logo-jaarsveld.jpg
2010-08-03 19:03

Voorbeschouwing Hollands Kampioenschap

Polsstokverspringers onder spanning in Jaarsveld Wie worden er Hollands kampioen?

In de kampioenschappenmaand augustus staat de tweede zaterdag gelijk aan HK-zaterdag. Want op deze dag zullen de Hollands Kampioenschappen versprongen worden, de belangrijkste bondswedstrijd op de Hollandse kalender en steevast garant voor de broodnodige spanning. Aan deze wedstrijd mogen slechts de beste springers van Holland in de vier categorieën deelnemen, deze deelnemers worden geselecteerd aan de hand van de prestaties gedurende het lopende seizoen.

Naast de Bronzen erepenning en de eretitel ’Hollands kampioen’ staat er nog een bijzondere prijs te wachten op de springer of springster die de verste afstand in springt tijdens de wedstrijd, deze springer zal voor één jaar de eigendom worden van een 1 meter hoge bronzen beeld van een polsstokverspringer, een kunstig kleinood waar velen op azen.

Senioren: Wie bedreigt Jaco de Groot?

Bij de senioren gaat de strijd dit seizoen eigenlijk om de ereprijzen achter de onneembare vesting uit Kamerik, Jaco de Groot. Hoewel met name Pieter Verweij dit jaar een grote progressie laat zien en Cornelis de Bruin na een sabbatical weer terug is aan het front kunnen zij de Kamerikse geweldenaar (nog) niet benaderen. De vraag bij de senioren is dan ook eigenlijk: met welke afstand wint Jaco de groot dit Kampioenschap?

Dames: 4 kanshebbers en één outsider

Bij de dames belooft het op het eerste gezicht een polsbroekerdams onderonsje te worden, want de eerste vier dames in het klassement springen voor deze polsstokvereniging.

Aanvoerster en hoofdfavoriet is de IJsselsteinse Dymphie van Rooijen, met het dit jaar gevestigde Nederlands record (16.64 meter) en een nieuwe klassementsrecord lijkt zij onaantastbaar. Lijkt zij onaantastbaar, want de werkelijkheid is dat er toch duidelijk aan haar stoelpoten wordt gezaagd door haar collega-polsbroekerdamleden. Met name de kersverse NFM-kampioene en oud- Nederlands kampioen Wendy Helmes moet in staat worden geacht om een gooi te doen naar de titel, maar ook Jessica Snoek en voormalig Nederlands kampioen Liesbeth de With kunnen nog aanspraak maken op de titel. En dan die ene outsider, is het er echt wel één? Zijn alle dames in de Hollandse topklasse niet in staat om topsprongen te maken? Wel zullen deze dames een persoonlijke record moeten springen op aanspraak te maken op de titel, op één na, de ervaren Margriet Kamphof is weer terug na een slepende blessure en kan juist door de noodgedwongen rust voor een verrassing zorgen en met een persoonlijk record van 15.22 meter weet je maar nooit……

Junioren: een open strijd aan de top

Op voorhand belooft de juniorencategorie de spannendste strijd aan u voor te schotelen. In het klassement wordt een soort haasje-over gespeeld door de top 3 en de wedstrijden worden vaak in de finale beslist, maar buiten de deze top drie ( Corné spruit, Wilco van Amerongen en Anthony Lekkerkerker) kan eigenlijk iedereen in de junioren topklasse aanspraak maken op de titel. Meer dan in de andere categorieën telt hier de vorm van de dag!

Meer dan in andere categorieën telt hier de tactiek van het springen, va banc of rustig opbouwen? , wie kan er het beste met de spanning en de resultaten van de collega-springers omgaan, wordt het een waterballet in de juniorenklasse of hebben ze de swing erin en dansen ze in de stok naar astronomische afstanden ….we zullen het zaterdag 14 augustus weten.

Jongens: Wie bedreigt Erwin Timmerarends?

Net als bij de senioren, overheerst één springer de jongenscategorie, zijn naam? Erwin Timmerarends! Waar hij vorige seizoen nog een Groene rups in een grasveld vol springers was, is hij dit jaar uitgegroeid tot de vlinder binnen de jongens categorie, met een rustige en stijlvolle techniek zet hij zijn medespringers op afstand. Op papier heeft alleen hij recht op de titel, maar tijdens titelstrijden gebeuren rare dingen en ligt de concurrentie in de vorm van Thomas van midden en Bas van Ingen op de loer.

Het kampioenschap

Het Hollandskampioenschap vindt plaats op de polsstokaccommodatie Jaarsveld, deze vindt u op recreatieterrein ’Salmsteke’ ter hoogte van lekdijk oost 5 te Jaarsveld.

De wedstrijd begint om 14.00 uur en zal om ongeveer 15.45 uur vervolgd worden met een finale waarna de Hollands Kampioenen in het zandbed worden gehuldigd door de Burgemeester van Lopik, mevrouw Westerlaken-Loos. Entree en parkeren zijn gratis.

Voor meer informatie kan u terecht op www.pbholland.com of www.polsstokjaarsveld.nl