2011-07-03 12:56

Tweekamp ondanks verlies Hollanders hoogtepunt in nog vroege seizoen

GRIJPSKERK Zaterdagmiddag 2 juli werd in het Groningse Grijpskerk de jaarlijkse Tweekamp tussen de twee polsstokverspringregio's Holland en Friesland gesprongen. Friesland won de wedstrijd en mag zich opnieuw een jaar lang de sterkste regio van Nederland noemen. Holland verloor, maar vertrok met opgeheven hoofd uit Groningen.

Eindstand Holland 385,73 meter ⁃ Friesland 393.70 meter / Verschil 8.33 meter
De prachtige arena In Grijpskerk, de enige fierljepaccommodatie in de provincie Groningen, is omringt door hoge bomen. De springers hebben daardoor nauwelijks last van de harde wind. Een prima recept voor een topwedstrijd.

Het Friese team weet een record aantal meters te springen en neemt dat record over van de Hollanders die in 2008 in Polsbroekerdam tot 389.71 meter kwamen. Ook het Hollandse team doet het uitstekend en springt de op één na beste wedstrijd uit haar geschiedenis.

Na drie van de vier ronden lijkt het Hollandse team op een overwinning af te stevenen. De wedstrijd is spannend en na elke ronde keren de kansen. Op zes sprongen voor het einde van de wedstrijd, en bij een nagenoeg gelijke stand, is het Thewis Hobma die met een topsprong het Friese team aanvuurt. Age Hulder en de Dames Anna Jet Leyenaar en Hiske Galama pikken het signaal op en laten met een serie fantastische afstanden het Hollandse team in verloren positie achter.

Dames Holland 57.43 meter ⁃ Friesland 57.67 meter / Verschil 0.24 meter
De Hollandse Dames springen een zeer goede wedstrijd met fraaie afstanden voor alle deelnemers en een record afstand voor de Tweekamp. Zij staan dan ook de gehele wedstrijd op een ruime winst tegen de Friese Dames. Totdat in de laatste ronde Anna Jet Leyenaar een schansrecord springt van 15.61 meter en Hiske Galama daar nog vlakbij komt met een afstand van 15.57 meter. Voor beide Friese Dames een verpulvering van hun beste seizoenprestaties. De Friese Dames winnen dankzij deze sprongen toch nog nipt van de Hollandse Dames.

Bij de Hollandse Dames doen Wendy Helmes en Dymphie van Rooijen uit IJsselstein wat er van hun verwacht wordt met prima afstanden van respectievelijk 14.36 meter en 15.00 meter. Jessica Snoek uit Benschop doet het beter en benadert haar beste seizoenprestatie tot op 3 cm en springt 13.90 meter. De meest opvallende prestatie gaat echter naar Carina den Hartogh uit Woerden. Waar zij in haar tweede sprong haar persoonlijke record tot op 2 cm benadert (13.96 meter) doet zij er in haar vierde sprong nog een schep bovenop en eindigt op 14.17 meter. Een mooi persoonlijk record en voor het eerst voorbij de 14 meter.

Senioren Holland 136.66 meter ⁃ Friesland 45.26 meter / Verschil 8.6 meter
Het verlies van het Hollandse team kan, in ieder geval cijfermatig, geheel toegeschreven worden aan de Senioren. Geheel verrassend is dat niet omdat de Friese top van de Senioren ook wat breder is dan die van het Hollandse team.

Echter de afgelopen jaren bleek steeds dat juist in de groep achter de absolute top door de Hollandse Senioren goed gesprongen wordt. Dit jaar is dat niet het geval, de nummers 5 t/m 8 van de Hollandse Senioren springen onder hun gebruikelijke kunnen en zijn niet in staat gelijke tred te houden met de Friese Senioren.

Door de top 4 van beide teams wordt goed gesprongen. Bastiaan de Bruijn uit Lopik springt een seizoenrecord met 17.37 meter. Theo van Kooten uit Driebruggen springt uitstekend en gaat van 18.61 meter naar 19.10 meter en wint veel meters voor het Hollandse team. In zijn laatste sprong weet van Kooten helaas net het rechte spoor niet te houden, anders gaat de oudste deelnemer van de dag ongetwijfeld met de verste sprong van de dag naar huis. Jaco de Groot uit Woerden springt een behoorlijke wedstrijd en is de verste Hollander met 19.25 meter.

Junioren Holland 130.56 meter ⁃ Friesland 128.98 meter / Verschil 1.58 meter
De Hollandse Junioren zijn sterker dan die van het Friese team en winnen de wedstrijd dan ook met een mooi verschil van ruim anderhalve meter. Onderwijl breken zij het Hollandse Tweekamp record voor deze categorie. Een opvallende prestatie is er voor Geert Pieter de Bruijn uit Lopik die zijn persoonlijk record verbetert naar 17.31 meter en daarmee zelfs de derde junior van de dag is. Ook Wilco van Amerongen uit Benschop doet het goed door in de eerste sprong meteen een mooie 18 meter sprong neer te zetten. Hij kan in de rest van de wedstrijd op zoek gaan naar het binnen bereik liggende schansrecord van 18.59 meter. Helaas lukt dat in de opvolgende drie sprongen niet.

De overige Junioren springen een degelijke wedstrijd zonder uitschieters. Weinig uitschieters en toch een recordafstand springen geeft een indicatie dat deze lichting Junioren in de leeftijdsgroep van 16 t/m 20 jaar bijzonder getalenteerd is. Een groep waar de Polsstokbond Holland nog jaren plezier van gaat hebben.

Jongens Holland 60.72 meter ⁃ Friesland 61.79 meter / Verschil 1.07 meter
Alle Jongens van het Hollandse en het Friese team presteren prima met allemaal mooie 14 en 15 meter sprongen. Erwin Timmerarends uit Montfoort springt er bovenuit met een hele fraaie 16.84 meter. Ongeveer een meter verder dan de nummer twee van de dag.

Zowel de Hollandse Erwin Timmerarends als zijn Friese tegenhanger Sytse Bokma zijn voorafgaand aan de wedstrijd dit jaar nog ongeslagen. In deze eerste onderlinge confrontatie zal deze ongeslagen status voor één van beide springers moeten eindigen. Het is Erwin Timmerarends die aan het langste eind trekt. Hij wint overtuigend en kan reikhalzend uitzien naar de komende ontmoetingen en natuurlijk het Nederlands Kampioenschap op 27 augustus op zijn thuisschans in Linschoten.

Een persoonlijk record is er voor Martijn Rietveld uit Haastrecht. Hij springt 14.97 meter en nadert de 15 meter.

Historisch perspectief
De tweekamp Holland ⁃ Friesland wordt al sinds 1966 versprongen in afwisselend Holland en Friesland. Dit maal had de fierljepvereniging Grijpskerk e.o. de eer gekregen om deze historische wedstrijd te mogen organiseren. De organisatie had een prima geprepareerde accommodatie klaargemaakt en een feestelijk arena opgebouwd.

In de beginjaren (van 1966 tot 1980) wonnen Friesland en Holland beiden regelmatig de wedstrijd. Na 1980 was Friesland, op een enkele uitzondering na, bijna altijd de winnaar van de Tweekamp.

In 2006 in Linschoten werd deze trend doorbroken en won Holland met ruim verschil weer eens de wedstrijd. Sinds die tijd zijn beide regio's weer zeer aan elkaar gewaagd en zijn de verschillen steeds minimaal.

Tweekampregels
Aan de wedstrijd doen 48 springers mee. 24 Hollanders en 24 Friezen. Elk team vaardigt zijn beste 8 senioren, 8 junioren, 4 jongens en 4 dames af. De springers mogen elk vier sprongen maken. De verste sprong van elke individuele springer telt mee voor het totaal aantal meters. In elke categorie is er ook een drempelafstand. Haalt een deelnemer deze afstand niet, dan telt de drempelafstand voor het totaal aantal meters.

Bij de wedstrijd in Grijpskerk maakte één springer gebruik van deze regel (een Fries). Alle overige deelnemers sprongen verder dan de drempelafstand in hun categorie.

FK Mastklimmen

Op de eerste zaterdag van juli is er naast de Tweekamp ook altijd het Fries Kampioenschap mastklimmen in Akkrum.. Wanneer de Tweekamp in het Noorden is, dan doen er ook vaak een paar Hollandse springers mee aan het mastklim kampioenschap. En vaak levert dat hier en daar nog wel wat prijzen op voor de polsstokspringers.

Dit jaar werd Oane Galama kampioen bij de Heren, op 1 honderste gevolgd door Cornelis de Bruijn. Broer Geert Pieter de Bruijn werd derde.

Bij de Dames werden Dymphie van Rooijen en Annemarie van Schaik respectievelijk 2de en 3de.

Bij de Jongens werd onze eigen Geert Brokking Fries Kampioen.