2010-07-18 12:12

Veel wind bij Vlisterbokaal

VLIST: Zaterdagmiddag werd er voor de 33ste keer sinds 1968 een wedstrijd gesprongen om de Vlisterbokaal. De harde wind die schuin op de baan stond had veel invloed op het wedstrijdverloop.

Ondanks de wind waren er ook in deze wedstrijd weer enkele goede sprongen te bewonderen. Te beginnen met de Dames. Liesbeth de With uit Benschop sprong hier meteen in haar eerste sprong een afstand van 14,21 meter. Onder alle omstandigheden, een flinke uitdaging voor haar naaste concurrentes. In de voorrondes kwam alleen Wendy Helmes uit IJsselstein nog enigszins in de buurt met een afstand van 13.79 meter.

Wendy Helmes bewaarde het beste voor de finale. Hierin kwam zij tot een uitstekende afstand van 14.94 meter, haar beste prestatie in 2010. Liesbeth de With werd verwezen naar de tweede plaats en Jessica Snoek, de laatste weken zo op dreef, bleef derde.

Bij de Junioren stal Maik Backx uit Haastrecht de show. Hij evenaarde in zijn derde sprong van de wedstrijd voor de tweede maal dit seizoen zijn, op 12 juni gesprongen, persoonlijke record. Voor zover na te gaan, een nog niet eerder vertoond fenomeen. En de koek was nog niet op, in zijn eerste finalesprong verbeterde hij zich naar een nieuwe recordafstand van 15.52 meter. Daarmee werd deze eerste jaars junior, die dit polsstokseizoen nog begon in de 2de klasse, knap tweede in de wedstrijd. Alleen Rian Baas uit Oudewater deed het nog net iets beter en won de dagprijs met een afstand van 16.19 meter. Het was alweer zijn derde dagtitel van het jaar.

Bij de Senioren leek iedereen last te hebben van de wind behalve Jaco de Groot. De dit seizoen ongenaakbare topspringer uit Kamerik wist maar liefst drie maal verder te springen dan 18,50 meter en won afgetekend met een afstand van 18.85 meter. Op respectabele afstand volgde Erik Bos uit Waarder met 16,31 meter en Pieter Verweij (Linschoten) met een afstand van 15,90 meter.

In de Jongenscategorie won Erwin Timmerarends uit Montfoort voor het eerst de Vlisterbokaal. Hij deed dit met een prima afstand van 16.13 meter. De thuisspringer Dennis van Duin uit Haastrecht maakte het hem in de finale toch nog even moeilijk door met een afstand van 14.45 meter over de 14.35 meter uit de voorronde van Timmerarends te gaan. Derde werd Wessel Klok met een afstand van 14.02 meter.

Zaterdagavond werd er ook gesprongen in Friesland. Bij het “Keningsljeppen“In Burgum stond de wind gunstig in de rug en wist Age Hulder het Nationaal Record bij de Jongens te verbeteren naar 18.96 meter. Acht centimeter verder dan het vorige record van Wilco van Amerongen uit Benschop. (18,88 meter, 1 augustus 2009, Linschoten)

De Vlisterbokaal is een klassieker in het polsstokverspringen en wordt al heel veel jaren gesprongen. Jaco de Groot won voor de derde maal de titel en dat aantal komt nog niet in de buurt van de recordhouder Aart de With (Benschop). Die won maar liefst twaalf maal de Vlisterbokaal bij de Senioren. Op 14 augustus 1976 sprong Aart de With, toen nog Junior, een legendarische afstand van 18,52 meter. Bij nameten werd dit gecorrigeerd naar 18.37 meter (dat kon toen nog). Het was de eerste keer dat verder dan 18 meter gesprongen werd en dit record hield als Nationaal record vier jaar lang stand. Als kampioenschapsrecord werd deze afstand, na 33 jaar, vorig jaar pas verbeterd door Jan-Willem de Groot.

Persoonlijke records op 15 juli

Eerste klasse : Maik Backx (Haastrecht) - 15.52 meter
Jeugd : Florian Cromwijk ( Waarder) - 8.04 meter , 8.17 meter ; Reinier Overbeek (Benschop) - 7.81 meter ; Femke van Schaik (Benschop) - 7.41 meter , 7.62 meter ; Luuk Strien (Benschop) - 7.35 meter ; Matthieu van Vuuren (Benschop) - 8.29 meter ; Lucas van Eijk (Haastrecht) - 8.62 meter ; Brian van Dijk (Linschoten) - 6.87 meter , 7.82 meter ; Johannes Brokking (Lopik) - 7.80 meter ; Gerco van Oort (Lopik) - 6.63 meter ; Tom Vendrig (Montfoort) - 8.50 meter ; Benjamin Simon (Waarder) - 8.54 meter ; Bente Meijerink (Woerden) - 7.80 meter