2008-08-24 12:53

Liesbeth de With uit Benschop, Nederlands Kampioene polsstokverspringen

Burgum: Tijdens het Nederlands Kampioenschap polsstokverspringen wist Liesbeth de With uit Benschop, in de Dames categorie, de titel binnen te slepen.

De nummer vier van het Hollandse Damesklassement verraste daarmee voor de 2de keer dit seizoen de concurrentie.

De Hollands Kampioene 2008 ging hiermee dus op herhaling. Het tekent de kracht van het Hollandse Damesveld dat op het moment dat de nummers 1 en 2 van het klassement, Dymphie van Rooijen (IJsselstein) en Margriet Kamphof (Linschoten) de finale missen, de nummer 3 Wendy Helmes (IJsselstein) en de uiteindelijke winnares de wedstrijd overnemen.

Opvallend was zeker het ontbreken in de finale van de kampioene van vorig jaar, de Friezin Anna Jet Leyenaar. De Nederlands Recordhoudster wist dit keer geen potten te breken en eindigde zelfs op de laatste plaats met twee kleine 13 meter sprongen. Anouk Greveling sprong op haar thuisbasis haar beste seizoenprestatie (14.56 meter) en eindigde, ook al verrassend, op de 2de plaats. Vlak voor de bronzen plaats van Wendy Helmes (14.41 meter).

Ondanks verschillende regenonderbrekingen werd er in Burgum (Friesland) een fantastische wedstrijd gesprongen. In de breedte van het veld werd er beter gesprongen dan ooit. Zowel het Hollandse als het Friese team verbeterden hun beste teamprestatie ooit. Dat het Friese team dit met een ruimer verschil deed dan het Hollandse team zorgde er voor dat de finales gedomineerd werden door Friezen. Voor zowel de Jongensfinale als de Juniorenfinale kwalificeerden zich zelfs alleen maar Friese deelnemers. Met prima afstanden wisten respectievelijk Hans Ulco de Boer (16.83) en Alwin Fonk (19.09 - kampioenschaprecord) in die categorieën de hoofdprijzen te winnen.

De wedstrijd bij de Senioren werd opengebroken door tweevoudig Nederlands Kampioen Erik Bos uit Waarder. Bos, altijd goed tijdens grote titelwedstrijden, opende de wedstrijd met een fabuleus persoonlijk record van 19.63 meter. 60 centimeter verder dan zijn oude persoonlijk record. Het zou dit keer niet genoeg blijken voor de hoofdprijs. In de 2de ronde ging Ysbrand Galama uit It Heidenskip al over de afstand van Bos heen met een persoonlijk record van 19.74 meter. En toen moest de titanenstrijd tussen Bart Helmholt en Jaco de Groot (in de 2de groep) nog beginnen.

Na een, voor zijn doen, rustige opening (18.30 meter) sprong Jaco de Groot uit Kamerik in de 2de ronde een prima 19.68 meter. Op dat moment goed voor de 2de plaats en een zekere finaleplek. Bart Helmholt uit Burgum wist in zijn 1ste ronde 19.13 meter te springen en had een mislukte 2de ronde sprong. Niet voldoende voor een finaleplaats. In de 3de ronde lag daarom alle druk bij Helmholt om verder te springen dan de, door Henk Schievink gesprongen, finalelimiet van 19.29 meter. En waar het de, op hetzelfde moment springende, regerend Kampioene Anna Jet Leyenaar niet lukte, deed Bart Helmholt het wel. Met een uitstekende 20.14 meter zette hij de beste sprong van de dag neer. In de finale lukte het geen van de deelnemers meer om deze afstand nog te benaderen.

Met zijn 4de Nederlandse Seniorentitel is Helmholt nu de op één na succesvolste NK springer uit de geschiedenis. Hij weet alleen de legendarische Aart de With uit Benschop (13 NK-titels) nog voor zich.

Voor de Groot was de uiteindelijke 3de plaats toch een teleurstelling. Hij had, tot deze wedstrijd, het seizoen gedomineerd met maar liefst zes 20 meter sprongen en ook nog eens een nationaal klassementsrecord. Ook Dymphie van Rooijen ging bij de Dames de wedstrijd in met een beste klassement aller tijden (Holland bezit nu in alle categorieën de beste klassementen) en moest toezien hoe haar collega de hoofdprijs greep. Een goede stimulans om er komend seizoen nog eens een schepje bovenop te doen. Met de Tweekampwinst en de klassementrecords is het duidelijk dat dé Hollandse zomersport kan terugkijken op een prachtig polsstokseizoen.

De komende weken vertonen de polsstokverspringers hun kunsten nog enkele keren bij verschillende demonstraties in het land. Ook wordt er nog een alternatieve “retro-wedstrijd“ georganiseerd waarbij alleen met aluminium polsen gesprongen mag worden. Vanaf 26 september zal het polsstokverspringen ook nog 10 dagen gedemonstreerd worden door een Nederlands tiental op de Wereldspelen in Busan, Zuid-Korea.