media Friesch dagblad
2013-06-20 18:00

Oane Galama pakt zege met nieuw pr en schansrecord

Twee keer een persoonlijk record in de topklasse bij mooie wedstrijd in Grijpskerk

Grijpskerk Oane Galama heeft gisteravond de zevende wedstrijd van de eerste klasse in Grijpskerk op zijn naam geschreven met een schansrecord. Onder ideale omstandigheden kwam de topklasser uit Wiuwert tot een winnende afstand van 20,97 meter, dat tevens een nieuw persoonlijk record was. Zijn oude record dateerde van vorig seizoen toen Galama op het NK tot een afstand van 20,63 meter kwam. Het vormde de climax van een boeiende wedstrijd.

Daarin zorgde Oane Galama voor de grootste uitschieter. „Ik ben hier geweldig blij mee. Achteraf is het misschien wel jammer dat ik niet drie centimeter meer heb gesprongen, want dan zou je echt over een grens gaan. Maar dit is super”, vond de Wiuwerter, die gisteravond in Grijpskerk alle topklassers het nakijken gaf. „Het waren perfecte omstandigheden. Een prima temperatuur en geen wind. Wat wil je als fierljepper nog meer.”

Ruim een uur voor de wedstrijd had het nog even geregend in Grijpskerk, maar daarna bleef het droog. „Je merkt het meteen aan de ljeppers. Iedereen had er zin in en dan krijg je een mooie wedstrijd”, vertelde Erwin van der Heide. Galama was niet de enige die een nieuw persoonlijk record sprong, want ook Thomas Helmholt sprong zijn pr met een afstand van 20,11 meter uit de boeken. Het leverde hem een derde plaats op achter broer Bart Helmholt die 20,20 liet noteren. Jacob Scherjon (18,28) haalde als Aklasser de finale.

Bij de dames ging de winst naar Grytsje Abma. De Hegemer kwam tot een winnende afstand van 14,53 meter en dat was zeven centimeter verder dan clubgenoten Klaske Nauta. Ook bij de Jongens was het een IJlster aangelegenheid, met Jan Teade Nauta als winnaar (17,31). Cluben stadgenoot Bobby Zwaagman kwam tot een afstand van 17,12. Bij de junioren deed Sytse Bokma het met 17,46 meter net iets beter. het leverde hem de winst op voor Hans Ulco de Boer. De volgende wedstrijd voor de ljeppers is zaterdag in It Heidenskip, de (voormalige) thuisbasis van de winnaar van gisteravond.