2012-05-06 8:12

Polsstokseizoen 2012 van start!

Aanstaande zaterdag 12 mei gaat het polsstokseizoen 2012 van start in Linschoten. Om 15:00 uur staat de 11de editie van de “van Vliet Caravans Cup“ op het programma. Opnieuw een zomerseizoen waarin de polsstokvérspringers u zullen verbazen en vermaken met geweldige sprongen.

Natuurlijk zullen de ogen als eerste gericht zijn op kopman Jaco de Groot (Woerden). Zal hij in staat zijn de progressie die hij vorig jaar liet zien door te zetten? Het scheelde weinig of hij had op zijn thuisschans zijn Nederlandse titel geprolongeerd. Bart Helmholt (Burgum, Friesland) troefde hem echter, met een nieuw Nederlands record, onverwachts af. Een betere motivatie kun je deze de Groot niet geven. Hij heeft zich deze winter optimaal weten voor te bereiden, en is vast van plan alle records weer in handen te krijgen. Zal de 22 meter grens dit jaar doorbroken worden?

Vanuit de Junioren komt dit jaar Sander van Vliet (Oudewater) over naar de Topklasse. Let op mijn voorspelling, hij zal zeker snel zijn huidige zevende plek inruilen voor een plek in de structurele top van het Hollandse kamp. Een jongen om in de gaten te houden.

Bij de Dames lijken de kaarten ongeveer hetzelfde geschud te worden als vorig jaar. Met name Nederlands Kampioen en recordhouder Dymphie van Rooijen en Wendy Helmes (beide uit IJsselstein) zijn de grootste kandidaten voor de titels. Het zou mooi zijn als promovendus Kimberly Engelhard (Haastrecht) voor verrassingen weet te zorgen dit seizoen. Maar ook Gerianne Boer (Kamerik) en Julia van Eijk (Haastrecht) zouden zich vanuit de tweede klasse op kunnen werken naar de top van de competitie.

In de Juniorengroep verwachten we dit jaar vuurwerk. Wilco van Amerongen (Benschop) en Rian Baas (Oudewater), de nummers 1 en 2 van 2011 mogen beide nog uitkomen in deze categorie. Beide mannen gaan op jacht naar het inmiddels belegen Nederlandse Juniorenrecord van Jaco de Groot. Beide springers zullen vanuit deze klasse misschien in staat zijn om overwinningen van Jaco de Groot te gaan afsnoepen. Ook is het interessant om te zien hoe alleswinnaar bij de Jongens van 2011, Erwin Timmerarends (Montfoort) zich gaat standhouden tussen dit geweld. Zal ook hij last krijgen van het “eerste-Junioren-jaars-dipje“, of toont Timmerarends zijn klasse door direct aan te haken bij het torenhoge niveau?

Vanuit de Junioren A lijken Matthijs van Rooijen (IJsselstein) en Bram van de Berg (Benschop) kans te maken zich te bewijzen in de topklasse. Twee talenten die al jaren bezig zijn met een gestage groei, weten zij dit door te zetten in 2012?

De Jongensgroep tot slot. Een groep die ieder jaar het meeste met veranderingen in de top te maken heeft. Nees de Bruijn (Oudewater) gaat op voor een hegemonie a la Timmerarends, maar Jens Vlasveld (IJsselstein) staat ook aan de deur te kloppen. Elk jaar zien we in deze categorie verrassingen. Let bijvoorbeeld eens op de jongens van Benschop en van Bemmel.

Veel voorspellingen, veel prognoses. Maar wat het echt gaat worden weet niemand. Daarom adviseer ik u allen om aanstaande zaterdag gewoon zelf te komen kijken. Het seizoen start om 15:00 uur op de accommodatie van de Polsstokclub Linschoten op het sportpark Rapijnen. Tot dan!