media Frisch dagblad
2013-07-30 18:16

Ljeppers doen jarig NFM in slotfase nog topsprongen cadeau

Age Hulder blinkt uit met Fries juniorenrecord: 20,05

Wie 25 jaar bestaat, mag een feestje vieren. En wie een feestje viert, krijgt cadeautjes. Soms vroeg, soms ook aan het einde van de avond. Bij de Nationale Fierljepmanifestatie (NFM) in It Heidenskip was dat laatste zaterdag het geval. Het venijn zat in de jubileumwedstrijd in de staart. Met niet één, maar met meerdere hoofdrolspelers.

Het was alsof Jaco de Groot (senioren), Age Hulder (junioren), Bobby Zwaagman (jongens) en Hilianne van der Wal (dames) het zo hadden afgesproken: ze stelden allen in hun vierde en laatste poging van het NFM de overwinning veilig. Een bijzonder toeval dat ervoor zorgde dat het Heidenskipster jubileumfeestje allesbehalve uitging als een nachtkaars.

„Misschien moeten we voortaan maar elke wedstrijd in het donker springen“, lachte Hulder na zijn fraaie overwinning bij de junioren. De Burgumer werd de grote Friese smaakmaker tijdens het NFM door met 20,05 meter niet alleen te winnen, maar ook nog een nieuw Fries juniorenrecord neer te zetten.

Het betekende revanche voor zijn eigen, eerder gesprongen record. Dat was met 19,97 ook al ver, maar wel net drie centimeter onder de magische '20'. „Eindelijk, hier zat ik op te wachten. En dat ook nog in zo'n bijzondere wedstrijd.“

Hulder werd de tweede junior ooit die voorbij de twintig meter ging. De ander is Jaco de Groot, die met 20,41 nog altijd het Nederlandse record in handen heeft. Hun paden zullen elkaar in de nabije toekomst nog niet kruisen, want Hulder is ook volgend jaar actief als junior.

De Groot maakte op zijn beurt indruk bij de senioren. De topspringer van de Polsstokbond Holland troefde in It Heidenskip -zelfbenoemd fierljepdoarp van Fryslân en dus het hol van de leeuw voor de Hollanders -alle Friese toppers af. Met zijn 21,15 meter voegde De Groot een fraaie NFM-titel toe aan zijn toch al imposante erelijst. Zijn rivaal Bart Helmholt moest zich met 20,46 meter tevreden stellen met plaats twee.

Zoals het hoort bij een reunië -dat was de NFM zeker dit jaar door het 25-jarige bestaan -was er veel aandacht voor het verleden en vooral de springers die daarin actief waren. Iconen, grote winnaars of bijzondere verlies, kleurrijke figuren en wat al niet meer; mensen die voor altijd blijvende herinneringen zorgden.

En herinneren, dat zullen ook Bobby Zwaagman en Hilianne van der Wal zich de wedstrijd nog goed. De jonge IJlstenaar toonde ook in It Heidenskip zijn alsmaar grote en stijgende vorm. Beiden hadden de dagzege al nagenoeg in handen voordat ze in de slotsprong nog even lieten zien waarom zij alvast kunnen worden opgeschreven als de kampioenen bij respectievelijk jongens en dames tijdens de Friese titelstrijd op 10 augustus. Zwaagman won met 18,46 (een persoonlijk record), Van der Wal met 14,93.

Door het spektakel en de mooie afstanden paste de jubileumeditie in It Heidenskip uitstekend in de rij van bijzondere NFM's. Met vier spetterende sprongen als vuurwerk aan het einde. Precies zoals een goed feest verdient.