2011-08-28 16:52

Erwin Timmerarends ogenschijnlijk op sloffen naar hoogste eer.

Erwin Timmerarends (Montfoort) heeft tijdens het Groene Hart NK fierljeppen op zijn thuisbasis in Linschoten voor het eerst de Nederlandse titel binnengehaald. Hij sprong in de voorronde de wedstrijd dood door 18 meter rond te springen. Deze titel is de kroon op zijn geweldige seizoen waarin hij het Hollands record tot 18.96 meter verbeterde, het 8 jaar oude klassementsrecord van Jarno Knijff verbeterde en maar liefst 24 van de 25 dagtitels wist te pakken.

De wedstrijd bij de jongens zou op voorhand het derde deel van de trilogie tussen de klassementsleiders Erwin Timmerarends (Holland) en Sytse Bokma (Hindeloopen, Friesland) worden. Waar Timmerarends in het eerste deel vanuit de underdogpositie de winst naar zich toetrok won hij de tweede ontmoeting overtuigend in het hart van de leeuw en was hij ook in deze ontmoeting de favoriet.

Maar niemand anders dan Martijn van Schaik uit Benschop wist de wedstrijd open te springen met een afstand van 16.41 meter. Tom Hoekstra uit IJlst was de volgende die zich aan kop liet zien met een persoonlijk record van 17.16 meter. Plaatselijk favoriet Pim Hoogendoorn uit Linschoten wist zich ook in de top 3 te scharen met een nieuw persoonlijk record van 16.02 meter. En Timmerarends en Bokma dan? Timmerarends sprong zijn tweede poging op het gemak naar 17.10 meter, zes centimeter te kort voor de leiding, maar gezien de wedstrijd wel een zekerheid voor de finale. In zijn derde poging verbeterde hij deze zelfs tot 18.00 meter, een geweldige prestatie die alleen door Bokma te kloppen zou zijn. Bokma slaagde er in zijn laatste poging echter niet in om zich te kwalificeren voor de finale waar zijn 16.17 meter 24 centimeter te kort was om van Schaik te kloppen.

In de finale werd er vanwege de leidende afstand van Timmerarends dusdanig risico genomen door de springers dat geen van hen een geldige afstand meer op het bord kreeg waarmee Timmerarends zich een jaar lang Nederlands jongenskampioen fierljeppen mag noemen.