong had geen directe toegevoegde waarde, maar toch toonde hij hiermee zijn huidige vorm aan!

Zo zou later in de derde ronde blijken waarin Theo van Kooten helemaal tot het einde van de pols klom, vol de zwiep van de stok meekreeg, waardoor hij tot een afstand van 18.62 gelanceerd werd. Vervolgend waren alle ogen op zijn laatste directe concurrent, Jaco de Groot, gericht. Zou hij genoegen moeten nemen met een tweede plek na de voorronde, of zou hij het heft in eigen hand nemen?

Het publiek ging er duidelijk eens goed voor zitten, en terecht! Voor je het door had Jaco de Groot de bijna 13.5 meter lange pols uitgeklommen, met een krachtige afzet lande hij ver in het zandbed neer. Heel ver zou blijken! Deze 19.83m, zijn 5de afstand ooit, was niet alleen de verste seizoensprestatie van dit jaar. Het was vooral een voorbode van meer, misschien zelfs de eerste 20 meter van het seizoen 2008 in Nederland.

De finale brak aan met als metadoren Jaco de Groot (Kamerik, 19.83m), Theo van Kooten (Driebruggen, 18.62m) en Bastiaan de Bruijn (Lopik, 17.56m). De verschillen oogden ver van elkander, toch zat in elke sprong veel potentie tot verder. Het was aan Bastiaan de Bruijn om de finale te openen, dit deed hij slechts met een 16.51m sprong, waarop Theo van Kooten net aan ter water ging. Jaco de Groot was dus nog de enige die nog een sprong te goed had. Hij nam zijn gebruikelijke sterkte aanloop, sprong goed in. Maar helaas had hij de stok ditmaal minder onder controle, waardoor hij zijn sprong net niet recht over kon krijgen. Zo landde hij na 19.10m. In de laatste finaleronde mochten alle drie de springers hun slotakkoord geven. Wederom aan Bastiaan de Bruijn de eerste zet, hij kreeg zijn stok verre onder controle en sprong toch nog de respectabele afstand van 16.81m. Theo van Kooten was hierdoor de enige die Jaco de Groot eventueel van de troon kon verstoten, maar hier was een heel erg verre sprong voor nodig. Hij ging er even goed voor staan, zette de pols op de gewenste positie in het water. Concentreerde zich om een felle aanloop te nemen, maar tevergeefs zo zou blijken. De stok was te ver in het water gezet, waarop Theo van Kooten ter water ging omdat hij niet over het dode punt kon geraken. De zege was op deze manier al binnen bij Jaco de Groot, toch zorgde zijn sportieve drang tot beter worden ervoor dat hij bij deze laatste sprong er alles uit zou halen wat erin zit. Helaas ging ook Jaco de Groot redelijk snel ter water waardoor de eindklassering aan de hand van de voorrondesprongen kon worden opgemaakt. Jaco de Groot met 19.83m eerste, Theo van Kooten met 18.62m tweede en Bastiaan de Bruijn met 17.56m verdienstelijk derde.

Zo snel als de wedstrijd bij de senioren van start ging bleek in de damesgroep een peulenschil. Maar liefst vier dames (Jessica Snoek 13.67m, Margriet Kamphof 13.10m, Liesbeth de With 13.36m en Dymphie van Rooyen 14.18m) opende met een sprong verder dan 13 meter.

Waar deze afstanden ieder voor zich enkele seizoenen geleden nog voor de dagzege hadden kunnen horen bleken deze vandaag enkel een voorbode van nog verdere sprongen, zo leek het althans. Zowaar bleek deze voorspelling uit te komen, Carolien de Groot voegde zich met haar 12.99m bijna bij dit gezelschap, Marja van Eijk-Tichelaar die bezig is met haar comeback sprong met 13.51m zelfs naar de leidende positie. Waarop de jonge generatie zich zou moeten gaan richten. Dit gebeurde in eerste plaats nogmaals door Dymphie van Rooijen die met haar 14.57m alweer voor haar tweede 14-metersprong deze avond tekende. Klassementsleider Wendy Helmes ging hier met ogenschijnlijk gemakt ook nog overheen toen zij de afstand van 14.66m op de borden wist te zetten. Uiteindelijk wist Liesbeth de With in de voorronde nog 14.05 op de borden te zetten, waardoor er drie springsters met een afstand boven de 14 meter zich voor de finale geplaatst hadden. In de finale wist Wendy Helmes weliswaar voor de vijfde 14-metersprong aan te tekenen (14.03), maar het was op met de koek qua verdere verbeteringen in deze wedstrijd. Wendy Helmes veroverde op deze spectaculaire manier haar derde dagoverwinning van dit seizoen. Eén waarbij het nivo heel erg hoog lag!

De jongensgroep stond vooral weer in het teken van de ontbrandde strijd tussen Rick Barten (Linschoten) en Dennis van Zelderen (Lopik), beide springers zijn met hen laatste jongensjaar bezig en lijken hier volop in op te bloeien. Dennis maakte al een sprong van 15.59 meter, waar Rick al twee wedstrijden met ruime 15-meter sprongen op zijn naam wist te zetten. De outsiders als Reinier Langerak, Wilco den Boer, Freek Strien en Wilco van Amerongen daar gelaten! De eerste ronde kwam stroever op gang dan in de andere groepen. Alleen Rick Barten haalde met zijn 15.27m zijn basisniveau. Alle andere springers uit de Jongens Topklasse wisten weliswaar de overkant te halen. Hoog lag het nivo tot noch toe niet. Dit totdat Wilco den Boer in zijn tweede sprong met een persoonlijk record van 15.32m de leiding overnam, met als gevolg dat zowel Rick Barten als Dennis van Zelderen een ander doelwit dan elkander hadden. Rick Barten zijn sprong was net teveel op scherp, deze belandde in het water. Dennis van Zelderen zijn sprong eindigde op 15.75m, waarmee hij de leiding overnam van Wilco de Boer. Zo ging dit trio de finale in, waarin er enkel nog gewonnen kon worden voor zowel de springers als het publiek. Wilco den Boer wist eenmaal over de 15-meter heen te springen (15.04m), maar alle lof zou vandaag naar Rick Barten toegaan. In een zeer gecontroleerde stok klom hij tot in de top. Hij ging helaas iets scheef, maar wist zijn afdruk toch 3.19 meter over de lijn achter de laten. Dit betekende een persoonlijk record van 16.19m, waarmee hij de Van Vliet Caravans Cup 2008 op zijn naam wist te zetten.

De juniorencategorie tenslotte was de enige groep waarbij direct met een persoonlijk record geopend werd. Door Corne Lekkerkerker, hij sprong 15.32m wat later voldoende bleek te zijn voor de finale. Voor deze finale kwamen bij voorbaat eigenlijk alle juniorenspringers. Al zijn het vooral Christiaan Spruit en Kenneth Broos die het basisniveau bepalen (met als outsider Tjeerd Kiers). Dat Kenneth Broos opende met 16.94m lag dus in de lijn van de verwachting. Dat Christiaan Spruit al klagend over allerlei redenen waarom hij niet fit was hier duidelijk overheen ging lag minder in de verwachting. Christiaan heerst immers al drie wedstrijden op rij. Zijn 17.43m bewees zijn huidige vorm en heerschappij in de juniorengroep.

Al met al werd er deze avond vanaf de eerste serie sprongen ver gesprongen. De keuze voor een eerste en tweede klasse lijkt zijn vruchten af te werpen! Als u benieuwd bent naar deze geweldige sport, de eerstvolgende is zaterdag 14 juni om 3 uur te Vlist.

Hoge resolutiefotos van de winnaars bij de Senioren en Dames kunt u downloaden via de volgende link:

Jaco de Groot juichend in het zandbed na beste seizoensprestatie

Wendy Helmes wint topwedstrijd bij Dames