2011-09-07 9:05

Verslag NK Jeugd Meisjes 11 en 12 jaar

Verslag Jeannette van Schaik

Bij de meisjes 11/12 jaar (geb.1999-2000) was de strijd tot op het laatst toe spannend. Deze groep bestond uit 13 meiden die de strijd met elkaar aangingen.

Minke de Hoop (Bergum) opende met een keurige 7.01 meter. Al snel bleek dat niet voldoende te zijn, want Antsje Draijer (It Heidenskip) sprong gelijk al naar een mooie 7.55 meter.

Fabiënne Overbeek (Polsbroekerdam) deed daar bijna een meter bovenop naar 8.50 meter en lag daarmee de lat vrij hoog.

Joriene Baas (Polsbroekerdam) wist dat zij dat ook kon en deed haar best, maar landde net iets minder ver in het zandbed bij 8.36 meter.

Ook Femke van Schaik (Polsbroekerdam) ging goed over en zette een keurige 8.05 meter op de borden waarmee zij heel even op de derde plaats stond.

Maureen Poiesz (IJlst) verraste door een hele mooie 8.11 meter neer te zetten en daarmee de derde plaats van Femke over te nemen.

Rymke Prins (Winsum) wilde ook graag een finaleplaats die dit keer uit 5 springers bestond. In de eerste ronde lukte het haar om met een afstand van 7.93 meter daar nog net aan mee te kunnen doen. Maar zoals ik al zei, er werd goed gesprongen en er kwamen nog twee rondes.

In de tweede ronde wisten Minke en Antsje zich nog wel te verbeteren naar respectievelijk 7.71 en 7.73 meter. Het waren hele mooie sprongen en goede afstanden, maar het was net niet voldoende voor een plaatsje in de finale.

In deze ronde verraste Maureen wederom door een 8.70 meter te springen en daarmee de eerste plaats op te eisen.

Ook hier werd het in de derde ronde de stok op scherp zetten en er vol voor gaan. En dat deden de meiden. Het was goed weer, dus mocht er een nat pak uitkomen was dat ook niet zo heel erg.
Bij Minke lukte dat goed en met een goede 8.16 meter wist zij zich naar de vierde plaats te springen.

Het was afwachten dus voor haar wat de andere springsters zouden gaan doen. Voor velen zat er geen verbetering in. Maar voor Femke van Schaik ging het wel beter als in haar andere sprongen. Zij stond nog op een vijfde plaats en daardoor ’op de wip’ zoals ze dat noemen. Haar sprong van 8.18 meter maakte dat zij weer op een vierde plaats terecht kwam en daarmee iets zekerder van een finaleplaats was. Maar ook voor haar was het afwachten, want er moesten er nog een aantal springen.

Maureen wist zich nog met 1 centimeter te verbeteren om zo te laten zien dat zij echt wel op die eerste plaats hoorde. En zo gingen Maureen 8.71 meter, Fabiënne 8.50 meter, Joriene 8.40 meter, Femke 8.18 meter en Minke 8.16 meter naar de finale.
Minke en Femke wisten zich niet te verbeteren, maar toen Joriene moest springen ging het anders. Zij had die mooie kransen gezien tussen de schansen en dacht, dat staat me wel. Haar moeder had haar beloofd haar met de auto naar school te brengen als ze zou winnen en ook dat vond ze wel leuk.
Zij ging er helemaal voor en het ging goed, zij klom door en landde bij 9.32 meter in het zandbed. Zo sprong zij zich hiermee gelijk naar de eerste plaats. Maar ook zij moest afwachten wat de andere meiden zouden doen. Zij hoopte natuurlijk dat zij niet zo ver zouden springen, maar zij wist ook dat ze het wel konden. Fabiënne sprong en kwam wel in de buurt, maar een mooie 9.12 meter was niet voldoende voor een eerste plaats, wel voor een tweede.
Ook Maureen moest nog springen, dus moest ze nog even afwachten. Helaas voor Maureen ging het niet zoals ze wilde en belandde zij in het water.
Het maakte wel dat Joriene hiermee Nederlands Kampioen werd en zij door het dolle heen was.

Uitslag:

1. Joriene Baas (Polsbroekerdam) 9.32 meter
2. Fabiënne Overbeek (Polsbroekerdam) 9.12 meter
3. Maureen Poiesz (IJlst) 8.71 meter
4. Femke van Schaik (Polsbroekerdam) 8.18 meter
5. Minke de Hoop (Bergum) 8.16 meter
6. Rymke Prins (Winsum) 7.93 meter
7. Antsje Draijer (it Heidenskip) 7.55 meter
8. Marleen Vink (Jaarsveld) 7.28 meter
9. Marije Reitsma (IJlst) 7.12 meter
10. Elly Galema (It Heidenskip) 6.73 meter
11. Henderika Veenema (Grijpskerk) 6.20 meter
12. Laudy Oldenhuis (Grijpskerk) 6.16 meter
13. Imke Benningshof (Linschoten) 6.12 meter

Allen gefeliciteerd met jullie prijs. En voor degene die geen prijs hadden, wie weet volgend jaar. Je bent in ieder geval een heel mooie ervaring rijker, je hebt meegedaan aan het NK jeugd fierljeppen 2011.

Vandaag heb ik vernomen dat Maureen een gebroken sleutelbeen heeft door haar val. We wensen haar allen een heel voorspoedig herstel en hopen dat we volgend jaar de strijd weer met haar aan kunnen gaan. Heel veel beterschap Maureen van alle springers.