2010-08-14 21:43

IJsselstreek: Jubileumwedstrijd, finale in het water gevallen

Verslag Remon Helmes per abuis niet opgenomen in Onze IJsselstreek, alleen de fotos daadwerkelijk gepubliceerd

Zaterdag 7 augustus werd in Linschoten de jubileumwedstrijd ter gelegenheid van het 50 jaar polsstokverspringen in Holland georganiseerd.

Hiervoor waren ook de Friese fierljeppers uitgenodigd en veel topspringers waren op deze jubileumwedstrijd afgekomen, waaronder ook Bart Helmholt uit Burgum. Hij sprong enkele dagen eerder een nieuw Nederlands Record van 21.26m en iedereen wilde graag de strijd tussen meemaken tussen de ’Fries’ Bart Helmholt en de ’Hollander’ Jaco de Groot uit Kamerik.

De afdeling Linschoten had samen met de jubileumcommissie er van alles aan gedaan om er een geslaagde dag van te maken, met diverse nevenactiviteiten. Er was een skelterbaan, een luchtkussen en een opblaasbare hindernisbaan voor de jeugd geplaatst en er was eten, drinken en ijs te krijgen.

Ook was de reizende jubileumtentoonstelling deze dag in een van de tenten geplaatst, waar ook voor oud-springers en belangstellenden een high tea werd gehouden.

Helaas beleefden de springers een déjà vu met de voorgaande ontmoetingen met de Friezen. Zowel tijdens de Tweekamp in Vlist als tijdens het NFM in It Heidenskip begon het al snel te miezeren en moest de wedstrijdleider meerdere keren besluiten om de wedstrijd tijdelijk stil te leggen.

De jubileumwedstrijd begon om 11.00 uur en was opgebouwd uit diverse rondes. Na de eerste ronde, waarin twee keer werd gesprongen, vielen een aantal springers af en de gesprongen afstanden kwamen te vervallen. Daarna was de tweede ronde, met ook weer twee sprongen, daarbij vielen weer enkele springers af, waarna in een sudden death ronde met slechts één sprong nog een aantal springers af zouden vallen voor de uiteindelijke finaleronde.

Na diverse onderbrekingen kon de sudden death ronde niet af worden gesprongen, omdat de buienradar ook niet veel goeds voorspelde moest de wedstrijdleiding om 20.00 uur helaas besluiten dat er ook geen finale kon worden gesprongen, waardoor de laatste volledig gesprongen tweede ronde uiteindelijk beslissend was voor de einduitslag. Tijdens het lange wachten leefden een aantal (top)springers zich ondertussen uit op hindernisbaan en maakten ook daar een wedstrijd van.

Tijdens de onderbrekingen was het gezellig druk bij de high tea en de jubileumtentoonstelling. Het was een feest van herkenning tussen veel oud-springers, die elkaar soms voor het eerst na vele jaren weer tegen kwamen.

Na de prijsuitreiking was er nog feest in de grote tent en daar bleef het nog lang gezellig, ook omdat een aantal Friese springers besloten om niet gelijk naar huis te gaan.

De wedstrijd bij de Senioren werd gewonnen door Jaco de Groot uit Kamerik met 19.29m, Ysbrand Galama uit It Heidenskip werd tweede met 19.18m en Bart Helmholt uit Bergum eindigde op de derde plaats met 18.66m.

Bij de Junioren zaten de prijswinnaars niet ver uit elkaar. Hier won Hans Ulco de Boer uit Jutrijp met 17.62m, Wilco van Amerongen uit Benschop werd tweede met 17.53m en Anthony Lekkerkerker uit IJsselstein werd derde met 17.50m. Corné Spruit uit Snelrewaard had in de eerste ronde al 17.52m gesprongen, maar deze ronde telde niet mee voor de einduitslag. Hij werd uiteindelijk vijfde met 16.61m.

Bij de Jongens won zoals verwacht Erwin Timmerarends uit Montfoort met 15.47m. Tweede was Bas van Ingen uit Zegveld met 15.25m en derde werd Wessel Klok uit Linschoten met 14.42m.

Bij de Dames werd Dymphie van Rooijen uit IJsselstein de terechte winnaar met 14.66m, terwijl ze in de eerste ronde al een prachtige afstand van 15.71m had neergezet. Tweede werd Liesbeth de With uit Benschop met 14.18m en derde werd Jessica Snoek uit Benschop met 14.06m. Wendy Helmes uit IJsselstein sprong in de eerste ronde nog een mooie 14.57m, maar in de tweede ronde kwam ze niet verder dan 13.68m en eindigde daarmee op de vijfde plaats.

Dymphie van Rooijen, in 2009 gekozen tot sportvrouw van het jaar van Lopik en IJsselstein heeft dit jaar haar vorig jaar gesprongen Nederlands Record verbeterd naar 16.64m en ze heeft ook een nieuw klassementsrecord van 108.24m, wat een gemiddelde betekent van 15.46m per sprong. Een afstand die voor bijna alle damesspringers niet te overbruggen is. Ze is dan ook topfavoriet bij de dames voor het komende Hollands Kampioenschap (HK) en het Nederlands Kampioenschap(NK). Ze won echter nog nooit één van deze prijzen. Tijdens de jubileumwedstrijd kreeg ze wel voor de eerste keer een krans om haar schouders gehangen. “Ja natuurlijk smaakt dat naar meer. Ik weet niet precies waardoor het komt dat ik nog nooit een grote prijs heb gewonnen. Ik heb de vorige jaren niet gepiekt op het goede moment. Hopelijk gaat dat dit jaar beter! Daar ga ik naar toe werken“ aldus Dymphie.

Wat zijn haar verwachtingen van het HK en het NK? “Ik hoop dat het nou eens wel mooi weer is als we een wedstrijd tegen de Friezen hebben. Tweekamp, NFM en Jubileumwedstrijd zijn allemaal al verregent. Hopelijk is het met het NK wel mooi springweer. Ik hoop dat ik met het HK en NK meer geluk heb dan vorige jaren en dat ik goed spring. Wie weet win ik dan mijn eerste echte titel“.

Aankomende zaterdag 14 augustus wordt het Hollands Kampioenschap gehouden in Jaarsveld. De aanvang is 14.00 uur. Rond 16.30 uur weten we of het Dymphie inderdaad gelukt is om haar eerste titel in ontvangst te nemen.

Meer informatie en foto’s zijn te vinden op de website www.pbholland.com