media Frisch dagblad
2012-05-29 19:40

Ljepperij blijkt loterij,

Met 't winnende lot voor Helmholt

Gerard Bos Joure Wedstrijden waarin je blij moet zijn met winst en de rest maar snel moet vergeten; ook in het fierljeppen heb je ze. Bijvoorbeeld zaterdag in Joure. Veel soeps was het namelijk allemaal niet in een door harde wind geterroriseerde ljepperij in Joure. In wat veel weg had van een loterij, bleek Bart Helmholt over de winnende nummers te beschikken: 19.43.

Was het in het verleden vaak de laagstaande zon die het de fierljeppers in avondwedstrijden in Joure onmogelijk maakte om een topprestatie te leveren, tegenwoordig zijn er andere factoren die de kop opsteken bij de wedstrijden. Het zit de Jouster organisatie wat dat betreft niet mee.

Om het probleem van de zon op te lossen, vinden de ljepperijen inmiddels in de middaguren plaats. Maar als het geen regen of kou is, dan is het wel harde wind die -ondanks de warme temperaturen -de ljeppers parten speelt. Ook zaterdag.

„Je kunt de polsstok niet fatsoenlijk zetten”, mokte Helmholt bij het verlaten van het zandbed na een van zijn eerste sprongen. „Dit is geen doen”, vulden Henk Schievink en Thewis Hobma al na hun eerste sprongen aan.

Maar, zo zeiden alle topklassers, de omstandigheden waren zoals ze waren en dus restte slechts een ding: het beste ervan maken. Het was uiteindelijk Helmholt die daar het meeste succes mee had: in de finale greep hij met dankzij een afstand van 19.43 de tweede dagtitel in even zovele competitiewedstrijden.

In de voorronde eindigde hij overigens als derde (17.06), achter broertje Thomas (18.10) en Thewis Hobma (18.63). Zij moesten echter in de finale hun meerdere erkennen in de winnende sprong van Helmholt. Helemaal happy was die echter niet.

De winnaar uit Burgum baalde van een van zijn sprongen, waarbij pijnlijk duidelijk werd hoe erg de wind van invloed was in Joure. „Ik had de polsstok gezet, nam de aanloop en voordat ik kon inspringen, kwam er een windvlaag waardoor de polshouder de stok niet meer hield. Tja, dan wordt het dus niks.”

Ergo: mislukte sprong en een gepikeerde Helmholt die bij de technische commissie bepleitte dat een herkansing gerechtvaardigd was. De Burgumer kreeg zijn zin echter niet, want volgens de wedstrijdleiding had nu eenmaal iedereen last van de wind.

Toch viel dat laatste bij de junioren mee. Althans, dat vond winnaar Age Hulder. Anders gezegd: hij had zich er niet heel druk om gemaakt. „Ik lette er niet zoveel op, pas nadat Thomas Helmholt (teamgenoot bij de Reset-formatie, GB) me de tip gaf dat ik de vlag op het terrein beter in de gaten moest houden. Zodat ik voor mijn aanloop kon zien of en wanneer het windstil was.”

Een goede tip, maar Hulder had andere dingen aan zijn hoofd. Of beter gezegd: ín zijn hoofd. „Ik baalde van de openingswedstrijd van vorige week in Buitenpost. Dat leek nergens naar (de junioren kwamen niet eens aan de 16 meter, GB). Iedereen stelde daar teleur, ik ook. En ik kan me daar dan druk om maken. Té druk. Dan zorgt er dan voor dat ik te graag wil en dat is niet goed voor het plezier in het spelletje.”

De Burgumer revancheerde zich in Joure met 17.20 als winnende afstand; exact dezelfde afstand waarmee hij vorig jaar ook al de eerste Jouster wedstrijd. Opgetogen was Hulder naderhand echter nog steeds niet. „Omdat ik me nog steeds te druk maak wanneer het niet loopt. Daar moet ik vanaf zien te komen.”

Wél tevreden was winnares Hillianne van der Wal bij de dames, waar Fries kampioene Hiske Galama voor de tweede maal op rij de finale miste. Van der Wal won met 15.21 (nieuw persoonlijk record). Bij de jongens won Tom Hoekstra (16.23).