2012-05-13 18:01

Van Kooten pakt verrassend, maar terecht, de titel in seizoensouverture

LINSCHOTEN. Theo van Kooten (Haastrecht) heeft even verrassend als terecht de eerste wedstrijd van het nieuwe polsstokverspringseizoen op zijn naam gezet.

In zijn laatste poging wist hij favoriet Jaco de Groot uit Woerden naar een tweede plek te verwijzen. Van Kooten plaatste 19.83 meter tegenover de 19.60 meter van de Groot. In de damesgroep wist Wendy Helmes (IJsselstein) pas in de finale orde op zaken te stellen door Jessica Snoek (Benschop) naar de tweede plek te verwijzen. Haar 15.17 meter was overtuigend genoeg om Snoek met 14.48 meter te verslaan.

Onder toeziend oog van een paar honderd toeschouwers en met een lekkere lentezon hadden de atleten zichtbaar zin in de elfde editie van de “Van Vliet Caravans Cup“, de opening van het polsstokverspringseizoen. In de seniorengroep ging torenhoog favoriet Jaco de Groot zoals verwacht al vroeg aan de leiding. In een opbouwende serie kwam bij via 18.45 m, 18.90 m tot 19.60 meter. Een recordafstand binnen het Hollandse kamp voor de eerste wedstrijd.
Waar hij soeverein voor de 8ste maal de van Vliet Caravans Cup op zijn naam leek te gaan zetten schoot van Kooten in een wonderschone sprong hem in zijn laatste poging voorbij. Hij kwam tot 19.83 meter. Hiermee verbeterde hij het openingsrecord van Bart Helmholt (Burgum, Friesland) met 12 centimeter. Een unieke prestatie voor de 43-jarige springer. Met meer wedstrijdritme had hij misschien wel het nationaal veteranenrecord van 20.31 meter van hemzelf aan kunnen scherpen! Nieuwkomer Sander van Vliet (Oudewater) pakte de derde stek met een prima afstand van 17.44 meter.

De dames begonnen afwachtend. Tot in de laatste ronde waren er nog geen afstanden van formaat neergezet. In de derde ronde onttrok Jessica Snoek zich aan de malaise door een mooie 14.48 meter neer te zetten. Een afstand waarmee zij de voorronde, en dus het leiderstricot wist te winnen. In de finale wist Wendy Helmes zich te herpakken met 15.17 meter en 14.54 meter. Beide afstanden waren voldoende voor de dagoverwinning. Margriet Kamphof uit Montfoort completeerde het podium met 13.24 meter.

Bij de junioren maakten Wilco van Amerongen (Benschop) en Rian Baas (Oudewater) er zoals gehoopt een waar spektakel van. De nummers 1 en 2 van 2011 maakten er een vermakelijke strijd van waar in van Amerongen vandaag wist te domineren. Hij opende in de voorrondes met 17.95 meter tegenover 16.72 meter van Baas. Baas wist vervolgens in de finale tot op n centimeter te naderen (17.94 meter), maar van Amerongen gooide direct de deur op slot door te antwoorden met een fenomenale 18.76 meter. Daarmee verbeterde hij het openingsrecord van hemzelf. In 2010 kwam hij in de eerste wedstrijd tot 18.61 meter, nu dus 15 centimeter verder. Het was goed om te zien dat voormalig kopman bij de jongens, Erwin Timmerarends (Montfoort) met 17.14 meter de derde stek in handen wist te nemen. De toename aan tegenstand zal dit talent alleen maar goed doen.

Ronald van Bemmel uit Utrecht was de gevierde man in de jongensgroep. Hij begon de wedstrijd met een persoonlijk record van 14.07 meter. Dit wist hij via 14.41m en 15.02m tot uiteindelijk 15.37 meter te verbeteren waarmee hij knap zijn eerste dagoverwinning wist binnen te halen. Dit deed hij voor Jens Vlasveld (IJsselstein) met 14.89 meter en Ricardo Faaij uit Haastrecht. Laatstgenoemde zette een afstand van 14.71 meter neer.

Volgende week verplaatst de polsstokcaravaan zich naar Vlist waar om 18:30 uur om de Kruiswijk Bokaal zal worden gesprongen. Kom allen.