2011-08-28 16:49

Na vier jaar de beste van Nederland te zijn pakt Dymphie van Rooijen haar eerste Nederlandse titel

Dymphie van Rooijen (IJsselstein) heeft zaterdag 27 augustus in Linschoten haar eerste Nederlandse fierljeptitel binnengehaald. Na vier jaar het landelijke klassement aangevoerd te hebben heeft ze hem eindelijk binnen.

De wedstrijd van de dames had geen torenhoge favoriet. Waar van Rooijen weliswaar de sterkste is, lijkt zij onvoldoende met de bijbehorende druk om te kunnen gaan. Wendy Helmes (IJsselstein) is daarentegen altijd gevaarlijk, waar ook de Friese dames Anna Jet Leyenaar (Sneek) en Hiske Galama (Haule) de 16-meter al eens gepasseerd zijn. Er zou hoe dan ook tenminste één favoriet in de voorrondes sneuvelen waar er maar drie finaleplaatsen zijn in de damesklasse.

Helmes verzekerde zich als eerste van de finale door met 14.84 meter te openen en ook Anna Jet Leyenaar sprong sterk met haar 14.90 meter. Van Rooijen stond toen derde met 14.77 meter en moest afwachten of Hiske Galama haar zou verslaan. Galama haar aanloop was onvoldoende sterk waardoor haar poging in het water belandde wat betekende dat van Rooijen, Leyenaar en Helmes zich op mochten maken voor de finale.

Van Rooijen opende met een magistrale sprong, die helaas net op het dode punt omviel waardoor zij buiten het landinggebied terecht kwam en ook Helmes en Leyenaar verbeterden zich niet. Zou Helmes na 2006 ook in 2011 de titel pakken? Of zou Leyenaar na 2007 en 2009 ook in 2011 op Hollandse bodem zegevieren? Nou als het aan van Rooijen lag niet! “op safe“ sprong zij naar 15.63 meter. Een te bespringen afstand, maar nog geen zekerheid. Gelukkig voor van Rooijen wisten haar concurrentes deze afstand niet meer te verbeteren waardoor zij zich kon opmaken voor de huldiging. Helmes bleef tweede, Leyenaar ontving het brons.