2009-09-13 13:22

Aluminium Cup 2009: we kunnen het nog!

Zaterdag 13 september is op de accomodatie Linschoten voor de tweede keer de Aluminium Cup, oftewel de Aart de Withbokaal, versprongen. De enige wedstrijd in het jaar waar met het oude materiaal “de aluminium stok“ gesprongen wordt.

Het was perfect weer voor een wedstrijd in september: redelijk wat zon en zo goed als geen wind, dus de oude aluminiumrecords zouden wel eens gebroken kunnen worden.

Om 14.15 uur begint de wedstrijd. Net iets later dan de aanvangtijd, maar dat kon vroeger ook wel eens gebeuren. De schansindeling was speciaal voor deze wedstrijd aangepast, omdat er zowel springers van de 1e en 2e klasse meespringen, zowel van Holland als Fiesland.

Bij de Senioren was de winnende sprong van Jaco de Groot; dit was de tweede sprong met een afstand van 19.16 meter. Ook de 3e sprong kwam hij dicht bij de 19-metergrens en werd een prachtige 18.94 meter genoteerd. De Groot is hiermee de tweede springer ooit die met aluminium de 19-metergrens heeft weten te passeren. Tweede werd Pieter Verweij met een afstand van 17.88 meter. Verweij is een van de weinige springers die nog een persoonlijk record vanuit het aluminium tijdperk heeft. Dat hij nog makkelijk met dit materiaal springt, blijkt wel aan de serie van drie 17-metersprongen. Derde werd Erik Bos met een afstand van 17.44 meter.

Bij de Junioren zette Jan-Willem de Groot in zijn eerste sprong een afstand van 18.22 meter neer. Met deze prachtige afstand had Jan-Willem meteen de winnende afstand te pakken. Tweede werd met een keurige sprong van 16.38 meter Kenneth Broos en derde werd Sjoerd Hobma met 16.00 meter.

Bij de dames was eigenlijk de beste prestatie voor Annemarie van Schaik; zij wist namelijk met het aluminium een persoonlijk record van 12.76 meter neer te zetten en hiermee werd Van Schaik 4e. Eerste werd Dymphie van Rooijen met 14.25 meter. Van Rooijen wist twee keer de 14-metergrens te passeren. Tweede werd Wendy Helmes met een afstand van 13.62 meter. Derde werd Jessica Snoek met 13.05 meter.

De Jongens is een van de categorieŽn waar de meeste springers nog nooit een wedstrijd met aluminium gesprongen hebben. Lange tijd leek het erop dat je met een hoge 14 meter of met 15 meter de wedstrijd zou winnen. Dennis van Zelderen sprong in zijn derde poging echter de winnende afstand van 16.38 meter. Tweede werd Johnny Haars na een keurig opgebouwde wedstrijd. Zijn beste afstand was 15.10 meter, gesprongen in de laatste sprong. De derde plaats was voor Wilco van Amerongen met 14,71 meter.

Ook is er bij de Aluminium Cup een jury aanwezig, die sprongen en acties van zowel springers als publiek bejureerde. De jury bestond uit Maartje de Jong (voorzitter), Gerco van Amerongen en Bertjan van Vliet.

Er waren 5 categorieŽn waar naar gekeken werd. Ten eerste kon er een prijs gewonnen worden door de grootste verrassing van de wedstrijd. Verder was er een prijs voor degene die het beste de jury kon omkopen en voor degene die de meeste strafpunten verzamelde met bommetjes maken. De vierde prijs was voor de meest dieptrieste actie en tot slot was er een prijs voor degene die het meeste op Aart de With leek.

De grootste verrassing:

1e was Annemarie van Schaik met haar nieuwe aluminium-pr;

2e was Ariko Zwijnenberg met 4 mooie sprongen, keurige landingen en hij zat vaak in de top.

Omkoping jury:

1e was Gerwin van Vliet met heerlijke broodjes bal, soep en genoeg drank voor de jury;

2e was Kees-Jan Steverink, omdat hij chips en drank aan de jury heeft gegeven.

3e was Christiaan Spruit met een mooie donatie in cash.

Mooiste bommetje:

1e was Benny van der ploeg. Hij had een totaal van 14 strafpunten met prachtige bommetjes waar de jury zelfs 1 maal en staande ovatie voor heeft gegeven;

2e was Anthony Lekkerkerker: in totaal 13 strafpunten met 2 mooie bommen;

3e was Ruben van Rooijen, omdat zij met een gewaagde bom de juryleden nat wist te springen.

Diep triest:

1e was Christiaan Spruit, omdat hij 4 maal nat is gegaan en niet 1 keer een goede bom gemaakt heeft;

2e was Kenneth Broos: hij was te laat, was te veel uit zijn concentratie en hij lust geen taart, wat juist de prijs was;

3e was de persoon die de wedstrijdlijst heeft gemaakt, want aluminium schrijf je namelijk met 1 ’l’ en dus niet als ’alluminium’.

Degene die het meest op Aart de With leek:

1e was Aart de With. Een fantastisch goede gelijkenis en hij mocht als enige springen met carbonstokken tijdens de Aluminium Cup.