2010-07-04 11:38

Tweekamp polsstokverspringen halverwege gestaakt vanwege regen

Einduitslag: Holland 371,33 meter,Friesland 375,34 meter ⁃ verlies 4,01 meter

VLIST: De jaarlijkse Tweekamp tussen Holland en Friesland is normaliter één van de hoogtepunten van het seizoen. Regen was in Vlist echter de spelbreker en maakte dat de wedstrijd al na twee ronden gestaakt moest worden.

Bij het opmaken van de balans na twee ronden kwam Friesland als winnaar uit de bus. Zij hadden in deze twee ronden 4,01 meter meer bijeen gesprongen dan de het Hollandse team. Na vijf maal op rij winst voor het thuisspringende team, nu een kleine trendbreuk en dus winst op Hollandse bodem voor de Friezen. Op zich een uitslag die recht doet aan de huidige krachtsverhoudingen binnen de sport, maar toch blijft zeker de vraag open of het Hollandse team de wedstrijd nog had kunnen keren.

Veel Hollandse springers waren de wedstrijd voorzichtig en opbouwend begonnen. Eerst een kleine veilige afstand neerzetten, daarna een gemiddelde klassementafstand en dan nog proberen om enkele flinke topsprongen te realiseren is een tactiek waarmee het Hollandse team de laatste jaren vaak succes heeft. Dit jaar werd deze aanpak afgestraft door de weersomstandigheden en kwamen de Hollandse springers niet toe aan de broodnodige topsprongen. Ter illustratie: Twee jaar geleden in Polsbroekerdam kwam het Hollandse team nog tot een totaalafstand van 389,71 meter. Met een tussenstand van 371,33 meter en gezien de snelle ontwikkelingen in de sport lag er nog zeker een meter of 20 meer in het verschiet. Voldoende ruimte daarmee om de kansen te keren.

Senioren: Holland 131,50 meter ⁃ Friesland 138,36 meter ⁃ verlies 6,86 meter

Bij de Senioren zette de vaandeldrager van het Hollandse team Jaco de Groot uit Kamerik de verste afstand neer na twee ronden. Zijn bescheiden 18.69 meter was net iets verder dan zijn evenknie in Friesland Bart Helmholt (18.49 meter). Een flink aantal Hollandse deelnemers had in de eerste twee pogingen nog geen goede afstand neer kunnen zetten. Uitzondering daarop was de Tweekampspringer bij uitstek Niels Koetsier uit Waddinxveen. Hij wist een uitstekende afstand neer te zetten van 17.37 meter en stookte daarmee het vuurtje op voor hem kenmerkende wijze op.

De derde ronde werd nog wel gestart, maar niet afgemaakt. In deze derde ronde wist Ysbrand Galama de verste sprong van de dag neer te zetten. Zijn 19,42 meter was voor hem een seizoensrecord. De eerder genoemde Niels Koetsier deed zijn eerdere verre sprong nog eens dunnetjes over en ging naar opnieuw een topafstand van 17,17 meter.

Dames: Holland 55,74 meter ⁃ Friesland 52,37 meter ⁃ winst 3,37 meter

Dymphie van Rooijen uit IJsselstein zette direct in haar eerste sprong een uitmuntende afstand neer van 15.86 meter. Een afstand waarmee zij heel veel meters pakte voor het Hollandse team. De andere Hollandse Dames deden goed mee en gingen allen keurig verder dan 13 meter. Opvallend was het optreden van Wendy Helmes (IJsselstein), na enkele weken blessureleed deed zij voor het eerst weer mee. Haar sprongen lieten meteen weer veel dreiging zien en doen vermoeden dat zij het de kopvrouw van het Hollandse team nog wel eens lastig zou kunnen gaan maken dit jaar.

Junioren: Holland 128,02 meter ⁃ Friesland 125,70 meter ⁃ winst 2,32 meter

De Hollandse junioren zijn dit jaar erg sterk en wisten dan ook, met gemiddelde sprongen, vrij gemakkelijk een voorsprong op te bouwen tegen het Friese team. Dit ondanks een flinke uitschieter van de Fries Nard Brandsma. Hij sprong in zijn eerste poging 18.45 meter en wist daarmee de verste sprong van de dag in deze categorie te maken.

Anthony Lekkerkerker (Ijsselstein) maakte de verste sprong in het Hollandse Kamp met 17.04 meter, op de voet gevolgd door Freek Strien (Benschop), Corné Spruit (Snelrewaard), Wilco van Amerongen (Benschop) en Dennis van Zelderen (Lopik).

Jongens: Holland 56,07 meter ⁃ Friesland 58,91 meter ⁃ verlies 2,84 meter

De Hollandse en Friese jongens zijn dit jaar ongeveer even sterk en dus was het bij voorbaat erg spannend welk team de winst zou pakken. Na twee ronden hadden de Hollandse springers nog een achterstand van 2,84 meter. Een achterstand die in de volgende twee ronden nog gemakkelijk goed gemaakt had kunnen worden gezien de eerdere uitslagen dit seizoen.

Erwin Timmerarends uit Linschoten liet dit in zijn (niet meetellende) derde poging meteen zien door virtueel 2,34 meter extra te pakken met de verste sprong van de dag in deze categorie. Hij wist 16,59 meter te springen en dat zal ongetwijfeld vertrouwen geven voor de komende ontmoetingen met de Friese springers dit seizoen. Gregor Boelens uit Baaium sprong 16,50 meter en was daarmee de verste na twee ronden. Thomas van Midden uit het eigen Vlist werd tweede met een prima 15,67 meter.

Historisch perspectief

De tweekamp Holland ⁃ Friesland wordt al sinds 1966 versprongen in afwisselend Holland en Friesland. Dit maal had Polsstokclub Vlist de eer gekregen om deze historische wedstrijd te mogen organiseren. De dag begon warm en daar had de organisatie goed rekening mee gehouden door extra voorzieningen aan te bieden.

In de beginjaren (van 1966 tot 1980) wonnen Friesland en Holland beiden regelmatig de wedstrijd. Na 1980 was Friesland, op een enkele uitzondering na, bijna altijd de winnaar van de Tweekamp.

In 2006 in Linschoten werd deze trend doorbroken en won Holland met ruim verschil weer eens de wedstrijd. Sinds die tijd zijn beide regio's weer zeer aan elkaar gewaagd en zijn de verschillen steeds minimaal.

Tweekampregels

Aan de wedstrijd doen 48 springers mee. 24 Hollanders en 24 Friezen. Elk team vaardigt zijn beste 8 senioren, 8 junioren, 4 jongens en 4 dames af. De springers mogen elk vier sprongen maken. De verste sprong van elke individuele springer telt mee voor het totaal aantal meters. In elke categorie is er ook een drempelafstand. Haalt een deelnemer deze afstand niet, dan telt de drempelafstand voor het totaal aantal meters. Bij de wedstrijd in Vlist maakten vier springers gebruik van deze regel (twee Hollanders en twee Friezen). Alle overige deelnemers sprongen verder dan de drempelafstand in hun categorie.

Naschrift: Vanuit de pers kwamen vragen of het wenselijk zou zijn om de drempel te verhogen. Vanuit Hollands perspectief zou dat inderdaad interessant geweest zijn. Bij een Senioren drempel van 17 meter zou Holland de Tweekamp met 59cm verschil gewonnen hebben.