media Friesch dagblad
2012-08-27 22:09

Zwaagman troeft Hoekstra af in titanenstrijd bij jongens

Dat zaterdagmiddag in de jongensklasse de Nederlandse titel naar een fierljepper van de afdeling IJlst ging, verbaasde niemand.

Al het hele seizoen heersen de talenten van die club, die bovendien ook nog op de eigen schansen het NK mocht organiseren. Dat de winnaar echter niet Tom Hoekstra, maar Bobby Zwaagman heette, was juist wél verrassend. Hij besliste de titanenstrijd bij de jongens in de slotfase in zijn voordeel en werd Nederlands kampioen.

Zwaagman won met 17.80, net genoeg om plaats-en clubgenoot Hoekstra voor te blijven. Die leek de titel al binnen te hebben door al snel 17.56 te springen. Niemand kwam daarbij in de buurt, totdat Zwaagman in de finale hard toesloeg.

Voor die laatste betekende het zijn tweede grote prijs, na het winnen van het jaarklassement dit seizoen. Hoekstra daarentegen miste de kans om zijn toch al volle prijzenkast op te sieren met de nationale titel. Hij won al het FK en alle klassiekers uit de Gouden Rige-competitie.

Het brons ging in IJlst naar Ricardo Faaij (Haastrecht). Hij eindigde met 16.32 meter op gepaste afstand van de twee Friese titelfavorieten.