media Frisch dagblad
2012-07-17 8:07

Fierljeppers kunnen Foppe niet blij maken

Fryslân verliest jaarlijkse tweekamp tegen springers van Hollandse polsstokbond

Het had zo mooi kunnen zijn: een Fries sporticoon die de prijs uitreikt aan een Friese winnaar. Het liep zaterdag bij de jaarlijkse tweekamp Fryslân -Holland anders. Want niet de fierljeppers van het Frysk Ljeppersboun, maar die van de Polsstokbond Holland wonnen. En dus moest eregast Foppe de Haan de hoofdprijs aan de Hollanders uitreiken.

Het was voor de Hollandse formatie pas de vijftiende winst in de geschiedenis van deze tweekamp. De Friezen zijn nog steeds heer en meester: 55 overwinningen in wat een heuse fierljepinterland kan worden genoemd.

Dat de Friezen zaterdagmiddag in Jaarsveld zouden verliezen, was niet ingecalculeerd. Maar de nederlaag was wel terecht. De fierljeppers van de Hollandse bond brachten simpelweg meer en gingen vooral ook beter met de wisselende omstandigheden om. De wedstrijd begon door regenval met enoge vertraging en moest later ook nog worden onderbroken. Uiteindelijk moest de tweekamp zelfs ingekort worden: niet vier ronden, maar drie was al het eindpunt voor de ljeppers.

„Het motiveert niet echt, dergelijke omstandigheden”, keek Henk Schievink, een van de Friese deelnemers bij de senioren, terug. De Leeuwarder wilde dat echter niet als reden aanduiden voor de nederlaag. „Het mag geen excuus zijn. De Hollanders gingen simpelweg beter om met de omstandigheden.”

Schievink stak, net als het gehele Friese kamp, de hand in eigen boezem. „Want wij hadden meer moeten brengen, zeker als senioren. Ook bij de junioren was het verschil groot. In de eerste plaats hebben we het verlies dus aan onszelf te wijten. En dat er bij ons een paar belangrijke ljeppers ontbraken, hielp ook niet mee.”

De Leeuwarder doelde daarmee onder anderen op Thewis Hobma en Ysbrand Galama bij de senioren. Zij ontbraken noodgedwongen. Daarnaast stelden sommige Friese topklassers teleur, zoals Nard Brandsma met drie natsprongen.

Bij de junioren was het gemis van de voor dit seizoen uitgeschakelde Age Hulder voelbaar. De Friese junioren schoten zaterdag in Jaarsveld ernstig te kort tegen hun Hollandse opponenten. In de juniorencategorie sprong de thuisformatie maar liefst zeven meter verder. Omdat de jongens (kleine winst Fryslân) en dames (kleine winst Holland) elkaar niet veel ontlopen, was dus een overtuigende prestatie van de Friese topsenioren vereist om de tweekamp te winnen.

De winst in die klasse ging weliswaar naar de springers van het Frysk Ljeppersboun, maar de marge van bijna vier meter was niet goed genoeg. En dus moest Foppe de Haan de beker aan de Hollanders geven, die alles bij elkaar opgeteld uiteindelijk met 3,33 meter verschil te sterk bleken voor de Friese ploeg: 388,67 meter om 385,34 meter.