2010-07-12 21:17

Verslag en foto's van de jeugdwedstrijd in Linschoten (10 juli)

Door Jeannette van Schaik

Het was heet en de mat was heet, dus moest je hard lopen om niet je voeten te verbranden. Overal waren handdoeken te vinden op de matten. Als je de stok ging zetten , als je ging concentreren om aan te lopen. Dat was omdat de mat zo heet was dat je er niet stil op kon blijven staan. Als je dus aan ging lopen moest je dat snel doen anders werden je voeten te heet. Het was een kwestie van je stok ver zetten en hard lopen. Dat uitte zich weer in een goed resultaat.

Bij de jeugd A opende Brenda Baars zoals gewoonlijk. Dit keer met een goede 7.57 meter. Normaliter een afstand waar je wel een prijs mee zou kunnen winnen. Vandaag was het anders, de lat ligt al aardig hoog bij de jeugd A springers. Voor Brenda was het deze keer een 8ste plaats.

Daniël Cluistra sprong ook goed en met 7.71 meter en twee natsprongen, wat ook niet verkeerd was met dit weer, eindigde hij op een 6de plaats.

Matthieu van Vuuren ging even iets beter in de eerste ronde naar 7.76 meter. Maar in de eerste ronde was het dit keer verrassend Reinier Rietveld die een afstand van 7.84 meter sprong. Hij nam hiermee over de eerste ronde de leiding.

In de tweede ronde ging het er wat feller aan toe. Daar wist Matthieu van Vuuren zich te verbeteren naar een mooie 7.87 meter.

Maar nog een grotere verrassing was Gerwin Kastelein. Hij had al vaker bewezen dat hij goed kan springen en dat hij verre afstanden neer kan zetten. Maar deze keer ging het nog beter dan hij zelf had kunnen denken. Hij sprong, klom en ging recht over. Een goede uitsprong maakte dat hij ook heel ver ging. Mieke ging al zoeken waar het schansrecord in Linschoten stond. Het was een oud record dat Matthijs van Rooijen nog gesprongen had. Hij springt inmiddels bij de junioren, dus was Linschoten wel aan een nieuw schansrecord toe. De afstand die Matthijs toen sprong was 8.50 meter en dateerde uit 2005.
Gerwin kon het dit keer met wel 20 centimeter verbeteren naar 8.70 meter. De eerste prijs was eigenlijk gelijk al duidelijk met deze sprong, maar voor de tweede plaats moet je ook nog aardig je best doen.

En dat deed Wijnan van Ingen. Hij bewees dat ook hij goed en ver kan springen. En met een fantastische afstand van 8.24 meter zette hij de te verbeteren afstand wel erg scherp.

Toch gingen er velen voor in de derde ronde. Dat resulteerde in een aantal natsprongen, maar ook een goede van Fabiënne Overbeek. Zij ging ook goed en klom door. En met 8.16 meter ging zij er met de derde prijs vandoor.

In de jeugd B groep opende Tom Vendrig met een wel heel goede te verbeteren afstand van 7.65 meter. Dat viel voor velen niet mee om daar overheen te springen. In de eerste ronde lukte dat ook niemand. Wel was het resultaat dat heel veel springers goed gingen springen om daar toch overheen te willen springen. Ook dit resulteerde in de tweede ronde in een aantal natsprongen waar eigenlijk niemand zo erg mee zat met dit weer.
Blijkbaar was Elza Baas, nadat ze in de tweede ronde nat was gesprongen, zo opgefrist dat ze in de derde ronde een goede sprong kon maken. Net niet ver genoeg om Tom voorbij te springen, maar met een keurige 7.63 meter werd zij derde.

Maar als er zo ver gesprongen word, wie is er dan zo goed dat hij of zij dat nog kan verbeteren? Het was Rens de Kruijf die dat kon. Het was voor hem de derde wedstrijd en ondanks dat hij deze wedstrijd al twee nieuwe PR’s gesprongen had, kon er voor hem nog wel een derde bij. Hij ging goed en landde bijna bij de 8 meter. Net niet, maar met een hele mooie 7.97 meter nam hij de eerste plaats in.

Bij de jeugd C was het iets anders deze dag. Zij mochten op de andere schans springen omdat er zo veel springers waren en de jeugdspringers graag drie keer willen springen. En dat springt toch wel een beetje anders. Je moet ook even wennen aan de andere schans.

Een opening was voor Jonathan Stigter met 5.45 meter. In de eerste ronde sprong Femke van Schaik daar als eerste overheen naar een afstand van 5.52 meter. Direkt gevolgd door Reinier Overbeek die het nog iets beter kon en de afstand naar 5.95 meter bracht.

Djazy Koenders was degene die als eerste een 6.00 meter sprong. Hij ging daarmee aan de leiding in de eerste ronde.

Maar in de tweede ronde konden vele springers het net iets beter. Zij wisten hoe de schans sprong en wisten dus wat ze konden doen. Zo sprong Jonathan Stigter al gelijk een nette 6.32 meter.

En weer was het Djazy Koenders die het net even iets beter kon. Hij sprong een mooie 6.62 meter en nam ook in de tweede ronde de leiding.

In de derde ronde werd ook hier de mat te heet en de temperatuur te hoog en ging het voor de meeste springers niet veel beter als de ronden ervoor. Alleen wederom voor Djazy Koenders. Hij wist zelfs de 7 meter te passeren. En met een keurige 7.27 meter wist hij de wedstrijd op zijn naam te zetten.

Uitslagen jeugd:
Jeugd A:
1ste plaats Gerwin Kastelein met 8.70 meter
2de plaats Wijnan van Ingen met 8.24 meter
3de plaats Fabiënne Overbeek met 8.16 meter

Jeugd B:
1ste plaats Rens de Kruijf met 7.97 meter
2de plaats Tom Vendrig met 7.65 meter
3de plaats Elza Baas met 7.63 meter

Jeugd C:
1ste plaats Djazy Koenders met 7.27 meter
2de plaats Jonathan Stigter met 6.32 meter
3de Reinier Overbeek met 5.95 meter

De volgende wedstrijd is op dinsdag 13 juli om 19.00 uur in Polsbroekerdam.