media Friesch dagblad
2012-07-02 18:49

Helmholt heeft ook schansrecord Buitenpost binnen

Bart Helmholt lijkt de smaak weer aardig te pakken te hebben.

De Burgumer sprong in Buitenpost naar zijn tweede dagzege op rij met een afstand van 20,30 meter. Daarmee nam hij en passant de leiderstrui over van de afwezige Thewis Hobma en ljepte hij ook nog eens het schansrecord van de IJlster uit de boeken. Daardoor heeft Helmholt nu alle Friese schansrecords in handen.

Voor Helmholt is het in deze fase van het seizoen vooral een kwestie van vertrouwen tanken. Vertrouwen in zijn technische ommezwaai qua springen, vooral. Want hoewel Helmholt reeds alles heeft gewonnen wat er te winnen valt, moet hij zichzelf weer gaan overtuigen. „Omdat ik nog geen honderd procent vertrouwen heb in deze techniek”, verklaarde Helmholt. „Dat komt omdat ik nog steeds niet heel veel gesprongen heb op deze manier. Die routine moet nog gaan komen.”

Daarvoor heeft de regerend Nederlands kampioen behalve oefening ook bevestiging nodig. Die bevestiging kwam er woensdag al in Winsum met een keurige 20,20 en een dagwinst en zaterdag deed Helmholt er nog een schepje bovenop. Met 20,30 nam hij de leiding in het algemeen klassement over van de geblesseerde Hobma en is nu ook het laatste Friese schansrecord van hem.

De felicitaties van collega-ljeppers voor die laatste prestatie nam hij enigszins verbaasd in ontvangst. „Ik wist het zelf niet, totdat ik ermee geconfronteerd werd. Dat ik nu weer bovenaan sta in het klassement is al mooi genoeg, maar ik ben nu eenmaal ook nog eens gek op records. Ik had de macht over de stok, want toen ik scheef ging, kon ik hem toch weer redelijk rechttrekken. Toch begon ik nog enorm op safe aan de wedstrijd, puur omdat ik nu nog wat zekerheid nodig heb.”

Broer Thomas kwam in zijn laatste finalesprong met een persoonlijk record nog het dichtst in de buurt van zijn afstand (19,70 meter), maar hoewel de jongste van de twee de tijd kreeg om naar de top van de stok te klimmen, was het niet genoeg om de twintigmetergrens te passeren. „Thomas sprong te vroeg uit, maar het is ook niet makkelijk om zo’n moment rustig te blijven”, analyseerde de oudste Helmholt. „Maar vergis je niet, het is een rotgevoel om boven in de stok te zitten. Totdat je het gewend bent, dan wil je niet meer anders.”

Achter de twee gebroeders legde Nard Brandsma uit It Heidenskip beslag op de derde plaats (18,20), terwijl Gytsjerker Jacob Scherjon zijn rentree na een lange afwezigheid kracht bijzette met een afstand van 17,42 en daarmee een finaleplaats afdwong. Bij de junioren was Sytse Bokma uit Hindeloopen de sterkste met 17,47. Hij bleef Noardburgumer Folkert Heida (16,84) en Edwin Zwart uit Nieuwebrug (persoonlijk record met 16,16) voor.

Bij de jongens sprong IJlster Bobby Zwaagman overtuigend naar de winst met 17,01, waarmee hij plaatsen clubgenoot Tom Hoekstra (16,42) achter zich liet. Andries Jepma uit Jouswier werd derde: 14,74. Hiske Galama uit Haule sleepte de overwinning bij de dames in de wacht (14,81). Noardburgumster Hilianne van der Wal (14,64) en Tessa Kramer uit It Heidenskip (14,49) moesten hun meerdere erkennen in Galama.

Ondertussen maakt een tienkoppige delegatie zich gereed om donderdag naar Litouwen te vliegen voor de zogeheten Wereldspelen, waar ook de fierljepsport aan bod komt. Reinder Steenbeek en Hans-Ulco de Boer, klassementsleider bij de junioren, zijn al gearriveerd om de boel te inspecteren, waarna de rest van het fierljeparsenaal deze week volgt.

„Die inspectie is wel even nodig, want toen er in 2008 een paar ljeppers naar Zuid-Korea gingen, bleek het water maar tot hun middel te komen”, grijnsde Henk Schievink. „Wij willen de sport ook daar onder de aandacht brengen. De organisatie daar heeft de beelden van het Red Bull-evenement gezien en was heel enthousiast. Nu is het aan ons om ter plaatse nog meer indrukken achter te laten. We zullen zelf drie dagen lang demonstraties geven en gelukkig is er daarnaast nog tijd over om ook bij andere sporten nog een kijkje te nemen.”