media Friesch dagblad
2008-08-05 12:21

FD: Galama uitblinker van fierljepweekeinde

Buitenpost/Joure - Oane Galama heeft een zeer goed weekeinde achter de rug.

Door ERNST SLAGTER uit Friesch Dagblad van 2 augustus 2008

De fierljepper uit It Heidenskip boekte vrijdag zijn derde dagzege van het seizoen in Buitenpost met een fraaie sprong van 19,70 meter. Een dag later voegde hij een vierde overwinning toe aan zijn totaal in Joure. Daar dwarsboomde hij met 18,89 meter zijn tweelingbroer Ysbrand, die 23 centimeter tekort kwam en tweede werd.

„Ik vind het wel best zo. Het kon niet beter. Dat Ysbrand dan tweede wordt, is denk ik de juiste stand van zaken“, grijnsde Oane Galama.„Als ik dan toch tweede moet worden, doe ik dat het liefste achter mijn broer“, gaf Ysbrand toe. Toch zat het hem niet helemaal lekker.

Zijn eerste sprong in de wedstrijd, 18,63 meter, had namelijk nog veel hoger kunnen uitvallen. „Het is zuur dat ik die kans liet liggen. Ik liet het zitten bij het klimmen, want ik dacht dat de paal scheef stond. Maar dat was helemaal niet zo. Jammer, want het was een potentiële sprong van negentien meter of verder.“

Zijn broer wist dat zijn afstand in Buitenpost een zeer fraaie was. Dat hij daar in Joure bij lange na niet aan kon tippen, was voor niemand een verrassing.

„Het is toch altijd afwachten hoe het gaat in Joure. Ook deze keer zag je dat er weer heel wat sprongen fout gingen. Ik had het geluk dat het bij mijn eerste sprong gelijk raak was. Daardoor kon ik de rest van de middag vrijuit springen. Helaas was ik daarna blijkbaar niet meer volledig geconcentreerd, want ik kwam niet meer in de buurt van mijn eerste afstand.

Al met al kon er feest gevierd worden in huize Galama. Ysbrand: „Want dit is een ongekend succes voor ons en vooral voor Oane. Hopelijk kunnen we onze goede vorm ook laten zien op het Fries kampioenschap.“ Dat wordt zaterdag in Winsum gehouden en de Galama’s lijken op het juiste moment te pieken. Ysbrand boekte immers vorige week al een dagzege in IJlst.

Toch wil de ljepper nog niet te vroeg juichen. „We doen het inderdaad goed. Maar op het FK verwacht ik dat bijna iedereen over de negentien meter gaat. Dan hangt het puur van je dagvorm af of je wint. Oane en ik willen allebei nog een keer over de twintig meter. Als dat op het FK kan, slaan we twee vliegen in één klap.“ Daar was Oane het volledig mee eens. „Al moeten we nog maar even kijken hoe we er dan voor staan“, zei hij nuchter. „Natuurlijk, we willen allebei dolgraag over die twintig meter heen. Je moet alleen altijd op het moment zelf bekijken of de gelegenheid daar is. Maar augustus zou weleens een heel mooie maand voor ons kunnen worden.“

Oane Galama eindigde in Buitenpost nog voor Hannes Scherjon en Thewis Hobma. Scherjon kwam tot 19,49 en Hobma bleef steken op 18,64. Bij de junioren ging Jacob Scherjon uit Burgum met de dagzege aan de haal. Hij bleef met een sprong van 18,18 meter Sjoerd Hobma (18,01) en Jelle Douwe de Vries (17,31) voor. Anna Jet Leijenaar uit Sneek pakte op overtuigende wijze de dagtitel bij de dames (15,10), al moest ze Dilys Vlieger in de strijd om de reguliere wedstrijd voor zich dulden. In Joure werd Hurdegaryper Bart Helmholt derde achter de gebroeders Galama. Hij noteerde 18,54. Bij de junioren kwam Alwin Fonk als beste uit de bus met een sprong van 18,04 meter. De Burgumer bleef De Vries en Age Ellert van der Velde bijna een meter voor. Bij de dames won Leyenaar met overmacht de dagzege en de strijd om het klassement. Aan haar sprong van 14,66 konden Alant Vlieger en Anouk Greveling (Burgum) bij lange na niet tippen.

In Joure werd tevens om de Gouden Rige gesprongen. Dat is een serie bijzondere wedstrijden op de Friese schansen die tijdens de jaarlijkse ledenvergadering in april werd ingevoerd.

„We willen meer speciale wedstrijden en minder fierljeppen puur en alleen om het klassement“, zei Jelle Roorda, voorzitter van het Frysk Ljeppersboun. „Het Keningsljeppen in Burgum is bijvoorbeeld een groot succes geworden.“

De Gouden Rige staat echter nog niet bekend als zeer prestigieus. „Maar het is nog groeiende. We zitten midden in het proces. Wij hebben er een hoop energie in gestopt en dat wordt ook van de verschillende afdelingen verwacht. Het moet de komende tijd nog tot wasdom komen en daarvoor moet de Gouden Rige de tijd krijgen. Pas over een paar jaar zou je echt kunnen zeggen of het een succes is of niet. Dat is bij alle startende wedstrijden zo.“

Roorda benadrukte dat hij het nodige verwacht van de verschillende afdelingen. Het is de bedoeling dat zij een eigen prijs bedenken voor hun Gouden Rige-wedstrijd, wat nog niet overal gebeurd is. „Het is taak voor de afdelingen om initiatief te nemen. Wij stimuleren de vernieuwing heel graag. Nu moeten zij er verder mee aan de slag.“