media Friesch dagblad
2013-06-08 18:00

Jaco de Groot wint fierljepprimeur in een koud Burgum

Hollandse overheersing bij de start van fierljepcompetitie

Burgum Het was lange tijd een droom van velen, maar gisteravond was het na jaren van overleg, discussie en planning dan eindelijk zover: de start van een nationale fierljepcompetitie. Een noviteit die voor meer symbool staat dan alleen een extra wedstrijdenreeks tussen Friese en ‘Hollandse’ ljeppers. Plaats van handeling: Burgum. De eerste winnaar: Jaco de Groot die als enige de twintig meter slechtte (20.01).

Achter De Groot waren er in de categorie boven de achttien jaar ereplaatsen voor thuisljepper Bart Helmholt (19.52) en Thewis Hobma (19.37). In de gecombineerde klasse van jongens en junioren (tot achttien jaar) liet Erwin Timmermans de verste afstand (17.50) noteren. Bobby Zwaagman (IJlst) moest drie centimeter toegeven, terwijl Sytse Bokma (Hindeloopen) tot een afstand van 17.13 meter kwam. Bij de vrouwen was er sprake van een totale Hollandse overheersing met Dimphie van Rooijen (15.20) als eerste winnares.

De ljepperij van gisteravond gaat de boeken in. Meestal gebeurt dat alleen maar op basis van een gesprongen record of iets bijzonders van andere aard. Maar als eerste wedstrijd van een nog nooit eerder gehouden competitie was de ljepperij in Burgum met recht uniek. En dus historisch. Ook al was het een koude primeur.

De nieuwe wedstrijdenreeks in fierljepland is bedacht om de toppers van het Frysk Ljeppersboun (FLB) en die van de Polsstokbond Holland (PBH) vaker tegen elkaar te laten uitkomen. De nationale competitie, onder auspiciën van de Nederlandse Fierljepbond (NFB), bestaat uit vier ontmoetingen. Na die van gisteren volgen Jaarsveld (28 juni), Winsum (20 juli) em Linschoten (3 augustus).

De ljeppers zijn verdeeld over drie categorieën op drie schansen (dames, jongens/junioren, senioren) met de twaalf beste deelnemers per klasse -geselecteerd op basis van het klassement van de twee bonden -waardoor de beste ljeppers daadwerkelijk tegen elkaar in actie komen. Per wedstrijd kunnen ze punten verdienen aan de hand van de plaats waarop ze eindigen. Aan het eind van het seizoen is de winnaar degene met de meeste punten in een totaalklassement.

Of de nationale competitie echt een blijvertje is, zal overigens pas na het seizoen blijken. Dan wordt het eerste jaar, waarin als proef bewust is gekozen voor ‘slechts’ vier wedstrijden, geëvalueerd door FLB, PBH en NFB. Maar het moet raar lopen wil de fierljepsport er niet een landelijke trekpleister bij hebben. De competitie heeft nog niet de historie van een NK, Tweekamp of NFM. Maar potentie heeft het wel. En dat is de basis van voor groei en succes. Ook in fierljepland.