2012-08-17 9:03

Springen tot het bijna donker is

De dagen worden korter en de springers houden er van om drie rondes te springen. Maar in deze tijd betekent dat dat er wel vlot gesprongen moet worden, anders word het donker.

Nadat we de vorige keer verwend zijn met hele mooie lijsten van de jeugd, moesten we het dit keer weer gewoon met het bord doen. Het was een proef in Vlist of dat de springers, maar vooral ook de ouders het leuk zouden vinden. En of het goed zou gaan en wilde lukken. Deze proef was zeer geslaagd, want ik ben verschillende malen aangesproken dat het zo leuk was. Nu wisten de toeschouwers ook de springers bij naam. En de springers vonden het op hun beurt weer leuk dat ze zo af en toe hun naam hoorde uit de luidsprekers.
Maar dat is weer voor volgend jaar. Want het zal zeer zeker een vervolg krijgen, het was zeer geslaagd.

Maar afgelopen dinsdag werd er in Jaarsveld gesprongen en goed ook.
Nathan Verburg opende de wedstrijd. Hij sprong bij de C groep en zette een te verbeteren afstand van 6.87 meter neer.

Rico Haars, een thuisspringer die de schans kent, verbeterde dat gelijk naar 7.13 meter. Dat was een best verre afstand voor de C groep springers om dat te verbeteren.

Dennis van Galen ging goed over en kwam in de buurt van die afstand, hij landde bij 7.11 meter in het zandbed.

Maar Bram de Kruijf lukte het nog beter in de eerste ronde. Hij sprong gelijk maar een heel eind verder om beetje zeker te zijn van een goede plaats. Hij zette de eerste ronde op zijn naam met een afstand van 7.49 meter.

De tweede ronde moest er dus minimaal over de 7 meterlijn heen gesprongen worden om in aanmerking te komen voor een prijs. En dat werd gedaan ook.

Rico Haars had echt een goede avond, hij ging heel goed over en sprong een nieuw PR van 7.70 meter. Hiermee nam hij de eerste plaats weer over van Bram.

Maar ook Mark van der Horst ging zich er mee bemoeien. Hij dacht wat zij kunnen kan ik ook. Hij zette zijn stok op scherp en ging goed over. Hij belandde bij 7.23 meter in het zandbed dat heel even goed was voor een derde plaats. Maar helaas voor Mark was dat niet van lange duur.

Het was Bram den Hartogh die ook ver kon springen die avond. En ook hij sprong een nieuw PR. Met een afstand van 7.55 meter nam hij de tweede ronde de tweede plaats in beslag.

En zoals wel vaker zo is en het eigenlijk ook wel hoort is het de derde ronde alles of niets. En wederom was het Rico Haars die dan alles maar goed deed. Hij sprong nog een nieuw PR, dit keer van 7.73 meter. Daar was hij vrij zeker van een eerste plaats. Maar dat kun je pas zeggen als de gehele wedstrijd afgelopen is, want je weet maar nooit, iedereen kan een nieuw PR springen.

En zo gezegd, zo gedaan voor Dennis van Galen. Hij was wat plaatsen naar beneden gezakt door al dat goede springen van de C groep. Maar dit keer ging hij ook goed over en zette een nieuw PR van 7.54 meter neer. Helaas voor Dennis was het 1 centimeter te weinig om in de prijzen te vallen, maar wel goed voor een hele mooie vierde plaats.

Ook Marlinda Cluistra wilde nog wel even meedoen voor de prijzen. Zij ging had nog niet over de 7 meterlijn heen gesprongen deze wedstrijd. Maar dit keer lukte dat heel goed. Voor haar was het op 1 centimeter na net geen nieuw PR, maar met een afstand van 7.67 meter werd zij een goede tweede.

Zo werd Rico Haars eerste met 7.73 meter, Marlinda Cluistra tweede met 7.67 meter en Bram den Hartogh derde met 7.55 meter.

De B groep springers kun je met recht de spannendste groep springers noemen van deze avond. Daar ging het echt om de centimeters. En dat het niveau hoog lag dit keer was te merken aan de totale afstanden die gesprongen werden. Zo werd er door alle springers verder gesprongen dan 7 meter. Van de 21 sprongen die zij gemaakt hebben in de B groep, werden er maar 2 niet verder als 7 meter gesprongen. En ook werden er dit keer geen natsprongen gemaakt, maar dat was bij alle groepen zo.

Arnaud den Besten opende in de B groep al met een hele mooie 7.19 meter, waar Ruben de Jong gelijk overheen sprong naar 7.25 meter. Ook Gerco van Oort ging er nogmaals overheen naar 7.94 meter. Dat was best wel ver, dus er werd in de eerste ronde niet verder dan die afstand gesprongen.

Wel sprong Dennis van Jaarsveld zich nog naar een tweede plaats in de eerste ronde met een afstand van 7.77 meter. En Iris Mulder sprong zich met een afstand van 7.68 meter heel even naar de derde plaats.

In de tweede ronde veranderde er nogal wat. Arnoud den Besten stond nu laatste in de B groep. Dat was niet zo'n beste plaats dacht hij. En hij ging er maar eens voor met een goed resultaat. Hij landde bij 8.01 meter in het zandbed aan de overkant. Daarmee stond hij gelijk op de eerste plaats.

Dat was voor de hele B groep springers net even iets te ver die ronde. Het lukte dan ook niemand die ronde om zijn of haar afstand te verbeteren. Het leek er op alsof ze hun zinnen op de laatste ronde gezet hadden, want dat ging beter voor bijna alle springers.

Ruben de Jong verbeterde zijn afstand naar 7.69 meter, net 1 centimeter verder dan de 7.68 meter van Iris Mulder, waarmee hij op dat moment een goede derde plaats in beslag nam. Maar er werd ver en goed gesprongen, dus was het voor hem toch nog even afwachten tot het einde van de wedstrijd.

Maar daar was Gerco van Oort weer, hij ging in de eerste ronde al richting de 8 meter. Dit keer lukte het hem er net overheen te springen. En de centimeters telde goed bij deze B groep springers. Want ook hij ging net 1 centimeter verder dan de beste afstand op dat moment. Hij zette een hele goede 8.02 meter neer waarmee hij de eerste plaats in beslag nam.

De eerste plaats bleef voor Gerco van Oort met 8.02 meter. De tweede plaats was voor Arnaud den Besten met 8.01 meter en de derde plaats was voor Dennis van Jaarsveld met 7.77 meter.

Dan de A groep springers. Zij maakten het helemaal bond deze avond. Van de 21 sprongen die daar gemaakt zijn, waren er zelfs maar 4 onder de 8 meter. Je moest dus heel wat in huis hebben om daar te winnen.

Babet Luykx opende daar met een hele mooie 8.44 meter. Zus Bloem Luykx kon daar niet overheen springen. Zij zette een nette 8.17 meter neer.

Jonathan Stigter gaf de toon aan om wel heel verre sprongen te gaan maken deze avond. Hij zette een te verbeteren afstand van 8.98 meter neer.

Twan Kastelein is zo'n mannetje die die afstand wel aan kan. Maar het wilde nog niet zo heel erg goed lukken de eerste ronde. Hij ging wel goed over, maar bleef op een goede 8.50 meter steken.

Gijs de Kruijf had er ook wel zin in en ging gezellig meedoen met de verre sprongen race. Hij zette in de eerste ronde een 'voorzichtige' 8.48 meter neer.

De dames Bloem Luykx en Demi Groothedde, verbeterde zich wel in de tweede ronde. Zij sprongen beiden 8.24 meter. Maar helaas, dit keer waren zij niet opgewassen tegen het springgeweld van de heren. Want zij verbeterde zich ook nog in de tweede ronde, maar bleven wel op dezelfde plaats staan. Twan Kastelein bleef met zijn 8.72 meter op een tweede plaats staan en Gijs de Kruijf bleef met zijn 8.58 meter op de derde plaats staan.

Maar ook hier was het na de tweede ronde nog niet klaar. Er zat nog meer in. Allereerst was het Jonathan Stigter die over de 9 meter heen ging. Hij belandde bij 9.25 meter in het zandbed waarmee hij wat steviger op een eerste plaats stond.

Twan Kastelein verbeterde zich ook nog, dit keer naar 8.80 meter. En ook Rogier Kok had nog een hele goede sprong in petto. Het was niet voldoende om in de prijzen te vallen, maar met 8.47 meter wordt je geen slechte vierde, dat is een goede prestatie.

Het was deze avond toch ook wel Gijs de Kruijf die het spannend maakte. Want ook hij had een hele verre sprong in gedachten. En die gedachten voerde hij keurig uit. Hij ging goed over, klom lekker door en landde bij 9.09 meter in het zandbed.

Zo werd Jonathan Stigter eerste met 9.25 meter, Gijs de Kruijf tweede met 9.09 meter en Twan Kastelein derde met 8.80 meter.

De volgende wedstrijd is op zaterdag 18 augustus om 18.30 uur in Jaarsveld.