2011-08-28 16:51

Hulde voor Age Hulder die Rian Baas de baas is.

Age Hulder (Burgum) heeft met een nieuw Fries junioren record de Nederlandse titel fierljeppen in Linschoten binnengehaald. Hij haalde in zijn derde poging vernietigend uit met 19.97 meter, ruim verder dan de topprestaties van al zijn concurrenten. Rian Baas verbeterde zijn persoonlijke topafstand daarna van 19.07 meter tot 19.78 meter en pakte de tweede plek.

Jarenlang was de juniorengroep het zorgenkind van de Polsstokbond Holland, waar er sommige jaren niet eens voldoende deelnemers vanuit het Hollandse kamp geleverd konden worden had Holland dit jaar twee topfavorieten: klassementswinnaar Wilco van Amerongen (Benschop) en zijn uitdager Rian Baas (Oudewater). Vanuit het Friese kamp waren titelgrossierder Alwin Fonk (Burgum), Hans Ulco de Boer (Jutrijp) en Age Hulder de voornaamste uitdagers. Een open strijd dus. Een strijd die in de breedte sterk was, maar vrijwel geen topsprongen kende. Fonk kwam in de tweede omloop tot 18.20 meter, Hulder tot 18.06, Baas tot 17.94 meter, de Boer tot 17.65 en van Amerongen tot 17.12. Een zesde stek op dat moment achter Geert Pieter de Bruijn (Lopik) die met 17.45 meter nog niet onder deed voor de anderen.

In de derde voorronde leek het op eenzelfde manier door te gaan totdat Age Hulder een fenomenale sprong van 19.97 meter maakte! Een nieuw fries juniorenrecord, en bovendien leider in de wedstrijd! Om nu te winnen moesten alle andere kandidaten zichzelf overstijgen, waar het voor van Amerongen eerste zaak was zich te kwalificeren. Van Amerongen zijn aanloop was goed, maar bij het ingrijpen draaide zijn lichaam iets teveel waardoor zijn sprong in het water belandde, waardoor van Amerongen voor de derde keer “zijn Nederlandse titel“ misliep. In de daarop volgende finale bleef ook Rian Baas geweldig stilstaan, waardoor hij toch wel heel dicht in de buurt van de winnende afstand kwam, maar hij moest toezien dat zijn sprong niet verder was dan 19.78 meter, een titelwaardige afstand. Alwin Fonk eindigde derde met 18.20 meter.