2012-08-10 8:31

Als Maartje zich er mee gaat bemoeien gaat ineens iedereen een PR springen

Verslag van de jeugdwedstrijd in Vlist

Deze avond was het Maartje die commentaar gaf. Normaal gesproken hoort zij regelmatig de toeter van de jeugd, een teken dat er een nieuw PR gesprongen is. Dit keer was het wat minder. De jeugd kan overal goed springen denk ik. Maar toen de wedstrijd op de grote schansen afgelopen was heeft ze snel het snoer van de microfoon verlengt en kwam ook bij de jeugd commentaar geven. Heel gezellig en leuk altijd in Vlist. Maar of iedereen daar van schrok of dat iedereen gewoon goed sprong laat ik in het midden.

De wedstrijd werd begonnen door Bram den Hartogh, die dit keer in de C groep sprong. En hij sprong gelijk goed hoor. Hij zette een te verbeteren afstand van 7.10 meter neer. Het was een hele afstand om overheen te springen, maar het is niet onmogelijk.

Dus ging Mark Planken er maar voor. En dat ging best goed. Alhoewel het zijn tweede wedstrijd pas was dit jaar landde hij met een nieuw PR van 7.59 meter aan de overkant. En dat was dan weer wel een hele afstand om te verbeteren. Het lukte dan ook niemand van de C groep deze avond om daar overheen te springen. Maar ook een tweede plaats is een goede plaats, dus daar gingen ze dan maar voor.

In de eerste ronde was het Bram de Kruijf die de op twee na beste afstand neerzette. Met een nieuw PR van 6.87 meter was hij best tevreden.

In de tweede ronde kwam er toch weer wat verandering in. Daar verbeterde bijna niemand de afstand van de eerste ronde, behalve Dennis van Galen. Hij wist net iets verder te springen dan Bram. En met een afstand van 6.93 meter nam hij de derde plaats van hem over.

Ook Bodhi van Dam was in goede vorm en had er duidelijk zin in. Sprong hij in de eerste ronde al een nieuw PR, daar kon er best nog 1 bij volgens hem. En dat lukte goed. Hij ging goed over en landde bij bij 6.84 meter met zijn voeten in het zand. Net niet voldoende voor een prijs, maar wel een mooie afstand.

Ook Bram de Kruijf wilde zijn derde plaats wel terug. Hij ging er voor, maar helaas voor hem kwam hij net vier centimeter te kort. Met een afstand van 6.89 meter had hij wel een goede vierde plaats.

In de derde ronde wilde iedereen nog wel wat verder springen, maar dat lukte niemand van de C groep springers. Ze hadden het er wel op gewaagd, maar dat resulteerde in vier van de zeven natsprongen.

Zo werd Mark Planken eerste met 7.59 meter. Bram den Hartogh tweede met 7.10 meter en Dennis van Galen derde met 6.93 meter.

Bij de B groep was het echt heel erg spannend en ging het deze wedstrijd weer eens echt om de centimeters. Guus Hoogland die het spits af mocht bijten sprong een te verbeteren afstand van 6.48 meter. Dat was voor de meeste goed te doen. Vooral voor Marleen Vink. Zij had er echt zin in en volgens mij had zij erg goed getraind. Want zij sprong gelijk een nieuw PR van 8.34 meter waarmee zij goed de leiding nam.

Demi Groothedde is ook wel ik staat om dat soort afstanden te springen. Maar het is best ver. Zij ging wel goed over en nam met 7.63 meter de voorlopige tweede plaats in beslag.

Ook Jelle Boer wilde nog wel een goede afstand springen voordat hij naar de grote schans zou gaan. En dat lukt goed. Hij begon ook met een nieuw PR van 7.86 meter. En dat was net iets verder dan de afstand van Demi, waarmee hij dus de tweede plaats van haar overnam.

Maar dat was pas de eerste ronde. De tweede ronde ging het voor Demi Groothedde net weer even iets beter, het was minimaal, 1 centimeter, maar voldoende om haar tweede plaats weer terug te pakken. Met een afstand van 7.87 meter landde zij in het zandbed.

Ook Kenzo Hielema heeft de smaak van ver springen te pakken. En omdat je niet zomaar kunt zien wat de afstand precies is werd het even stil toen hij in het zand sprong. Het mooiste was ook wel dat hij zelf best verbaasd was dat hij een nieuw PR van maar liefst 7.78 meter sprong. Een hele mooie afstand die goed was voor een vierde plaats.

En in de derde ronde was het wederom Marleen vink die nog iets beter over het water sprong. Zij stond al stevig op een eerste plaats, maar het kan altijd verder. Dus sprong zij nog maar even een nieuw PR van 8.43 meter. Een hele goede afstand waarmee zij terecht eerste werd.

Maar het was ook nog een keer de beurt aan Jelle Boer. Hij wilde ook nog wel een prijs meepakken deze keer. En dat lukte goed. De afstand van Marleen was net iets te ver voor hem, maar hij sprong wel een hele mooie afstand en wederom een nieuw PR van 8.19 meter waarmee hij op de tweede plaats eindigde.

Eerste werd Marleen Vink met 8.43 meter. Tweede werd Jelle Boer met 8.19 meter en derde werd Demi Groothedde met 7.87 meter.

Bij de jeugd A groep moest je nog verder kunnen springen. Het hoede nog geen negen meter te zijn, maar een hele hoge acht meter had je wel nodig voor een prijs.

Het was Femke van Schaik die de eerste te verbeteren afstand van 7.98 meter neerzette. En zoals ik al zei, een hoge acht was er nodig. Deze afstand ging er dus snel aan. Allereerst door Lennart Baas. Hij ging wel over de 8 meterlijn heen. En met 8.12 meter nam hij de leiding.

Ook deze afstand hield het niet zo lang. Het was Gijs de Kruijf die nog iets verder sprong. Met een afstand van 8.27 meter nam hij de leiding weer over.

Maar ook die afstand ging er snel aan. Dit keer was het Rogier Kok die goed over ging. Hij zette zijn voeten bij 8.61 meter in het zandbed neer. Het werden dus al flinke afstanden om te verbeteren, maar voor de A groep springers moet dat te doen zijn.

De tweede ronde was voor deze groep de meest matige ronde. Het leek wel of zij zich aan het voorbereiden waren op de derde ronde. Femke van Schaik wist in eerste instantie nog wel met een afstand van 8.20 meter een derde plaats te veroveren. Maar niet voor heel lang, want ook Twan Kastelein ging goed over en nam deze derde plaats van Femke over.

En dan die derde ronde. Het was Gijs de Kruijf die bijzonder goed overging. Het was een heel eind meten voor de meters dit keer. Hij sprong een mooi nieuw PR van 8.84 meter en stond daarmee gelijk weer op de eerste plaats.

Maar ook Twan Kastelein laat zich niet zomaar voorbij springen. Hij was lekker bezig deze avond en had wel weer eens zin in een prijs. En dat lukt goed, hij maakte het weer heel spannend wat voor afstand de meter zouden gaan zeggen. Het was 8.80 meter. Helaas voor hem net niet voldoende voor een eerste plaats, maar wel voor een mooi nieuw PR.

Zo werd Gijs de Kruijf eerste met 8.84 meter. Twan Kastelein tweede met 8.80 meter en Rogier Kok derde met 8.61 meter.