2003-07-27 12:16

Vliegende Hollanders zorgen in Friesland voor spektakel

Tijdens de Nederlandse Fierljep Manifestatie (NFM) in het Friese fierljepdorp It Heidenskip heeft de Hollandse ploeg enorm uitgehaald. Hoogtepunt was de verbetering van het Hollandse dames record door Margriet Kamphof. Naast Margriet Kamphof gingen ook Jarno Knijff en Jaco de Groot met de hoofdprijs naar huis.

Dat Margriet Kamphof, uit Linschoten, de 15 meter passeerde was slechts voor weinigen een verrassing.
Margriet Kamphof is al het hele jaar in grootse vorm en het wachten was op die ene sprong waarin alles eindelijk eens perfect zou gaan. Dat deze sprong kwam tijdens een van de belangrijkste fierljepevenementen van het jaar en voor het oog van de complete Nederlandse fierljeptop is natuurlijk fantastisch. Het geeft ook opnieuw aan dat Margriet op haar best is als de belangen het grootst zijn en de concurrentie het hevigst.

De meetlat bleef uiteindelijk steken op 15,22 meter, slechts 8 centimeter onder het huidige Nederlandse Record van Antke van der Wal en ruim verder dan het oude Hollandse Record. Dit oude record stond, sinds 1991, op naam van Tineke Vlieger met 15,08 meter.


Margriet Kamphof naar 15.22 meter. Een nieuw Hollands Record

In de jongenscategorie werd de tweestrijd tussen de Fries Piet Scherjon en de Hollandse Jarno Knijff opnieuw beslecht in het voordeel van Jarno Knijff uit Kamerik. Waar Piet Scherjon uit Burgum al vroeg in de finale zijn beste seizoensprestatie naar 16,69 meter bracht en daarmee de spanning hoog opvoerde knalde Jarno Knijff hier onmiddellijk overheen met een prachtige 17.07 meter. Het was de eerste 17 meter ooit gesprongen door een jongen op Friese bodem.

Het was al weer de derde NFM titel op rij voor Jarno Knijff, die ook daarmee een unieke prestatie verrichte. De nummer drie in de wedstrijd, Erwin van der Heide kwam in zijn eerste sprong erg ongelukkig terecht en moest afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Het tekende de sportieve strijd tussen Jarno Knijff en Piet Scherjon dat zij daarna direct, ongeacht de uitslag, afspraken de kampioenskrans te schenken aan de ongelukkige.


Jarno Knijff wint bij de jongens de derde NFM titel op rij

Ook in de Juniorencategorie ging de hoofdprijs naar het Hollandse kamp. Jaco de Groot, uit Kamerik, die, als eerstejaars junior, dit seizoen nog niet verloren heeft, wist opnieuw te winnen. Zijn prima afstand van 17,13 meter werd wel benaderd door Ysbrand Galama uit It Heidenskip. Zijn persoonlijke record van 17,05 meter was echter niet genoeg om Jaco de Groot te verslaan.
In Friesland wordt over Jaco de Groot gesproken als de opvolger van Aart de With. Zijn controle over de polsstok is, inderdaad, ongeëvenaard. In zijn laatste sprong leek Jaco even op weg naar een enorme afstand. Helaas was zijn acrobatiek net niet voldoende om de polsstok recht over te laten gaan.


Jaco de Groot vliegt naar eerste NFM titel

Bij de Senioren ging de titel naar de Friese Bart Helmholt. Helmholt zette een uitstekende 18,31 op de borden en werd gevolgd door Klaas Haanstra, met een beste seizoensprestatie van 18,05 meter.
Erik Bos uit Waarden was de beste Hollander met een afstand van 17,80. Tino Leliveld bleef daar slechts 10 centimeter achter en werd vierde.
Jammerlijk was het ontbreken van Theo van Kooten in de finale. De man uit Driebruggen heeft een buikspierblessure en kan hierdoor niet voluit springen. De klassementsleider in Holland heeft in Friesland nog niet kunnen laten zien waartoe hij in staat is. Het volgende podium waarop alle Friese en Hollandse toppers aanwezig zijn is het Nederlands Kampioenschap op 23 augustus in Linschoten. Op de thuisschans van Theo van Kooten zal het dan moeten gebeuren.

Een keer per jaar mogen de 'kampioenen van gisteren' hun kunsten vertonen in de veteranen categorie. Het is altijd een mooi gezicht om de veteranen te zien springen. Aan techniek en stijl is weinig ingeboet en er werd weer ouderwets gevochten om de hoofdprijs. Helaas moest de, fierljeplegende en Nationaal Recordhouder uit Benschop, Aart de With verstek laten gaan vanwege familieomstandigheden. De meeste andere beroemdheden waren wel aanwezig. Gerhard Vlieger, de oud Fries Recordhouder, was de beste met een afstand van 16,13 meter.

De fierljepdag in It Heidenskip is elk jaar een prachtig en goed georganiseerd spektakel. Aan het evenement mag iedereen meedoen en begint al om 10:00 uur 's ochtends met een eerste voorronde waarin iedereen een eerste limiet moet springen om mee te mogen doen met de tweede voorronde 's middags. Mooi is de deelname van Engelsen, Belgen en (soms) Japanners. Dat maakt de wedstrijd tot een officieus Open Nederlands Kampioenschap. De Brit Andy Chattaway wist zelfs door te dringen tot de tweede voorronde. Chattaway doet al jaren mee en is inmiddels bezig met de opzet van fierljepschansen in Engeland.

De overige persoonlijke records van de Hollanders:
Florus de With 9,31 meter
Dennis van Zelderen 10,76 meter
Gustian Roskam 10,26 meter
Laurens de Vor 10,35 meter
Gijsbert de With 9,41 meter
Arno Baas 9,88 meter
Rian Baas 10,28 meter

Volgende week zaterdag wordt er om 13:30 in Polsbroekerdam gestreden om de Triangelcup
Op 16 augustus beginnen om 14:00 uur de Bondskampioenschappen in Jaarsveld
De Nederlandse Kampioenschappen in Linschoten zijn op 23 augustus