2012-08-26 18:44

Oranje Junioren domineren NK polsstokverspringen in IJlst

Dymphie van Rooijen uit IJsselstein en Wilco van Amerongen uit Benschop winnen Nationale titels

IJLST Vijf finalisten uit één district, dat was sinds 1998 niet meer voorgekomen. Onder aanvoering van kopman Wilco van Amerongen wisten de Hollandse 'oranje' Junioren echter dit huzarenstukje in het Friese IJlst te volbrengen.

Natuurlijk stond de naam van Amerongen al voorzichtig gegraveerd in het gouden NK polsje van 2012. Hij heerst dit jaar in de Juniorencategorie als zelden vertoond. Ook dit maal liet hij, al in zijn eerste wedstrijdsprong, de concurrentie ver achter zich. Het resultaat, 19.35 meter, liet bij voorbaat alle andere deelnemers zo goed als kansloos. Daarachter werd er echter hard gestreden voor een finaleplaats en die strijd werd glansrijk gewonnen door maar liefst vier Junioren uit het Hollandse district.

Verrassend sterk was het optreden van Thomas van Midden uit Vlist. Hij sprong een afstand van 17.88 meter en werd daarmee knap tweede. De nummer zes van het Hollandse klassement had ook bij de Tweekamp dit jaar al de tweede afstand genoteerd en liet hiermee dus opnieuw zien op zijn best te zijn bij de belangrijke wedstrijden.

De Nederlands Kampioen bij de Jongens in 2011, Erwin Timmerarends uit Montfoort, mocht dit jaar voor het eerst aantreden bij de Junioren. Hij deed dit meer dan verdienstelijk en eindigde op de derde plaats. Voor Rian Baas uit Oudewater en Matthijs van Rooijen uit IJsselstein.

Bij de Dames was bij voorbaat de strijd helemaal open. Dymphie van Rooijen en Wendy Helmes uit IJsselstein mochten dan de verste sprongen hebben gemaakt in 2012, toch werden de Friese Dames kansen toegedacht. Ook hier waren immers al verschillende 16 meter sprongen gemaakt. Tijdens dit Nederlands Kampioenschap werden de toeschouwers niet teleurgesteld.

Dymphie van Rooijen en Wendy Helmes stonden na de eerste ronde fier aan kop met respectievelijk een afstand van 15.10 meter en 14.84 meter. Dit bleek al snel niet genoeg toen Grytsje Abma uit Heeg een centimeter verder sprong dan Dymphie van Rooijen. Hillianne van der Wal uit Noard-Burgum wist dit weer te overtreffen met een afstand van 15.20 meter en Dymphie van Rooijen sloot de voorrondes af met een afstand van 15.18 meter. Drie Dames naar de finale met minder dan 10 centimeter tussen de nummer 1 en 3 en als kind van de rekening Wendy Helmes die onverwacht niet mee mocht doen aan de finale.

In die finale zette Dymphie van Rooijen direct een stevige afstand neer van 15.76 meter. Een evenaring van het schansrecord en een stevige kluif voor de andere twee finalisten. Hillianne van der Wal deed nog twee maal een verwoede poging en kwam tot 15.45 meter. Het was Dymphie van Rooijen zelf die nog eens dicht in de buurt kwam met een afstand van 15.67 meter. En passant verbeterde van Rooijen hiermee met vijf 15 meter sprongen het aantal meters gesprongen in één wedstrijd, en veel belangrijker, de Nederlands recordhoudster prolongeerde haar Nederlands titel.

De Senioren categorie kende een verrassende winnaar in de persoon van Oane Galama uit It Heidenskip. In de voorronde kwam Galama tot een persoonlijke recordsprong van 20.63 meter. Uiteindelijk genoeg voor een prachtige en verdiende eerste Nederlandse titel.

In de aanloop naar die hoofdprijs gebeurde er veel. Zo wist de 44-jarige Theo van Kooten uit Haastrecht zijn persoonlijke record te evenaren met een afstand van 20.31 meter. Van Kooten had zelfs zicht op de hoofdprijs maar verkeek zich tijdens zijn sprong op het balletje van de verste afstand van Galama. Wellicht een gemiste kans, maar bovenal toch een unieke prestatie die uiteindelijk genoeg bleek voor de derde plaats. In die derde ronde moest de reguliere top drie van Nederland, Jaco de Groot uit Woerden, Bart Helmholt uit Burgum en Thewis Hobma uit Leeuwarden zich nog plaatsen voor de finale. Dit lukte alleen Bart Helmholt en misschien was het ontbreken van twee springers uit de top drie wel de grootste verrassing van het Nederlands Kampioenschap bij de Senioren. De lachende vijfde in de finale was Jan-Willem de Groot uit Kamerik. Hij benaderde zijn persoonlijk record op één centimeter en bleef daarmee broer Jaco één plaatsje voor.

In de finale verbeterde alleen Bart Helmholt zich nog. Hij sprong naar een afstand van 20.56 meter en kwam daarmee nog heel dicht bij de afstand van Oane Galama.

De Hollandse Jongens moesten het opnemen tegen een contigent zeer getalenteerde IJlsters die op de eigen thuisschans natuurlijk gebrand waren op de overwinning. Het was dan ook knap van Ricardo Faaij uit Vlist om zich als derde te plaatsen voor de finale. Bobby Zwaagman en Tom Hoekstra waren een maatje te groot deze wedstrijd en gingen verdiend met de eerste twee plaatsen aan de haal.

Het Nederlands Kampioenschap wordt sinds 1972 georganiseerd en is een individuele wedstrijd. Aan de wedstrijd mogen de beste deelnemers van de Frysk Ljeppers Boun en de Polsstokbond Holland meedoen. In de nabeschouwing is het dan toch ook altijd aardig om te kijken welk district het beste gepresteerd heeft. Met twee winnaars en zes medailles voor beide districten moet het aantal finalisten de doorslag geven. Het Hollandse district won deze strijd nipt met negen om zeven finaleplaatsen en liet daarmee, na de tweekampwinst eerder dit jaar, zien ook bij dit NK net iets succesvoller te zijn dan het Friese district. Het NK was dan misschien niet het, door de voorzitter van de NFB Pieter Bult voorspelde, Friese feestje. Het was wel een prachtige wedstrijd, in een mooie ambiance, met mooie kampioenen en een goede promotie voor de fierljep-/ polsstokverspringsport in Nederland.