media Friesch dagblad
2012-07-09 21:01

Eerste dagtitel De Vries sinds rentree in de eerste klasse

Daan de Vries beleefde zaterdagavond in IJlst zijn finest moment als fierljepper.

De Feanwâldster pakte met een winnende sprong in de finale van 17.92 meter zijn eerste dagtitel sinds zijn rentree in de eerste klasse, anderhalve week geleden. Overmorgen op zijn thuisschans in Burgum wil hij weer knallen.

Twee jaar liet De Vries het fierljeppen links liggen. Hij nam in 2009 roemloos afscheid als overgangsklasser om te gaan werken op de boerderij van zijn ouders. „Ik vond dat ik zo nodig werken moest, maar op een gegeven moment ontdekte ik dat ik het fierljeppen miste”, zei Daan de Vries, die zich dit seizoen in no time opwerkte naar het hoogste niveau.

Zijn rentree in Winsum, anderhalve week geleden, sierde hij op met een nieuw persoonlijk record (17.98), maar daarmee is de fierljephonger nog allerminst gestild. „Mijn doel is me te plaatsen voor de seniorentopklasse volgend seizoen. Ik weet dat het waarschijnlijk te hoog gegrepen is, maar je moet wel wat hebben om voor te strijden. Ik spring niet om alleen maar leuk mee te doen.”

De Vries bezet na tien wedstrijden de derde plaats in het klassement bij de junioren, waar Age Hulder (geblesseerd) en Hans Ulco de Boer (Litouwen) ontbraken. Sytse Bokma bleef in IJlst in de wedstrijd steken op 16.08 meter. Dat was zaterdag typerend want tot halverwege de derde ronde leidde overgangsklasser Sybe Bergsma met een nieuw pr van 16.19 meter. Daan de Vries was de eerste die daar voorbij ging (16.89) en Thijs Hiemstra deed datzelfde in de afsluitende sprong (16.45).

„Dat had ik niet eens in de gaten. Ik ben tijdens de wedstrijd niet bezig met andere afstanden, maar alleen met mijn eigen sprongen”, zei De Vries, die binnen afzienbare tijd ook de achttienmetergrens hoopt te passeren. „Dat gaat sowieso gebeuren. Ik train als een beest en ben op de training al één keer verder geweest.” Dat belooft wat voor overmorgen in Burgum, dat vanwege Red Bull fierste ljepper pas voor het eerst dit seizoen wordt aangedaan.

Ook Bart Helmholt heeft grote plannen. „Ik heb daar vorige week al 21 meter gesprongen en wil daar knallen.” In IJlst pakte hij zijn zevende dagtitel met een afstand van 19.86 meter in de finale. Daarmee voorkwam hij een zege van A-klasser Oane Galama, die het na de voorronde met 19.76 meter voor gezien hield. „Ik moet mijn titel verdedigen bij het mastklimmen. Het zal niet voldoende zijn voor de winst, want de omstandigheden zijn te goed.” De Heidenskipster kreeg gelijk.

„Het zou geen blamage zijn geweest als Oane Galama hier had gewonnen. Het is een echte sportman die zijn titel wil verdedigen. Bovendien is het een goede afstand. Hij zat goed in de polsstok en dan kun je ver komen. Net als toen hij vrijdag voor de koningin moest springen”, zei Bart Helmholt, die vanwege zijn werk bij de politie aanwezig was in It Heidenskip. „Met mijn aanloop zit het wel goed en daar spreekt vertrouwen uit.”

Bij de jongens bracht Tom Hoekstra de onderlinge IJlster tweestrijd met Bobby Zwaagman in dagtitels op 5-5. „We zijn vrienden en trainen samen, maar in de wedstrijd wil ik hem verslaan. Ik wil graag de leiderstrui houden, maar de laatste weken kwam hij aardig dichterbij. Dus dit was nodig”, vond Hoekstra, die in de wedstrijd tot 16.55 meter kwam en dat in de finale aanscherpte tot 17.26.

„Ik wil dit seizoen graag een belangrijke wedstrijd winnen. Dat is een nieuw doel, want de andere doelen heb ik al gehaald”, vertelde Tom Hoekstra, die vorig seizoen één keer over de zeventien meter sprong. „Nu ga ik voor een klassement met allemaal zeventienmetersprongen.” Bij de dames won Hilianne van der Wal met 14.92 meter voor thuisljepster Klaske Nauta (14.65).