2010-09-19 11:16

Nederlands Studenten Kampioenschap Jaarsveld

JAARSVELD: Zaterdag 18 september voor de eerste keer het Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) Fierljeppen georganiseerd.

Dit gebeurde onder auspiciŽn van de Nederlandse Fierljep Bond in samenwerking met de Studentensport Nederland.

Bij de Senioren opende Niels Koetsier uit Waddinxveen de wedstrijd met een prachtige sprong van 17.84m. Het bleek na afloop de kampioenssprong te zijn. Koetsier liet de hele maand september al zien in goede vorm te verkeren en deze, voor hem eerste officiŽle fierljep titel, was in deze maand natuurlijk de kers op de taart. Cornelis de Bruijn uit Lopik kwam in zijn laatste sprong met 17.80m nog dichtbij en werd tweede. Cornť Lekkerkerker uit IJsselstein eindigde met 14.29m op de derde plaats.

Veel Dames uit de Topklasse studeren en daarmee zagen we bij het NSK ook de topspringsters weer op de schansen. Wendy Helmes uit IJsselstein begon met een flinke missprong, maar herstelde zich goed en werd uiteindelijk met een sprong van 14.26m kampioen. Liesbeth de With uit Benschop opende goed met een sprong van 13.83m. Ze zat bij andere sprongen nog dreigend in de stok, maar wist deze afstand niet meer te verbeteren en eindigde op de tweede plaats. Nederlands recordhoudster Dymphie van Rooijen uit IJsselstein sprong voor haar doen een matige wedstrijd. Ze zocht twee maal het (ijs)koude water op, maar werd uiteindelijk toch nog derde met een sprong van 13.50m.

De Junioren maakten er een spannende wedstrijd van. Na de eerste ronde stond Geert Pieter de Bruijn uit Lopik met een sprong van 15.16m op de eerste plaats, na de tweede ronde werd dit overgenomen door Cornť Spruit uit Snelrewaard met een sprong van 16.09m. In de derde ronde sprong Dennis van Zelderen uit Lopik daar weer net overheen met een sprong van 16.14m, uiteindelijk bleek ook dit niet de winnende sprong te zijn, want in de allerlaatste sprong van de middag werd Wilco van Amerongen uit Benschop met een mooie sprong van 17.26m kampioen bij de Junioren.

Door de voorzitter van de Nederlandse Fierljepbond de heer P. Bult werden de gouden, zilveren en bronzen medailles uitgereikt. waarna het Wilhelmus klonk voor de eerste 3 studentenkampioenen.

Het Nederlands Studenten Kampioenschap (NSK) is bij veel sporten een jaarlijks kampioenschap waarbij studenten van het hoger onderwijs, universiteiten en hogescholen uit heel Nederland samenkomen en strijden om de titel.

Studenten die aan dit NSK Fierljeppen mee willen doen moeten in bezit zijn van een geldige fierljeplicentie. Het officiŽle wedstrijdseizoen is al afgesloten op 28 augustus met het NK in Buitenpost en heel wat polsstokverspringers gaan dan weer over op andere sporten, studie etc. De animo voor deze eerste NSK was vanuit Friesland nihil, de enige Friese ljepper die zich had opgegeven blesseerde zich vorige week aan zijn schouder. Het NSK werd daarom een onderonsje van de springers van de Polsstokbond Holland.